Okozhat-e végbélrepedést székrekedés?

A székrekedés önmagában is igen kellemetlen panasz, amelyet néhány alkalommal sokan megszenvednek életük során. A bajok sora azonban olykor nem ér véget a szokásos tünetekkel, ugyanis olyan szövődmények is jelentkezhetnek a probléma hatására, mint a végbélrepedés.

Végbélrepedés (anális fisszúra) alatt egy hosszanti repedést, fekélyt értünk a végbélcsatorna felszínén. A seb okoztafájdalomés szúró érzés a záróizmok görcsét okozhatja. Krónikus állapot esetén a fájó érzés a székelést követően akár hosszú ideig is elhúzódhat, a közben érzett fájdalom pedig - intenzitása révén - ájulással járhat. A túl sokáig kezelés nélkül hagyott repedés végül a záróizom hegesedéséhez, deformálódásához, akár szűkületéhez vezethet, miközben helyi fertőzések kockázatával is számolni kell.

A hámsérülést több tényező is előidézheti, ezek egyike a kemény széklet és a székrekedés.

Hasznosak a növényi rostok

Bár általánosságban a naponkénti székletürítést szokás normálisként említeni, valójában az ettől eltérő, viszont rendszeres ritmus is elfogadható, amennyiben a széklet állagával és az ürítéssel kapcsolatban nem jelentkeznek problémák. Székrekedésről akkor szoktunk beszélni, ha két ürítés között 48 óránál hosszabb idő telik el, a széklet kemény és kis mennyiségű, az ürülés pedig lassú és erőltetett. Ha a probléma tartósan fennmarad, akkor már komolyabb odafigyelést érdemel. A krónikus székrekedés valódi civilizációs betegség - Nyugat-Európában a hatvan felettiek mintegy 30 százalékát érinti, nagyobb arányban nőket.

A székrekedés már önmagában is kínzó panaszokat okoz
A székrekedés már önmagában is kínzó panaszokat okoz

A székrekedés lehet bizonyos betegségek következménye, de gyakran a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, esetleg lelki okok tehetők felelőssé. Mindezek értelmében hasznos a megelőzés terén, ha korán kelünk, sokat gyalogolunk vagy rendszeres végzünk valamilyen sportot. A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, a gyümölcsök és zöldségek, illetve általában a növényi rostban gazdag ételek, a tejtermékek, a füstölt húsok és az alkoholmentes innivalók egyaránt serkentik a bélmozgást, ezáltal segítve a székrekedés megelőzését.

A tyúk és a tojás esete

Ami pedig a már kialakult végbélrepedést illeti, annak kezelésében szintén az elegendő elemi rostot tartalmazó, ezáltal kellően lágy székletet kialakító ételek fogyasztása az elsődleges eszköz, valamint a megfelelő folyadékbevitel. Az orvossal való konzultációt azonban nem szabad elhagyni, mivel a jelentkező tünetek akár más, komolyabb betegség következményei is lehetnek, másrészt teljes gyógyulást a szakember által koordinált kezeléstől lehet várni.

Aranyér vagy végbélrepedés? Így különböztethető meg a két probléma.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy anális fisszúra kialakulását eredményezheti híg, maró hatású hasmenés, továbbá valamilyen idegen test, például egy növényi mag jelenléte a székletben. A háttérben állhat mechanikai igénybevétel is, például szexuális érintkezés. Mindez azért fontos, mert a székrekedés nemcsak kiváltó oka, hanem következményei is lehet a végbélrepedésnek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)