+10° - +26°
Nincs front

A leheletünk is elárulja a stresszt

Amikor stressz ér bennünket, időnként azt javasolják, hogy vegyünk mély lélegzetet, és lazuljunk el. A kutatók most azt állítják, hogy a leheletünkből egy szép napon azt is ki lehet majd mutatni, pontosan mennyire vagyunk stresszes állapotban.

Hat olyan biológiai jelzőanyag (biomarker) van a leheletünkben, amelyek megváltoznak, amikor a stressz magas szintjének vagyunk kitéve - derül ki a Journal of Breath Research szaklap legújabb számában megjelent kutatásból. "Ha objektív, nem invazív módon tudjuk mérni a stressz szintjét, azzal segíthetjük a betegeket és az olyan sérülékeny embereket, akik számára nehézséget jelent stressz-válaszuk megosztása ápolóikkal (például az Alzheimer-kóros betegek)" - magyarázta a tanulmány egyik szerzője, Paul Thomas, a Loughborough Egyetem kutatója.
A kísérlet során 22 fiatal felnőttet tettek ki stresszes helyzetnek (nehéz matematikai feladat), majd ugyanezek az alanyok nyugodt komolyzenét hallgattak kényelmes körülmények között. A kísérlet fázisai előtt és után a kutatók megmérték az alanyok vérnyomását és pulzusszámát, valamint gázkromatográfia-tömegspektrometriával elemezték a leheletükben lévő kémiai anyagokat. A leheletvizsgálat azt mutatta, hogy két vegyület, az indol és a 2-metil-pentadekán szintje jelentősen megemelkedett a stresszes helyzetet követően. Ezen kívül további négy vegyületről azt mutatták ki, hogy a stresszes esemény után kisebb mennyiségben fordult elő a leheletben.Számos korábbi kutatás mutatta ki, hogy leheletvizsgálattal kimutathatók bizonyos betegségek. A Vermonti Egyetem a Journal of Breath Research szaklapban közzétett tanulmányából például az derült ki, hogy a teszt segítségével pontosan diagnosztizálhatók az olyan bakteriális fertőzések, mint például a Staphilococcus fertőzések. A Georgia Műszaki Egyetem 2012 júniusában közzétett eredménye pedig azt mutatta, hogy egy olcsó, nem invazív leheletvizsgáló rendszerrel hatékonyan szűrhető az emlőrák és a tüdőrák.

Sőt, még a kutyák is szerephez juthatnak az ilyen típusú diagnosztizálásban: 2011-ben a Gut szaklapban megjelent egyik tanulmányból az derült ki, hogy a kutyákat ki lehet képezni arra, hogy már a korai stádiumában kiszagolják az emberi leheletből vagy székletből a béldaganatok jelenlétét.

A stressz leheletvizsgálatát végző kutatók azonban hangsúlyozták, hogy mivel kutatásuk meglehetősen szűk körű volt, a módszer pontosságát nagyobb szabású, változatosabb alanyokkal végzett kutatásokkal is alá kell támasztani.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a szélvédett tájakon csak lassan szűnik a párásság, máshol napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag