Nyüzsgő élet a bélrendszeren belül

Gondolná, hogy a bélrendszerében több kilónyi baktérium lakik? Ugye nehezen hihető, mégis igaz. Ezek a baktériumok nem károsak, sőt az egészséges anyagcsere segítői, de még az immunrendszert is segítik. Ismerkedjen meg az apró, de hasznos lakókkal!

Amikor megszületünk, bélrendszerünkben egyetlen baktérium sem található, ezért gyakorlatilag sterilnek tekinthető. Az emésztés és az anyagcsere egyéb folyamatai azonban megkövetelik, hogy később hasznos baktériumok milliárdjai népesítsék be a 6-7 méter hosszú vékony-, illetve a 1-1,5 méternyi vastagbelet. Ennek folyamata már a normál szüléskor megindul, később pedig az anyatejes táplálás segíti a bélflóra kialakulását. Ezek annyira fontosak, hogy megfigyelhető a császármetszéssel született és / vagy csak rövid ideig anyatejjel táplált csecsemőknél a kialakulás késlekedése, illetve károsodása is.

Több száz faj, több milliárd lakó

Nem is gondolná, de egész kis társbérlet él az emésztőrendszerében. Normális, egészséges emberben körülbelül 4-500 különböző baktériumfaj mutatható ki, nagyobb részük állandó alkotója a bélflórának. Ha meg szeretnénk számolni őket, sokáig kellene élni, mivel számuk több milliárdra tehető, így talán az sem meglepő, hogy körülbelül 1-1,5 kg az össztömegük. Ennyi mikroorganizmus jelentős mennyiségű energiát igényel, becslések szerint a napi energiaszükségletünk akár tíz százaléka is a bélflóra baktériumainak anyagcseréjére fordítódik.

Melyek a legfontosabb baktériumtörzsek a bélflórában? Általában elsőként az úgynevezett bifidobaktériumok telepednek meg, majd a különböző laktobacillusok különböző törzsei szaporodnak el. Általában megtalálható még a Streptococcus termophilus és az Enterococcus faecalis nevű faj is, amelyek neve talán ijesztő, de amíg a bélrendszeren belül tartózkodnak, inkább hasznosak, mint károsak.

Közvetlen haszon

A bélflóra baktériumai rengeteg olyan folyamatban vesznek részt, amelyek nagyon fontosak az anyagcsere szempontjából. Segítségükkel termelődnek egyes vitaminok - mint például a B-vitaminok némelyike és a K-vitamin, de segítik a kalcium, a magnézium és a vas felszívódását is. Anyagcseréjük során sok olyan anyagot, úgynevezett metabolitokat termelnek, amelyeket a szervezet hasznosít: rövid szénláncú zsírsavakat vagy aminosavakat, például arginint vagy glutamint.

A bélflóra szervezetünk egyik védelmi vonala

De mi is a bélflóra legfontosabb szerepe? Az emésztőrendszer, illetve rajta keresztül az egész szervezet védelme a káros mikrobákkal, a kórokozókkal szemben. Hogyan éri ezt el? Biztosítja a bélnyálkahártya épségét, ezért fizikai korlátot jelent a kórokozóknak, de egyes törzsek kifejezetten képesek gátolni más kórokozók növekedését is. Vannak olyan elméletek is, amelyek szerint a puszta jelenlétük, az anyagcseréjük sem engedi kórokozó fajok elterjedését. Ezt látszik alátámasztani az erősebb antibiotikum-kezelések után nagyon gyakran jelentkező bakteriális fertőzés is, mert ha pusztul a bélflóra, akkor több jótékony baktériumfaj is elpusztulhat.

Tény, hogy az elmúlt évtizedek számos kutatása igazolta a bélflóra fontosságát és nélkülözhetetlen voltát az immunrendszer működésében. Egyes kutatók szerint az immunfehérjéket termelő sejtek 70-80 százaléka található meg a bélflórában, tehát bélflóra nélkül nincs védekezőképesség sem.

Stresszes? A bélflórája látja kárát!

Különös figyelem irányult az elmúlt húsz-harminc évben a bélflórára. A kutatások azt támasztják alá, hogy nemcsak az erős antibiotikumok esetleg hosszantartó szedése károsíthatja a bélflórát, hanem a tartós fizikai vagy szellemi stressz is képes hasonlóra. A bélflóra károsodását pedig szinte azonnal követi az immunrendszer gyengülése, amely utat nyit súlyos fertőző betegségeknek. Azonban a bélflóra egyensúlyának helyreállítása minél többféle jótékony hatású baktérium egyszerre történő visszatelepítése után a védekezőképesség rohamosan növekedésnek indulhat, köszönhetően annak, hogy a különböző jótékony tulajdonságok egyszerre jelennek meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció