Tudatos jelenlét: humbug vagy hatékony módszer?

A jelenben élni, megélni a pillanatot - nagyjából így lehetne leegyszerűsíteni a tudatos jelenlét pszichológiáját, avagy angolosan szólva a mindfulnesst. Vannak, akik szerint ez nem működőképes, míg mások hisznek benne, de nem tudják megfelelően használni.

A módszernek sok követője van, véleményük szerint ez a fajta önfigyelem tökéletesen alkalmas rá, hogy megváltoztassuk a gondolkodásmódunkat, és jobban érezzük magunkat. Vannak ugyanakkor olyanok is, akik szerint a mindfulness csak túlmisztifikált humbug.

Sokak szerint a különböző pszichoterápiás módszerek életútja egyszerűen leírható. Kitalálnak valamit, ami népszerű lesz, tesztelik, tanítják, eredményeket érnek el vele, aztán szép lassan elhal a lendület.

Komoly probléma az is, hogy míg az egyes módszerek kiötlői a legjobb szándéktól vezérelve, szigorú követelményeket felállítva dolgozzák ki eljárásukat, de semmi sem garantálja, hogy a későbbiekben a módszert alkalmazók valóban igyekeznek megfelelni a magasra állított mércének.

Amikor végeláthatatlanul gyötörnek a gondolatok, nem tudjuk feldolgozni a stresszt, vagy megbirkózni egy betegség diagnózisával, bizony elkél a segítség. Egy olyan módszer segíthet, amelyben a nyugati és keleti gondolkodás egyesül. Részletek!

A montreali Jewish General Hospital kutatói például alaposan utánajártak a mindfulness kérdéskörének, 124 különböző tanulmány adatait összevetve. Az eredmények alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a tanulmányoknak több mint 60 százaléka pozitívan vélekedik erről a pszichoterápiás módszerről. Az eredmény meggyőzőnek tűnik ugyan, de a kutatók szerint egy ilyen témáról nem lehet teljesen objektíven tanulmányt készíteni, és valószínűleg akadnak olyan tesztek, amelyeknek eredményei sosem láttak napvilágot, mivel nem kedvező színben tüntetik fel az eljárást.

Mára a mindfulness és a meditáció összemosódott, pedig tulajdonképpen két külön dologról van szó

Vannak olyan esetek is, amikor valaki bízik a mindfulness gyógyító hatásában, mégsem sikerül eredményeket elérnie. Nem egyszer előfordul, hogy azok a gyakorlatok, amelyek az elme megnyugvását szolgálják, inkább feszültté teszik a meditálót. Mára a mindfulness és a meditáció összemosódott, pedig tulajdonképpen két külön dologról van szó. De a mindfulness valójában egy kognitív gyakorlat, olyasmi, amit a tudósok élveznek a leginkább, megfigyeléssel, elemzéssel.

De nem mindenki alkalmas erre. Nyugtató meditációra is rengeteg lehetőség van, amivel hasonló eredményeket lehet elérni. Szinte minden ilyen gyakorlat lényege a megfelelő légzéstechnika a levegő ki- és beáramlásának folyamatos figyelemmel kísérése. Az elme kalandozását megállítani erőszakkal lehetetlen, de a megfelelő légzés elsajátítása segíthet kordában tartani a csapongó gondolatokat. Ezek a technikák olyan embereknél is beválnak, mint például a háborúból hazatért veteránok, akiknek poszttraumás stressz tünetei valószínűleg minden depressziósénál erősebbek.

Forrás: psychologytoday.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)