A halfogyasztás meglepő előnye

Egészséges és egészségtelen zsírsavak bevitelének kiegyensúlyozásával szabályozható a migrén súlyossága és erőssége is egy új kutatás szerint.

Az ómega-3 zsírsavban gazdag halak - mint a lazac, a tőkehal vagy a hering - képesek csökkenteni a migrénes fejfájás gyakoriságát és intenzitását - számolt be egy tizenhat hetes véletlenszerű, kontrollált vizsgálat eredményeiről az Everyday Health . "Az étkezési szokásaink megváltoztatása nagy hatással lehet a migrénre . Az eredmények annyira biztatóak, hogy el sem tudjuk képzelni, mit tapasztalhat az, aki nem csupán meghatározott ideig, hanem mondjuk egész életében halfogyasztáson alapuló étrendet követ - fogalmazott Beth MacIntosh, a Dél-Karolinai Egyetem Egészségügyi Központjának kutatásvezető dietetikusa.

Sokat hallani az ómega-3 és -6 zsírsavak egészségünkhöz nélkülözhetetlen szerepéről, de a gyakorlatban általában elakadunk. Mit, mennyit és milyen gyakorisággal fogyasszunk a javasolt zsírsavmennyiség fedezéséhez? Kattintson , a cikkből kiderül!

Az egyik jó, a másik kevésbé

Az esszenciális zsírsavakhoz tartoznak az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak, amelyekből a szakemberek szerint ma ugyanannyit fogyasztunk, mint egykor az őseink. Van azonban különbség a kettő között, hiszen az előbbinek inkább gyulladáscsökkentő hatása van a szervezetben, míg egyes ómega-6 zsírsavak akár gyulladást is képesek előidézni. Ómega-6 zsírsavakat tartalmaznak egyebek mellett a finomított élelmiszerek, például a csipszek, a kekszek és a ropik, sőt még a müzli is. Egyes kutatások szerint a nagy mennyiségben való fogyasztásuk közreműködhet a fájdalom kialakulásában.

Fogyasszunk több lazacot és kevesebb csipszet és ropit! A kép illusztráció. Forrása: Getty Images
Fogyasszunk több lazacot, illetve kevesebb csipszet és ropit. Fotó: Getty Images

Több ómega-3, kevesebb fejfájás

Egy mintegy 200 felnőtt bevonásával készült kutatás során azt találták, hogy a napi fejfájásrohamok száma és a rohamok intenzitása is csökkent azoknál, akik nagy dózisban kaptak ómega-3 zsírsavat , de azoknál is, akiknél a magas ómega-3 dózist alacsony dózisú ómega-6 zsírsav bevitelével egészítették ki. "Mivel a migrént úgy is felfoghatjuk, mint a szervezet elektrokémiai egyensúlyhiánya, a jelenség oka a biokémiai eltolódás kiegyenlítődése lehet" - mondta Kiran Rajneesh, az Ohiói Állami Egyetem fájdalomspecialista neurológusa.

Nem a fánkra, igen a lazacra

"A testünkben végbemenő energiaátvitelt a kémiai üzenetek átvivői - sejtszinten tehát az aminosavak , illetve esetünkben a zsírsavak - szabályozzák: ez lehet a magyarázata annak, hogy alacsonyabb ómega-3 zsírsavbevitel mellett a vizsgált alanyok fájdalomérzete is csökkent" - folytatta a neurológus. Egy másik neurológus professzor, dr. Vanessa Baute Penry is rámutatott, hogy a fájdalomátvitelben részt vevő molekulák mozgása már a halfogyasztással vagy olívaolaj használatával is pont úgy befolyásolható, mintha egy adag fánkra mondanánk nemet, vagyis ennyit számít az egészséges étkezés.

Életmódváltás: hogy kezdjünk hozzá?

Nem mindegy tehát, hogy milyen típusú esszenciális zsírsavat viszünk be a szervezetünkbe.

Penry szerint azonban nem kötelező minden egyes nap magas zsírtartalmú halat fogyasztanunk ahhoz, hogy változást érjünk el. Ő kezdetnek azt javasolja, hogy krumpli helyett egy adag édesburgonyát tegyünk a sütőbe vacsorára, és igyekezzünk teljes értékű, friss élelmiszereket magunkhoz venni finomított vagy fagyasztott társaik helyett.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)