Gyógyító meditáció rákos betegeknek

Amikor végeláthatatlanul gyötörnek a gondolatok, nem tudjuk feldolgozni a stresszt, vagy megbirkózni egy betegség diagnózisával, bizony elkél a segítség. Egy olyan módszer segíthet, amelyben a nyugati és keleti gondolkodás egyesül.

Az MBSR szülőatyja Jon Kabat-Zinn, aki a massachussettsi egyetem orvosi központján belül 1979-ben létrehozta a stresszcsökkentő klinikát. A professzor fő érdeme, hogy elfogadtatta a meditáció és az éber figyelem rendszeres gyakorlásának fontosságát a nyugati egészségüggyel. Több könyvet írt meditáció és egészségügy témakörben, művei már több mint 30 országban jelentek meg. 2008 óta van lehetőségük Magyarországon a daganatos betegeknek kipróbálni azt a hatékony stresszcsökkentő módszert, melynek akár az egészséges emberek is hasznát vehetik. Az ún. MBSR- (Mindfulness Based Stress Reduction, azaz éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés) tréning egy Amerikából útjára indult, világnézetileg semleges meditációs módszer, mely ugyan nem célzott terápia, de segítségével megtanulhatjuk kezelni az életünkben jelentkező stresszt.

Itt és most

Az MBSR-tréninget nemcsak a keleti tapasztalatok igazolják, hanem a bizonyítékokra támaszkodó nyugati orvostudomány is, talán ez teszi egyre népszerűbbé a nyugati orvosok körében is. Mint azt Fazekas Gábor, hazánk egyetlen akkreditált MBSR trénere a HáziPatika.com kérdésre elmondta, a módszert és módosított változatait több neves külföldi egyetemen, így az Oxfordban, Cambridge-ben és Torontóban is alkalmazzák, és immár számos kutatási eredmény szól gyakorlati haszna mellett.

És hogy miért olyan különleges ez a technika? "A gyakorlatok egyszerűek, úgy állították össze őket, hogy bárki el tudja végezni őket. A könnyű jógagyakorlatok is megjelennek a 8 hetes tréning során, de másképpen, mint ahogy a jógaórán találkoznánk velük, tehát nem kell fejen állni vagy lótuszülésben ülni. Minden alkalommal elvégzünk egy-két gyakorlatot, megbeszéljük őket, és a résztvevők házi feladatot is kapnak, hozzá pedig egy CD-t, ami megkönnyíti az otthoni gyakorlást" - magyarázza a tréner.

Tudta-e? A meditáció elsősorban önmagunkkal segít kapcsolatot teremteni, és segít úrrá lenni a felesleges feszültségeken. Elménk lecsillapodik, és ez az állapot pedig kedvező fiziológiai változásokat okoz. Lassul az anyagcsere, a légzés és a szívverés, emellett pedig csökken az izmok feszülése. A szervezet kevesebb szén-dioxidod termel, és mérséklődik az agyhullámok oszcillálása is.

Bárkinek segíthet

Az éber figyelem és a tudatos jelenlét rendszeres gyakorlása az egészségre és a lelkiállapotra is rendkívül pozitív hatással van. "Az MBSR egy életszemléletet próbál átadni a résztvevőknek, melynek lényege, hogy hogyan tudjuk mind teljesebben megélni az életünket. A formális gyakorlatok segíthetnek abban, hogy minden pillanatot birtokolni tudjunk, és a lehető a legintenzívebben éljük át azokat" - teszi hozzá Fazekas Gábor, aki a módszer elsajátítását éppen ezért az üzleti szférában dolgozóknak is ajánlja, akik nap mint nap határidőtől határidőkig élik életüket.

A tréning ugyanis tanít és tudatosít: megérthetjük, hogy bár a stresszt az életünkből sosem fogjuk tudni kiiktatni, mégis képesek lehetünk arra, hogy a feszültséggel teli szituációkban a megfigyelő álláspontjára tudjunk helyezkedni. Tudatosítjuk, hogy nem kell mindenáron megváltoztatni mindent magunk körül, vagy ítélkezni mások felett, pusztán önmagunkkal kell békébe kerülnünk.

Mikor, hol?

A hazánkban induló aktuális tréningekről a oldalon érdemes tájékozódni. Fontos tudni, hogy április végén, május elején az Országos Onkológiai Intézetben (1123 Budapest, Ráth György u. 7-9.) indul új tanfolyam daganatos betegek, hozzátartozóik és más érdeklődők részére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció