Mitől lehet véres a széklet?

Székletünk egész sokat elárul rólunk, egy szakember már a színéből vagy az állagából is tud következtetni a probléma gyökerére. Az aranyér pedig nem az egyetlen lehetséges gond, amely véres megjelenést eredményezhet.

Dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebész szakorvosa összefoglalta, miért fontos véres széklettel orvoshoz fordulnunk, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ne fokozzuk a bajt.

Mire utalhat a véres széklet?

A belek vérzése bármilyen életkorban előfordulhat, fiatalabbaknál inkább gyulladásra, sérülésre, végbélrepedésre utal, idősebb korban pedig polip vagy tumor gyakoribb panasza. Egy biztos, hogy a rostszegény és ülő életmódunknak is nagyban köszönhető, hiszen ezek kihatással vannak a székletürítési szokásainkra is.

Mire utalhat a véres széklet?
Mire utalhat a véres széklet?

Mindig figyelnünk kell és folyamatos önvizsgálatot tartani annak érdekében, hogy a legapróbb változással is tisztában legyünk. A friss szülők sem véletlenül követik erőteljesen nyomon újdonsült csemetéjük minden pelenkaváltását, hiszen nagyon sokat elmondhat a gyerek állapotáról a széklete. Ez felnőttkorban sincs másként, csak megfeledkezünk az önvizsgálatról.

A legtöbb esetben aranyér vagy repedés okoz a végbél területén vérzést. Minél közelebbről származik a vér a végbelünkhöz, annál élénkebb piros színű. De megkülönböztetünk fekete, úgynevezett szurokszékletet is, aminekfekélyállhat a hátterében, és a gyomorban lebomló vér maradéka színezi meg. Véres székletünk természetesen ennél sokkal több okból kifolyólag lehet, így például véralvadási zavar, bélgyulladás, jóindulatú polip, illetve rosszabb esetben daganat is állhat a háttérben.

A kockázatot egyaránt növeli a véralvadásgátló kezelés vagy a májbetegségek miatti fehérjehiányos állapot kialakulása. Ha pedig egyéb tüneteket is észlelünk, azaz fájdalom, diszkomfortérzet, étvágytalanság vagy fogyás jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz!

Három fontos teendő, ha véres székletet tapasztalunk

  1. Ha a székletünk színéből látjuk, hogy valami nincs rendben, akkor gyógyszertárban is kapható gyorsteszt segíthet a vér eredetének megállapításában. Ez nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt, de beigazolhatja gyanúnkat.
  2. Bármilyen típusú vérzésünk is van, kerüljük a nagyobb terheléssel, emeléssel járó tevékenységeket, beleértve a sportokat is. A medencefenék mozgatása fokozza mind az aranyeres, mind pedig a végbél repedéséből eredő problémát.
  3. Ha néhány napon belül nem szűnik meg a panasz, mindenképpen forduljunk orvoshoz, és kérjünk proktológiai vizsgálatot.

Mit jelent a proktológiai vizsgálat?

A proktológiai vizsgálat, azaz a végbéltükrözés a végbélcsatornát és végbelet vizsgálja, különösen az aranyerek, végbélrepedés, polip, végbélsipoly és nemi úton terjedő betegségek tekintetében. A bélben előforduló polipok kezdetben nem okoznak panaszt, és méretüktől függően tükrözés közben el is tudják távolítani azokat. A vastagbéltükrözés egy gyors vizsgálat, amely során a befújt gáz ugyan okozhat kellemetlen feszülést. Ezt azonban az altatásban végzett tükrözés esetén nem éljük meg utólag, mivel ébredés előtt a gázt leszívják.

Proktológiai vizsgálat: így kell felkészülni - részletek!

Jóindulatú polipok életkortól függetlenül jelentkezhetnek, és kialakulásuk több mint 10 évet is igénybe vehet. Ezek a polipok alakulhatnak át később vastagbélrákká. Megjelenését követően a daganat akár 2 év alatt is már áttéteket okozhat.

Megelőzés céljából már 40 éves kortól érdemes rendszeresen szűrővizsgálatra járni. Fokozott veszélynek van kitéve, akinek a családjában pedig előfordult korábban ilyen típusú betegség. Ezen felül ötven éves kor felett jelentősen megemelkedik a bél daganatos megbetegedéseinek kockázata, ezért ennek a korosztálynak és a fiatalabb, ám a betegségre hajlamos embereknek erősen javasolt az évenkénti vastagbélszűrés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció