Szeretnél tovább élni? Akkor erre mindenképpen figyelj

Ha hosszú életre vágysz, elengedhetetlen, hogy gondoskodj a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásról. Egy közelmúltbeli tanulmány eredményei igen meggyőzően érvelnek e mellett.

Az egészséges alvási szokások kialakítása és követése a nők életét átlagosan 2,5, míg a férfiakét akár 5 évvel is meghosszabbíthatja – állapította meg egy közelmúltbeli kutatás, amelynek eredményeiről a CNN is beszámolt. Az adatok tükrében kijelenthető, hogy az alvás minőségének javítása csökkentheti a fiatalkori elhalálozás kockázatát.

fiatal szőke nő laptoppal az ölében alszik
Élethosszunkra is kihat, hogy pihenünk-e eleget. Fotó: Getty Images

Ezt nevezzük minőségi alvásnak

A minőségi alvás jellemzői a szakértők szerint az alábbiak:

 • minden éjjel legalább 7-8 óráig tart,
 • zavartalan és pihentető,
 • hetente maximum kétszer ébredünk fel éjszaka,
 • heti szinten legfeljebb két napon jön nehezen álom a szemünkre,
 • legalább heti öt alkalommal valóban kipihentnek érezzük magunkat, amikor felébredünk,
 • a könnyű elalváshoz és a kipihent ébredéshez nincs szükségünk esténként altatóra.

A szakemberek szerint legalább ilyen fontos az is, hogy az alvásunkban rendszer legyen, tehát mindennap megközelítőleg ugyanabban az időben feküdjünk le és keljünk fel, illetve az alvással töltött időtartam se térjen el markánsan a munkanapokon és a hétvégéken. Az alvás időtartamának szabálytalansága ugyanis egyes kutatások szerint összefüggésbe hozható egyes anyagcsere-betegségekkel, valamint és a szív- és érrendszeri problémák magasabb rizikójával is.

A rossz alvás ilyen veszélyeket rejt
Sokan úgy gondolják, hogy 4-5 óra alvás is elég éjszakánként, holott a felnőtteknek 7-8 óra jó minőségű éjszakai alvásra lenne szükségük, a gyerekeknek és serdülőknek pedig még ennél is többre. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás ugyanis nemcsak nappali tüneteket okoz, de számos betegség rizikóját is növeli.

Hamarabb meghal, aki nem figyel az alvásra

A kutatás során a tudósok több mint 172 ezer ember alvási szokásait vizsgálták meg 2013 és 2018 között. Az alanyokat az alábbi tényezők alapján pontozták:

 • könnyű elalvás,
 • ébredés nélküli éjszakák,
 • 7-8 órányi alvás,
 • kipihent ébredés,
 • altatók mellőzése.

Négy évvel később a pontszámokat összevetették a korán elhunytak adataival. A kutatók azt látták, hogy a nulla vagy egy pontot elért személyekhez képest 30 százalékkal alacsonyabb volt a korai elhalálozás kockázata azoknál, akik mind az öt kedvező alvási tényezővel rendelkeztek. Ezen belül 21 százalékkal volt kisebb a szív- és érrendszeri betegségek, 19 százalékkal a rákos megbetegedés, valamint 40 százalékkal az egyéb probléma okozta halál esélye.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra