Hogy formáljak alakot?

Ha egy mozogni vágyó, egészséges életformával kacérkodó, vállalkozó szellemű ellátogat egy edzőterembe, első tevékenységként az órarendből ki kell választania a számára legmegfelelőbb mozgásformát. De vajon tudja-e melyik az?

Elnézést, tudna segíteni?

Ha semmilyen előélettel sem rendelkezik korunk edzőtermi programjait illetően, nagy valószínűséggel értetlenül bámul a recepciós pultról elvett ismertetőre. Zavartan szemléli a sorokat, semmit sem ért belőle. Mese nincs, segítséget kell kérni! Én is azt tettem.

Somogyi Krisztinát kérdeztem, aki hét éve dolgozik edzőként abban a lakhelyemhez közeli wellness klubban, ahová betértem. A tavaszi napsütés megcsillantotta végre a nyár közelségét. Úgy döntöttem, nem árt addigra kicsit helyrerázni, összerakni magam.

Melyiket válasszam?

El tudna igazítani abban, hogy a sokféle mozgásforma mit takar? Mi az a zsírégetés, miben különbözik az alakformálástól? Mit jelent a spinning és a pilates?

Az alakformálás bárki számára elkezdhető és végrehajtható mozgásforma, a legfiatalabb korosztálytól az idősebbekig. Súlyfelesleggel rendelkezőknek célszerű kombinálni az alakformálást a zsírégetéssel. Egy zsírégető program 40 perces keringés-fokozással indul és 20 perces alakformálással folytatódik. A hosszan tartó kitartó mozgás serkenti az anyagcsere-folyamatokat, amitől beindul a zsírégetés. Az ezt követő alakformáló gyakorlatok tónusba hozzák az izmokat. Aki inkább kikapcsolódni szeretne és jó a mozgáskoordinációja, annak érdemesebb a táncosabb órákra járni. Még a bonyolultnak látszó steppados koreográfiákat is kis kitartással el lehet sajátítani. A spinning az egy rögzített kerékpáros óra zenére, ahol a sebességet az edző adja meg, a nehézségi fokozatot mindenki maga állítja be magának. A pilates, a mélyrétegű törzsizmok erősítésére-nyújtására koncentráló, az egész testet tetőtől-talpig átmozgató mozgásrendszer, melyet a német Joseph Pilates fejlesztett ki a múlt század 20-as éveiben.

Aki komolyan el akar kezdeni tornázni, súlyfeleslege van és fogyni akar, vagy "csak" formálni szeretné a testét, annak célszerű személyi edző segítségével személyre szabott edzéstervet felállítani. Az évek során beidegződött rossz mozgásminták az izomrendszer egyensúlyának megbomlásához, hosszú távon tartáshibákhoz és mozgásszervi panaszokhoz vezetnek. Az edzőnek minden esetben ismernie kell a páciens addigi mozgásaktivitását, illetve tisztában kell lennie az illető esetleges betegségeivel.

A férfiak hol vannak?

Az erősebb nem inkább az edzőtermek kondigép-parkját választja. A tornatermi mozgásformákat a férfiak általában lötyögésnek tartják és ki sem próbálják. Pedig ha végigcsinálnának egy órát bármelyik típusú edzésből, fejet hajtanának a nők előtt.

Van más segítség is?

A rendszeres testmozgás mellet lehet alkalmazni olyan étrend-kiegészítőt, amely az egyén megfelelő testzsírszázalékának kialakítását teszi lehetővé. A ClarinolTM CLA 1000 mg, vitaminok, ásványi anyagok és telítetlen zsírsavak egyedi kombinációja. Elősegíti a szervezetben az izom és a testzsír megfelelő arányának létrejöttét. Természetben előforduló CLA zsírsavakat tartalmaz magas koncentrációban. Ezek egyrészt elnyomják a lipoprotein-lipáz (LPL) enzim hatását (ez az enzim szállítja a zsírt a vérből a zsírsejtekbe), mérséklik a testzsír lerakódását, másrészt hozzájárulhatnak az izomtömeg optimális mennyiségének megtartásához, kialakításához.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: