Sebészet

A sebészet az orvostudomány azon ága, amely a külső vagy a belső szervek elváltozásait vagy betegségeit nem gyógyszerekkel, hanem műtéttel vagy különböző eszközös beavatkozások segítségével végzi. A sebészet már számos szakterületre specializálódott, például fej-nyaki sebészet, idegsebészet vagy éppen a plasztikai sebészet. A korábbi, jelentős roncsolással járó beavatkozások megszűntek és egyre inkább a kevésbé invazív megoldások terjedtek el. Ma már nem ritka az egynapos sebészeti ellátás sem.

Bélpolipok tünetei és kezelése

Mik a bélpolipok?

Kétfajta bélpolippal találkozhatunk.

Tünetek

Az egyik típus az úgynevezett nyeles polip, ami hasonlít egy gomba - van egy nyele és egy feje. A másik típus az úgynevezett széles alapú polip, ami egyfajta betüremkedésként, kiemelkedésként jelenik meg. Alapvetően mindkét típus jóindulatú elváltozás, azonban megvan az esély arra, hogy ezen képződményekben daganatos sejtburjánzás indul meg. Ennek esélye annál nagyobb, minél nagyobb a bélpolip.

A bélpolipok előfordulása

Családi hajlamtól függetlenül mindenki érintett lehet, a bélpolipok kialakulása ugyanis az esetek döntő többségében véletlenszerű. Egyedül annyi biztos, hogy számuk az idő előrehaladtával egyre fokozódik. Ötvenéves kor felett például már nagyon sok embernél kialakul valamilyen bélpolip (50 éves korban 25 százalék, 80 éves korban 50 százalék az esélye).
A polipok fele a végbélben és a szigmabélben (ez a végbelet követő bélszakasz a végbélnyílástól számítva) alakul ki. Fiatalkorban csak akkor gyakori ez a probléma, ha genetikusan öröklött. Ez esetben úgynevezett familiáris polipózisról van szó, melynek lényege, hogy genetikai okok miatt több száz vagy több ezer kis polip jelenik meg a betegek belében.

A bélpolipok okai

Nem tudják, mi okozza megjelenését. Egy időben vírusokat gyanítottak a háttérben, de ezt vizsgálatokkal nem sikerült igazolni. Annyi biztos, hogy a familiáris polipózisra való hajlam öröklődik, emellett a polipok véletlenszerű megjelenése vélhetően a szervezet "elhasználódásával" van összefüggésben. A bél ugyanis évtizedeken keresztül a táplálékban lévő kémiai anyagokkal (például mosatlan gyümölccsel), forró ételekkel találkozik.

A bélpolipok tünetei

A bélpolip az esetek 90 százalékában tünetmentes, egészen addig, amíg olyan nagyra - akár 6-8 centméteresre - nem nő, míg bélelzáródást okoz. Ez utóbbi jellemzően hasi görcsöket vált ki, de véres széklet csak viszonylag ritkán jelentkezik miatta. Ez utóbbi már inkább a daganatokra jellemző. Egyébként, ha a bélpolip nagyon nagyra nő, már jellemzően tumor is van benne.

A bélpolipok diagnózisa

A diagnózis felállítása endoszkópos vizsgálattal történik, mert a képalkotó vizsgálatok a levegőt tartalmazó szervekbe nem látnak bele. Emiatt a CT és a hasi ultrahang nem fedezi fel a bélpolipot, mindössze az indirekt jeleket - például a bélfal és a gyomorfal megvastagodását - észlelheti.
Maga az endoszkópos vizsgálat 50 éves kor alatt panaszok esetén lehet indokolt, illetve akkor, ha az orvosok a képalkotó vizsgálatokkal indirekt jeleket fedeznek fel. Ezen életkor fölött szűrés jelleggel célszerű rendszeresen, ötévente elvégeztetni ezt a beavatkozást.
A diagnózis felállítása endoszkópos vizsgálattal történik, mert a képalkotó vizsgálatok a levegőt tartalmazó szervekbe nem látnak bele.
A diagnózis felállítása endoszkópos vizsgálattal történik, mert a képalkotó vizsgálatok a levegőt tartalmazó szervekbe nem látnak bele.

A bélpolipok kezelése

Amíg csak bélpolipokról van szó, addig a megoldást az endoszkópos vizsgálat során történő eltávolítás jelenti. Ilyen beavatkozással a nyeles polipokat szinte mindig le lehet csípni, a széles alapon ülő polipokat viszont nem minden esetben lehet ezzel a módszerrel eltávolítani. Ilyen esetben előfordul, hogy műtétre van szükség, főleg akkor, ha a polip nagy.

A bélpolipok megelőzése

A polipok kialakulása nem előzhető meg semmilyen ismert módszerrel. Arra viszont a szövődmények megelőzése érdekében érdemes figyelni, hogy akinél családi hajlamról, azaz familiáris polipózisról van szó, annak már huszonéves korától érdemes rendszeresen ellenőrzésre járnia. A szűrésre gasztroenterológusnál és onkológusnál lehet jelentkezni, de adhat beutalót a családorvos is.

A bélpolipok szövődményei

Szövődményként a bélelzáródás jöhet szóba, méghozzá akkor, ha a polip túl nagyra nő. Emellett súlyos szövődmény lehet az is, ha a polipból daganat alakul ki. Ennék esélye annál nagyobb, minél nagyobbra nő a polip.

A familiáris polipózis miatt kialakuló bélpolipokat a későbbi bonyodalmak elkerülése végett preventíven el szokták távolítani (Ez a polipok nagy száma miatt az érintett bélszakasz eltávolítását is jelentheti.) Erre azért van szükség, mert a sok polipból idővel nagy eséllyel daganat alakulhat ki. A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy ha a polip feje már 2 centiméter átmérőjű, akkor abban már körülbelül 40 százalékos eséllyel alakultak ki rákosan elfajult sejtek, daganatok. Emiatt az eltávolítás kulcsfontosságú lehet.
Ugyancsak a daganatos elfajulás megelőzése miatt fontos az, hogy 50 éves korban szűrés jelleggel mindenki végeztessen magán olyan kolonoszkópiás vizsgálatot, amellyel fölfedezhetők a gyanús bélpolipok. Innentől kezdve ezt vastagbél-tükrözést ötévente célszerű ismételten elvégeztetni. E vizsgálat során a megjelenő polipokat - a daganatok kialakulását megelőzendő - az endoszkóp segítségével, ha lehet le is csipkedik. Erre nyeles polip esetében van lehetőség.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Telekes András onkológus szakorvosnak, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház osztályvezető főorvosának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is legfeljebb ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.