A gyümölcsök és zöldségek menthetik meg az életünket

Új kutatások szerint 375 g gyümölcs, zöldség és bab napi fogyasztása elegendő a stroke, a szívbetegség vagy a korai halálozás kockázatának csökkentéséhez. Ráadásul segíthetnek az alacsony jövedelmű fogyasztóknak is az egészséges táplálkozásban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy mindenki egyen naponta legalább 400 gramm gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyest - például borsót és babot -, bár a közelmúltban végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a stroke, a szívbetegség és a korai halál elkerüléséhez 800 grammra volna szükség.

De egy nemrégiben lefolytatott, az egész világra kiterjedő - több mint 135 ezer ember részvételével készült - vizsgálat kimutatta, hogy a 375 grammos fogyasztás is elegendő lehet (háromszor 125 grammos adagokban) .

A kutatók szerint e megállapítások különösen értékesek lehetnek azok számára, akik olyan alacsony vagy közepes jövedelmű országokból származnak, ahol a gyümölcsök és a zöldségek drágák, és a WHO 400 grammos ajánlásának eléréséhez szükséges extra mennyiség jelentős pénzügyi nehézséget okozhat. "Ez a 25 grammos különbség a háztartások teljes jövedelmének mintegy 2 százalékát is elérheti az alacsony jövedelmű országokban" - mondta Victoria Miller, a kanadai McMaster University tanulmányának vezető szerzője.

A gyümölcsök és zöldségek menthetik meg az életünket
A gyümölcsök és zöldségek megmenthetik az életünket

Azonban azt is hozzátette, hogy ez nem jelenti, hogy ellen kellene állnunk a gyümölcs és a zöldség élvezetének. "A nyugati országokban, például Észak-Amerikában és Európában nem akarjuk azt sugallni, hogy kevesebb gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani, hiszen úgy gondoljuk, hogy ez az egészséges táplálkozás része, és többet is fogyasztanak."

Az egészséges táplálkozás alapját képezik a gyümölcsök és a zöldségek, de mi a helyzet a boltok hűtőládáiban lévő, gyorsfagyasztott változatokkal? Egészséges a gyorsfagyasztott zöldség? Részletekért kattintson !

A Lancet folyóiratban a nemzetközi kutatócsoport közli, hogy a résztvevőket 2003-tól kezdődően tízéves időszakon át figyelték. Mindegyikük kardiovaszkuláris betegségtől mentes volt, és a 35-70 év közötti korosztályba tartozott. A kutatás 18 országra terjedt ki, köztük olyan területekre is a Közel-Keleten, Kínában, Afrikában és Délkelet-Ázsiában, ahonnan korábban kevés adat gyűlt össze.

Számos tényezőt figyelembe véve, beleértve a résztvevők életkorát, nemét, oktatását, dohányzási helyzetét és fizikai aktivitást, az eredmények azt mutatják, hogy a gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek kombinációjának fogyasztása csökkenti a nem szív- és érrendszeri betegségek , a rák, valamint a halál általános kockázatát. A gyümölcsfogyasztás önmagában is összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri halálozás kockázatának csökkentésével.

A kutatók úgy találták, hogy a legnagyobb hatást azokra gyakorolta a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, akik 375 és 500 gramm között ettek naponta, ez a halálozás kockázatának 22 százalékos csökkenését eredményezte azokhoz képes, akiknek alacsonyabb volt a fogyasztásuk. De ha több zöldséget és gyümölcsöt ettek, akkor ez már nem eredményezett további kockázatcsökkenést.

Forrás: theguardian.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: