Evés előtt igyunk egy pohár vizet?

A víz lételemünk: elengedhetetlen szervezetünk vérkeringéséhez, biztosítja a bevitt tápanyagok megfelelő szállítását és felszívódását, segíti a felesleges és káros anyagok kiürülését, befolyásolja vérnyomásunkat, az ízületeink működését, valamint például szabályozza a belső hőmérsékletünket is. Nem mindegy azonban, hogy mikor és mennyit fogyasztunk belőle.

A napi folyadékszükséglet sok mindentől függ: az életkortól, az életmódtól, a táplálkozási szokásoktól, az évszaktól, az éghajlattól, a különböző betegségektől, vagy olyan életszakaszoktól, mint például nőknél a gyermekvárás és a szoptatási időszak. A megfelelő - felnőttek esetén nagyjából napi 2-3 liter - folyadékszükséglet a kiegyensúlyozottanyagcsererésze, hiszen mindent, amit elfogyasztunk, a szervezetünknek fel kell dolgoznia, a feleslegnek pedig időben ki kell ürülnie. A kelleténél kevesebb mennyiségű víz nemcsak a tápanyagok szállítását és felszívódását nehezíti meg, hanem a salakanyagok kiürülését is, amit többek között kemény, nehezen üríthető széklethez is vezethet.

A legtöbb emberrel időről időre előfordulhat, hogy széklete keménnyé válik, az ürítés pedig nehézségeket okoz. A probléma jobb esetben csak átmeneti és rövid időn belül magától megoldódik, ám, ha nem figyelünk oda, krónikussá is válhat.

Mi számít folyadéknak?

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy nemcsak a különböző italok, hanem a gyümölcsökben, zöldségekben, levesekben, főzelékekben, tejtermékekben vagy akár a fagyalaltban található folyadék is beleszámít a napi bevitt mennyiségbe. Fontos tudni továbbá azt is, hogy például, ha több rostot eszünk, akkor növelni kell a folyadékbevitelt is, akárcsak nagyobb fizikai igénybevétel esetén, vagy kávéfogyasztást követően, hiszen a koffeintartalmú italok a vízhajtó hatásuk miatt csökkentik a szervezet folyadéktartalmát.

javasolt az étkezések előtt fél órával elfogyasztani egy pohár vizet
Javasolt az étkezések előtt fél órával elfogyasztani egy pohár vizet. Fotó: iStock

Elegendő víz = megfelelő emésztés

Érdemes tudatosan törekedni az ivási szokásaink kialakítására, azaz a kiegyensúlyozott folyadékfogyasztásra. Teljes szükségletünket nagyjából egyenlően osszuk el a nap folyamán, valamint figyeljünk a folyékony és szilárd táplálékok arányára is. Ha szeretnénk az emésztésünket még inkább elősegíteni, javasolt az étkezések előtt fél órával elfogyasztani egy pohár vizet. A gyomor teltsége ugyanis serkenti a vastagbél mozgását, fokozza az emésztési folyamatot és segít hatékonyabban megszabadulni a salakanyagoktól is. Ráadásul az étkezés előtt elfogyasztott víz növeli a teltségérzetet, ami csökkenti az ételfogyasztás mennyiségét, így az optimális testsúly elérésében és megtartásában is segítséget jelenthet.

Kevés folyadék = nehéz ürítés

Ahhoz, hogy a bevitt tápanyagok megerőltetés nélkül, könnyedén tudjanak áthaladni az emésztőrendszeren, elegendő mennyiségű folyadékra van szükség. Nem meglepő tehát, hogy a száraz, kemény, fájdalmasan üríthető széklet egyik fő oka - a rendszertelen, mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás mellett - a szükségesnél kevesebb folyadékbevitel.

Bár a könnyebb ürítés elősegítése érdekében elengedhetetlen a kiegyensúlyozott folyadék - elsősorban víz - fogyasztás, emellett a segítségünkre lehetnek különböző biztonságosan alkalmazható székletlágyító szerek is. Ilyenek például a nagy vízmegkötő képességgel rendelkező, makrogol tartalmú ozmotikus hashajtó szerek, amelyekkel hosszú távon elkerülhetjük a kemény széklettel járó fájdalmas tüneteket. Ezek a készítmények a szervezeten áthaladva megnövelik a víz mennyiségét a vastagbélben, hogy a széklettartalmat meglágyítva könnyítsék meg annak kiürülését.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: