Így lehet ellazulni!

Rohanunk az ajándékok után, idegesek vagyunk, hogy nem úgy sikerülnek az ünnepek, ahogy szeretnénk? Íme néhány tipp, hogy az ünnepek ne a stresszről szóljanak!

A karácsony békés, meghitt hangulatával homlokegyenest ellentétben állnak a megelőző hetek. Munkahelyünkön az év végi hajtás meríthet ki, szabadidőnkben pedig egyik boltból rohanunk a másikba, hogy mindenkinek időben megvehessük az ajándékokat. Ez nemcsak fizikailag, de anyagilag is igen kimerítő, sokaknak ráadásul amiatt van bűntudatuk, mert nem engedhetik meg maguknak a költségesebb ajándékokat. Ha pedig a mindennapokban is magánéleti vagy munkahelyi problémákkal küzdünk, akkor ez halmozott terhet ró ránk az ünnepek alatt. A depresszió és a stressz okozta problémák (alvászavarok, étvágytalanság, fáradtság) számos módon kezelhetőek, gyógyszerekhez sem feltétlenül kell nyúlnunk miattuk.

Karácsony a világ körül - így ünneplünk Európában A karácsony a világ szinte minden országában az egyik legjelentősebb ünnep még akkor is, ha az országnak nem igazán vannak keresztény gyökerei. Természetesen minden országban jellegzetes szokások, tradíciók kötődnek hozzá - ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat. Kattintson !

Hogyan hat ránk a stressz?

A stresszt általában csak bizonyos testrészeinken érzékeljük, hatása azonban egész testünkre kiterjed. A krónikus stressz hosszú ideig tartó izomfeszülést eredményez, ami beindíthat olyan reakciókat is, amelyek további rendellenességeket eredményeznek. A tenziós típusú fejfájás és a migrén a vállak, a nyak és a fej krónikus izomfeszülése miatt alakul ki, a magas pulzusszám és a stresszhormonok pedig növelik a vérnyomást, ami további károkat okoz a szervezetben. Ezért fontos, hogy megtanuljunk relaxálni és megpróbáljuk levezetni a feszültséget. Íme néhány gyakorlat, amely segíthet!

Visszaszámlálás

Az egyik legegyszerűbb és legismertebb relaxációs gyakorlat , ráadásul alig egy perc alatt elvégezhető. Keressünk egy nyugodt helyet a lakásban, és helyezkedjünk el kényelmes ülő-, vagy fekvőpozícióba. Csukjuk be a szemünket, majd magunkban kezdjünk el visszaszámolni tíztől - a számok között tartsunk néhány másodperc szünetet, és a levegőt kifújva minden számnál egy kicsit jobban lazuljunk el, hagyjuk elernyedni végtagjainkat. Az 1-es számhoz elérve már teljesen ki kell engednünk minden izmunkból a feszültséget - maradjunk is így néhány másodpercig. Segíthet az is, ha lassú, könnyed zenét hallgatunk eközben.

Néhány gyakorlattal könnyen levezethetjük a felgyülemlett stresszt
Néhány gyakorlattal könnyen levezethetjük a felgyülemlett stresszt

Progresszív izomlazítás

Sokaknál segítséget jelenthet a progresszív izomlazító gyakorlat elvégzése is, amely a test fontosabb izomcsoportjainak megmozgatásával űzi ki a bennünk rekedt feszültséget. Vegyünk fel kényelmes pozíciót, feszítsünk meg egy izomcsoportot, tartsuk maximálisan megfeszítve körülbelül 3-5 másodpercig, majd lassan lazítsuk el ismét. Néhány lassú be- és kilégzést követően folytassuk egy másik izomcsoporttal, míg egész testünkön végig nem haladunk. Egy alaposan elvégzett gyakorlat nagyjából 20-25 percet vesz igénybe.

Figyeljünk a légzésünkre!

Légzésünk ütemét nemcsak kimerültségünk határozza meg, de sokat árulkodik lelkiállapotunkról is. Régi, evolúciós berögződés ugyanis, hogy vészhelyzetben szervezetünk átáll a felszínes légzésre. Ezt a vészhelyzetet idézi elő a mindennapos stressz is, emiatt a feszültség egyik biztos jele, ha felszínesen, kapkodva vesszük a levegőt. Gyorsan és hatékonyan oldhatjuk a bennünk felgyülemlett feszültséget, ha légzésünkre odafigyelünk legalább rövid ideig: vegyünk egy nagy lélegzetet, tartsuk bent 1-2 másodpercig, majd lassan engedjük ki. Az egyenletes légzés automatikusan csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben, mérsékli a szívverések gyakoriságát, és csökkenti a vérnyomást.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -3, +3 °C
Minimum: -9, -4 °C

Több órára kisüt a nap, közepesen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Az élénk, erős lökésekkel kísért északi szélben -3, 3 fok között alakulnak a csúcsértékek. Hétfőn nem jön újabb front, de a tartósan fagyos időben sok panasz egyáltalán nem mérséklődik. Most is jellemzőek lehetnek az ízületi problémák, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokan szenvedhetnek ismétlődő rosszullétektől. A fejfájás gyakorisága nem csökken, a görcsös típusú lehet a leggyakoribb. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: