Emésztőrendszeri megbetegedések

Táplálkozásunk igen összetett és bonyolult életfunkció. Feladata a szervezet minden sejtjének ellátása energiával és egyéb tápanyagokkal, amelyeket azok anyagcseréjük során használnak fel. Az emésztőrendszer megbetegedései gyakoriak, és az alapbetegségen túl általában további súlyos szövődményekhez is vezethetnek, a tápanyagok felszívódásának zavara vagy hiánya miatt. A fertőzéseken kívül életvitelünk - például nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód vagy az alkoholizmus - következménye is lehet ilyen megbetegedés. Jelenleg az emésztőrendszeri megbetegedések hazánkban az ötödik leggyakoribb haláloknak számítanak.

Anális fisszúra tünetei és kezelése

Mi az anális fisszúra?

A végbélnyílás (ánusz) a tápcsatorna végén található nyílás, a széklet ezen keresztül távozik a belekből. A végbélcsatorna (rektum) az emésztőtraktus végbélnyílás feletti része, a széklet itt tárolódik, mielőtt távozik a testből. A végbélnyílást egy izomgyűrű tartja zárva.

Tünetek

A végbélrepedés (anális fisszúra) hosszanti repedés, heveny vagy idült fekély a végbélcsatorna felszíni (laphám) rétegében. Ez a felszíni seb a belső végbélzáró izomgyűrű magasságában van, a seb fájdalma ennek az izomnak a görcsét okozhatja. A berepedés anatómiai okok miatt majdnem mindig a test középvonalában a hám sérüléséből alakul ki, legtöbbször a végbélnyílás hátsó ívén, a farokcsont irányában, ritkábban és leginkább nőknél az elülső íven, a gátnál.

Az anális fisszúra előfordulása

A felnőtt korú lakosság körében igen elterjedtek a végbél különböző betegségei. A végbélrepedés fiatal és középkorú személyeknél gyakori, ami abból következik, hogy fiatalabb korban nagyobb a végbélzáróizom feszessége, úgynevezett tónusa.

Az anális fisszúra okai

A végbélcsatorna hámsérülését okozhatja kemény széklet, illetve túlságosan híg, hasmenéses, maró széklet ugyanúgy, mint a székletben található idegen test, például emésztetlen növényi mag, és állhat a háttérben mechanikai igénybevétel (például szexuális érintkezés), de fontos tényezője a stressz is. Hajlamosító tényező a végbélzáróizom fokozott tónusa. A záróizmon keresztülhaladó erek a szorítás hatására elzáródnak, emiatt a sérült terület vérellátása nem elégséges. Ez késlelteti a hámsérülés gyógyulását, és a sérülés - a terület tisztán tartásának nehézségei miatt - elfekélyesedhet. A fokozott tónus miatt szűkebb végbélnyíláson áthaladó széklet a sebet felszakítja, a seb gyógyulását hátráltatja. A nem gyógyuló seb fájdalma reflexesen tovább fokozza a záróizom záródását, ami a fájdalmat még tovább növeli, ezáltal ördögi kör alakul ki.
A szokatlan (nem középvonali) elhelyezkedés, többszörös, szinte panaszmentes fisszúrák, felmaródott végbélnyílás, Crohn-betegség gyanúját veti fel. A fisszúra egyéb okai lehetnek: análisan elhelyezkedő daganat, leukémia, limfóma, szexuális úton terjedő betegség, tuberkulózis.

Az anális fisszúra tünetei

A kezdeti tünetek a székelés kapcsán jelentkező fájdalom és szúró érzés. A fisszúra krónikussá válásával a fájdalom minden székelés után egyre hosszabb ideig (akár egy két óráig) tart, a székelés gondolata is egyre rémisztőbbé válik. A székürítés közben érzett fájdalom olyan éles lehet, mintha a székletben üvegszilánk lenne. A fájdalom akár ájulással is járhat.
Alkalmanként a székleten vagy a végbélnyílás törlése kapcsán a WC-papíron élénkpiros vér jelenhet meg. Ezek után a páciens kevesebbet eszik, és a székelési ingert a lehető legtovább elnyomja, hogy minél ritkábban érezze a székeléssel járó fájdalmat. De a keményebb és nagyobb tömegű széklet ritkább ürítése még fájdalmasabb. A záróizom-szorítás és emiatt a székeléstől független nyomó fájdalom állandósul, a beteg életvitele, komfortérzete, lelki állapota nagyban romlik. A gyulladás előrehaladtával apró kinövések jelenhetnek meg a végbélnyílásban, amelyek miatt a beteg tévesen azt hiheti, aranyere van. Ezáltal a beteg saját maga által elkezdett, nem megfelelő oki, aranyérkezelés (kúpok, krémek) a betegséget nem gyógyítja, tovább rontva a lelki állapotot.

Az anális fisszúra diagnózisa

Általános tapasztalat, hogy a betegek panaszaikat kínosnak érzik, és nem szívesen fordulnak orvoshoz, feszélyezve érzik magukat vagy félnek. A kellemetlen tünetekkel járó területet azonban minél előbb meg kell mutatni sebésznek vagy proktológus orvosnak, mert más betegség is okozhat hasonló panaszokat, többek között jó- és rosszindulatú végbéldaganatok, amik azonban időben felfedezve jól gyógyíthatók. Nem szabad szégyellni, minél előbb látja szakorvos, annál rövidebb idő alatt következhet be a gyógyulás.
A kórkép a végbélnyílás ujjal történő vizsgálatával általában már diagnosztizálható. A jellegzetes tünetek, a tapintási lelet és ha szükséges, helyi érzéstelenítés után a végbélnyílást borító hám megtekintésével felfedhető a fisszúra.
A végbéltükrözés gyorsan elvégezhető, és azonnal megbízható eredményt ad, a fájdalom miatt azonban nehezen vihető keresztül, ezért helyi érzéstelenítés alkalmazására szükség lehet!
Az életkortól és egyéb panaszoktól függően további vizsgálatokat is szoktak végezni, hogy egyúttal mindenféle rosszindulatú betegség is kizárható legyen. Ezeket a vizsgálatokat azonban jórészt a kezelés megkezdése, és a fájdalom megszűnése után végzik el.
Típusos esetben könnyen ellehet különíteni az aranyértől és egyéb, hasonló panaszokat okozó végbélbetegségektől.

Az anális fisszúra kórlefolyása

A repedés hosszas fennállása a záróizom hegesedéséhez, deformálódásához, akár szűkületéhez is vezethet. Ha nem kezelik, szövődmények, helyi fertőzések is kialakulhatnak, míg a kellő időben, szakember által megkezdett, szakszerű kezelés teljes gyógyulást eredményezhet.

Az anális fisszúra kezelése

A végbéltáji fájdalom, vérzés komoly betegség tünete is lehet! Nem szabad elkezdeni úgy otthon a tünetek kezelését, hogy nem látta szakember, aki megállapította volna a vérzés és fájdalom forrását.
Konzervatív kezelés az első lépés, a táplálkozás módosítása nélkülözhetetlen. Olyan táplálékokat kell fogyasztani, amelyek elegendő elemi rostot tartalmaznak ahhoz, hogy a széklet kellően lágy legyen, és így ürítéskor ne feszítse nagyon a záróizmot borító, sérült hámot. Fontos a bőséges, napi 3-4 liternyi folyadékbevitel is. Napi 3 × 1 evőkanál paraffinolaj, székletlágyítók és síkosító kúpok használata is segít. A hashajtók azonban inkább károsak, mert a hasmenéses széklet ürítésekor a záróizomzat akaratunktól függetlenül is összeszűkül, és a híg széklet maró hatása is érvényesül. A székelés utáni mosakodás csillapítja a kellemetlen érzést.
A végbélnyílást különösen gondosan kell tisztítani, hogy a fertőzés minden veszélyét kiküszöböljük.
Korszerű, és igen hatékony kezelés, ha a sebet a helyi vérkeringést javító nitroglicerin (nitroglicerin, glyceryl trinitrat) vagy kalciumcsatorna-blokkoló (pl. nifedipin) tartalmú kenőcsökkel kenik. Ezek az egyébként szív- és érrendszeri betegségek kezelésére használt értágító hatású anyagok napok alatt elősegítik a seb sarjadását.
Ha a konzervatív kezelés eredménytelen, ami a korszerű gyógyszerekkel egyre ritkábban fordul elő, vagy a beteg fájdalma olyan erős, akkor a fisszúra sebészi kimetszése szükséges. Az izomgörcs a végbélnyílás tágításával, vagy a belső gyűrű átvágásával enyhíthető.
Egy ideig műtét után is megmarad a fájdalom, de ezt fájdalomcsillapítókkal, székletlágyítókkal, síkosító végbélkúppal, ülőfürdőkkel enyhíteni lehet.
A kezelésben az intimtorna és a pszichoterápia is fontos szerepet kap.

Az anális fisszúra megelőzése

A normális, nem kemény és nem hasmenéses széklethez ajánlott a növényi rostban, folyadékban gazdag étrend (zöldség-, gyümölcs-, müzli- és korpafélék), rendszeres testmozgás (dinamikus sportok), az alkohol- és csípős ételek fogyasztásának elhagyása, egészséges székelési szokások kialakítása, a stressz okainak lehetőség szerinti száműzése.
A normális széklethez ajánlott a növényi rostban, folyadékban gazdag étrend (zöldség-, gyümölcs-, müzli- és korpafélék), rendszeres testmozgás
A normális széklethez ajánlott a növényi rostban, folyadékban gazdag étrend (zöldség-, gyümölcs-, müzli- és korpafélék), rendszeres testmozgás

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás idő valószínű, bár délnyugat felől lassan szakadozik a felhőzet. Időszakos eső, zápor többfelé előfordulhat - utóbbi főként a Dunántúlon, sőt, délnyugaton késő délután zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szél inkább csak a Dél-Alföldön élénkülhet meg néhol. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.