Egy hal, amit gyakran kellene fogyasztani

HáziPatika

A szardínia egy omega-3 zsírsavakban gazdag olajos hal. Kiváló fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás, és talán valamivel kevesebb a higanyszennyezettsége, mint a nagyobb halaknak. Mutatjuk, miért érdemes fogyasztani, mennyit együnk belőle, és hogyan válasszuk ki a legjobbat.

A szardínia egy kicsi, puha szálkájú hal, amely a heringfélék családjába tartozik. A neve feltételezhetően a Földközi-tengeri Szardínia szigetének nevéből származik, amely valaha bővelkedett ezekben a halakban. Szardíniát kaphatunk frissen, konzervben, füstölve vagy savanyítva. A Medical News Today cikke nyomán most áttekintjük, hogyan illeszthető be az étrendünkbe ez a hal, és melyek a lehetséges egészségügyi előnyei, valamint arra is kitérünk, mit kell figyelembe venni a vásárláskor, illetve mennyit érdemes belőle egy embernek fogyasztani.

Ezért egészséges a szardínia

A szardínia egy olyan olajos hal, amely igen gazdag omega-3 zsírsavakban. Emellett a hal kiváló forrása a fehérjének, a vitaminoknak, a szelénnek és a kalciumnak. Az omega-3 zsírsavak a sejtmembránok nélkülözhetetlen alkotóelemei, melyeket az elfogyasztott táplálékból kell fedeznünk, testünk ugyanis nem képes az előállítására.

Három fő omega-3 zsírsav van, kettő ebből természetesen formában fordul elő a halakban - köztük a szardíniában is - és egyéb tengeri herkentyűkben. Ezek az eikozapentaénsav (EPA), amelyet a halak az elfogyasztott algákból nyernek, és a dokozahexaénsav (DHA), amely az emberi test számos szervében megtalálható beépülve, beleértve a szemet, az agyat és a szívet is.

A szardínia minden formában finom és egészséges. Fogyasszuk gyakran. Fotó: Getty Images
A szardínia minden formában finom és egészséges. Fogyasszuk gyakran. Fotó: Getty Images

A jelenleg alkalmazott amerikai étrendi irányelvek szerint heti 22 dekagramm a tenger gyümölcseinek bármely formájából átlagosan napi 250 milligramm (mg) EPA-hoz és DHA-hoz juttatja hozzá a szervezetet. Hangsúlyozzák továbbá az ajánlott mennyiség elfogyasztásának pozitív hatásait a terhesség és a szoptatás alatt, mivel kutatások szerint a tenger gyümölcseit gyakrabban fogyasztó édesanyák csecsemői egészségesebbek. Viszont nekik jobban is kell arra figyelniük, hogy a lehető legkisebb higanyszennyezettségű formáit válasszák ezen élelmiszereknek.

A tenger gyümölcseinek rendszeres fogyasztása emellett jelentősen csökkenti a meglévő szívbetegséggel és anélkül élők hirtelen szívhalálának kockázatát is. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) szerint az omega-3 egyéb lehetséges előnyökkel jár, bár további kutatásokra van szükség a pontos formák és dózisok megállapításához. Az omega-3 zsírsavak hasznosak lehetnek a rák megelőzésében és más állapotok hatásainak enyhítésében, beleértve:

  • az Alzheimer-kór,demenciaés kognitív funkciók romlásának kialakulását,
  • a korral kialakuló makuladegenrációt,
  • a rheumatoid arthritist.

Egy 2014-es kutatás - melyben a résztvevők egy része EPA- és DHA-tartalmú étrend-kiegészítőket szedett - pedig azt bizonyította, hogy az omega-3 zsírsavak enyhíthetik a depresszió tüneteit is.

Miért fontos szervezetünknek az omega-3?

Az omega-3 zsírsavak elsősorban a normálisanyagcserefenntartásához fontos, de betegségmegelőző hatásaik sem elhanyagolhatóak. Mivel szervezetünk nem képes önállóan előállítani ezeket, az ételeinkből vagy étrend-kiegészítőkből vehetjük magunkhoz. Bővebben itt olvashat a témáról.

Fehérje és vitaminok

Egy felnőtt embernek naponta 46-56 gramm fehérjétt kellene fogyasztania, függően a korától és a nemétől. A szardínia pedig ennek egy kiváló forrása. Egy csésze olajban eltett szardínia 36,7 grammot tartalmaz ebből a makrotápanyagból.

Afehérjemellett a szardínia fogyasztásával szelénhez is juthatunk, ami egy igen fontos antioxidáns, egyben a szaporodást, apajzsmirigyműködését és a DNS-termelést is befolyásolja. Egy felnőtt ember számára napi 55 mikrogramm szelén bevitele ajánlott, amit majdnem teljes egészében fedezhet 100 gramm konzervszardíniából, ami 52,7 mikrogrammot tartalmaz.

Emellett a szardínia kiváló B12-vitamin-forrás is. Az imént említett mennyiségben 8,94 mikrogramm található ebből a vitaminból, ami majd négyszerese egy felnőtt ajánlott napi beviteli mennyiségének. A B12-vitamin a többi között segít egészségesen tartani vérkeringésünket és idegrendszerünket.

Egészséges csontok

Kalciumra van szükségünk ahhoz, hogy csontjaink egészségesek legyenek. Egy csésze lecsepegtetett olajos szardíniában pedig 569 milligramm van ebből a létfontosságú ásványi anyagból, tehát több mint fele a napi 1000 milligrammos ajánlott mennyiségnek, amire egy 19-50 éves felnőttnek szüksége van. Mindezek mellett pedig a szardínia még tartalmaz D-vitamint, magnéziumot és foszfort is, melyek szintén alapvető fontosságúak a csontok egészségnek megőrzéséhez.

Fogyás

Egy 2018-as tanulmány szerint az omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak a fogyáshoz azáltal, hogy befolyásolják az anyagcserét. A többi között csökkentik az étvágyat, a gyulladás és a génexpressziót is. Ugyanez a kutatás azt is sugallta, hogy az omega-3 szabályozhatja a leptint, a jóllakottásgot visszajelző hormont.


A kutatók pedig arra a következtetésre jutottak, hogy bár a vizsgálatok még nem mutatták ki, hogy az omega-3-nak folyamatos előnyei lennének a fogyás szempontjából, annyi azonban bizonyos, hogy az elhízott emberek anyagcsere-profiljának javulásához hozzájárulnak.

Mennyit fogyasszunk belőle?

A szardínia gyakori fogyasztása segíthet, hogy az olajos hal fogyasztására vonatkozó irányelveket betarthassuk. Az amerikai kardiológiai társaság (American Heart Association, AHA) például heti két adag hal (lehetőleg olajos hal) fogyasztását ajánlja, egy adagnak 100 gramm már elkészített hal felel meg.

Óvakodjunk a szennyeződéstől

Ha tenger gyümölcseit szeretnénk enni, akkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egyes halakban magas a szennyeződések mértéke, főképp a higanyé. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) éppen ezért ajánlja a szardíniát, mert ennek az egyik legalacsonyabb a higanytartalma. Ehhez érdemes még hozzátenni, hogy az amerikai környezetvédelmi ügynökség (Environmental Protection Agency) szerint fejlődés és egészség szempontjából különösen fontos az alacsony higanytartalmú halak fogyasztása az alábbi csoportoknak:

  • 16-49 éves nők, akik gyermekvállalást terveznek
  • terhes és szoptató anyák
  • fiatal gyerekek

Kölcsönhatások

Az FDA azt javasolja, hogy naponta legfeljebb 3 gramm EPA és DHA típusú omega-3 zsírsavat fogyasszunk együttesen, mivel az omega-3 kölcsönhatásba léphet antikoaguláns (véralvadásgátló) gyógyszerekkel.

Hogyan válasszunk szardíniát?

Nyilván, ha megtehetjük, választhatunk friss, illetve Magyarországon kétségkívül könnyebben beszerezhető konzerv szardíniát. Ha mégis olyan szerencsénk van, hogy a halpultban van friss, arra figyeljünk, hogy az illata legyen friss, ne legyen erős, legyen a tapintása feszes, a szemei pedig világosak és fényesek.

Hogy a konzerves változatból az olajban vagy a paradicsomszószban eltettet válasszuk-e, csak ízlés kérdése, a bennük található omega-3 mennyisége ugyanis szinte teljesen azonos. Ha azonban szeretnénk még a likopin egészségügyi előnyeit is élvezni, akkor a paradicsomosat tegyük a kosarunkba.

Tisztelt Cím! A kérdésem a következő lenne, igyekszem nagyon rövid lenni. 8 éves kisfiunknak omega-3-at tartalmazó kapszulát ajánlottak enyhe figyelemzavara miatt. 2 hónapja adjuk neki és javulást valóban tapasztalunk. Mi azonban a természetes táplálkozás híveiként, mindenképpen szeretnénk a kapszuláról halra, tehát az omega-3 természetes forrására váltani. Eddig nem is lenne probléma, hiszen elérhetők a neten is a különböző halfajok omega-3 tartalma, s így könnyű kiszámolni, mennyi hal is fedezné a kapszula tartalmát. A gondunk csupán annyi, hogy túlnyomórészt konzerv hal jöhetne számításba - hogy miért, arra most talán felesleges lenne kitérnem. Szóval, annyi lenne a kérdésem, hogy a különböző konzervhalak esetében, milyen omega-3 mennyiséggel lehet számolni? Befolyásol-e bármit az omega-3 tartalomban az, hogy a hal konzervként van eltéve? Ugyan van a neten elérhető adat, de kifejezetten konzerv hal esetében nagyon kevés, és az sem teljesen egyértelmű. Például valahol azt írják, hogy a növényi olajban eltett nem jó, mert amiatt nehezebben szívódik fel a halban található omega-3 - és hát ugye a többség ilyen. (Persze még mindig van bőven paradicsomos is, meg saját lében eltett is, de ha ez az információ nem igaz, akkor pl. a repceolajost felesleges lenne kizárni.) Nagyon ritka az a halkonzerv, ahol az omega-3 tartalom fel van tüntetve, ez Ön szerint miért van? Amelyiken nincs feltüntetve, abban is kb. annyi lehet, mint egy megegyező típusú, de más márkanéven futó termék esetében, amelyen fel van tüntetve? Szóval e témában szeretnék tisztábban látni, melyhez remélem, hogy Ön tud nekem segítséget nyújtani - ha más nem, legalább abban, hogy hol tudnék erről hitelesen informálódni! Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm, tisztelettel: M. Tamás, Pápa

Kedves Kérdező! A halak - legyenek akár tengeri, akár édesvízi eredetűek - sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak. A zsírosak többet, a sovány húsúak kevesebbet. A konzervekben ugyanúgy megtalálhatók az omega-3 zsírsavak. De a tenger gyümöl...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napos időszakok mellett felhőátvonulásokra készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag