Így betegíthet meg a munka

A munkavégzéssel kapcsolatos egészségügyi kockázatokról a legtöbb embernek a munkahelyi balesetek, illetve a potenciálisan veszélyes munkakörnyezet jut eszébe. Pedig nem feltétlenül kell ahhoz extrém foglalkozás vagy munkahelyszín, hogy a foglalkozásunk egészségkárosító hatású legyen.

Az elmúlt évtizedek kutatásainak köszönhetően egyre inkább világossá válik, hogy a munkahelyi stressz épp olyan veszélyes a dolgozók egészségére, mint bármilyen extrém munkakörnyezet. A folyamatos feszültség ugyanis jelentősen megnöveli számos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát - a többi között a cukorbetegségét is.

stressz, munkahelyi stressz, mentális fáradtság, stresszes munkahely, egészségügyi kockázatok, cukorbetegség, diabétesz
A mentális fáradtság 20 százalékkal növeli a diabétesz kockázatát. Fotó: 123rf

Veszélyben a szellemi dolgozók

A munkahely és a cukorbetegség közötti összefüggést nem úgy kell elképzelni, hogy a pékségekben vagy cukrászdákban dolgozók folyamatosan kóstolgatják a termékeket, és emiatt lesz magas a vércukruk. Egy kutatás szerint inkább a szellemi munkát végzőknél nagy a kockázat. Az eredmények szerint ugyanis szellemileg kimerítő feladatokat ellátó nők esetében mérhetően - több mint 20 százalékkal - megnő a diabétesz esélye.

Nem az életmód számít

Így rombolja a testet a stressz - kattintson!

A szakemberek több mint 73 ezer nő adatait elemezték, akik közül a legtöbben tanárok, tanítók voltak. Így derült ki, hogy a szellemileg megterhelő munkát végző nőknél sokkal nagyobb a 2-es típusú diabétesz esélye, mint a szellemileg kevésbé megterhelő munkakörben dolgozók esetében. A szakemberek szerint ez az eredmény független az életmódtól és a hagyományos anyagcserefaktoroktól, tehát a magas kockázat azokra is vonatkozik, akik kifejezetten figyelnek az egészségükre.

A férfiaknál is nagy a kockázat

Bár a vizsgálat elsősorban a nők egészségére gyakorolt hatást vizsgálta, de a szakemberek szerint a férfiak esetében is hasonlóan káros lehet a tartós munkahelyi stressz. Éppen ezért azoknak, akik szellemileg megerőltető munkát végeznek, tudatosan kell figyelniük arra, hogy rendszeresen levezessék a feszültséget. Ám emellett az is nagyon fontos lenne, hogy a munkaadók is minél több lehetőséget teremtsenek a dolgozók stressz-szintjének csökkentésére.

Forrás: care2.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: