A hormonok így befolyásolják viselkedésedet

A hormonok is kulcsfontosságú szerepet játszanak szervezeted megfelelő működésében. Befolyásolják egyebek mellett az anyagcserédet, a nemi működésedet, a hangulatodat és a temperamentumodat is. Mutatjuk, hogyan hat ki viselkedésedre a dopamin-, a szerotonin- és az oxitocinszinted.

Tudtad, hogy viselkedésedet a környezeted, a szervezetedben végbemenő változások, valamint a kettő kölcsönhatása is jelentősen befolyásolja? Ebben igen nagy szerepet vállal az idegrendszered működése és tested hormontermelése is – hívta fel a figyelmet a Mélylevegő Projekt egyik Facebook-posztja. Mint írták, már több pszichológiai kutatásnak sikerült igazolnia, hogy az emberek karakterei közötti, jellegzetes különbségek az idegrendszer eltérő működésének számlájára írhatók. Ez tehát azt jelent, hogy a tested biológiai működése képes alakítani a személyiségedet. Mutatjuk, hogyan.

gördeszkázó fiatal nő
Alacsony dopamintermelésre utalhat, ha az emberek többségénél jobban rajongsz az újdonságokért. Fotó: Getty Images

Mindig az újdonságokat keresed?

A gyakran jutalmazó hormonként emlegetett dopamin a leginkább a tevékenységek jutalmazásával függ össze, emiatt igen fontos tényezőnek számít, ha a motiváció kialakításáról van szó. De másik neve, az élvezethormon is igen beszédes, ugyanis az élvezetes tevékenységek hatékonyan megemelik a dopaminszintedet. De az előretervezés, a meditálás és testmozgás is elősegíti a termelődését.

Az áltagosnál alacsonyabb dopamintermelésre utalhat, ha az emberek többségénél jobban rajongsz az újdonságokért és ismeretlen helyzetekért. A nem megfelelő mennyiségű dopamin összefüggésbe hozható a hiperaktív figyelemzavarral (ADHD) és a függőségekkel.

Intenzívebb érzelmeid vannak, mint a többségnek?

A szerotonin az a hormon, amely biztosítani tudja az öröm, nyugalom és a biztonság érzését. Szintje kihat egyebek mellett a hangulatodra, a libidódra, az alvásodra és az étvágyadra is.

Ha azt veszed észre magadon, hogy az átlagosnál intenzívebben reagálsz a negatív eseményekre és az ismeretlen szituációkra, akkor elképzelhető, hogy magasabb a szerotoninszinted. A kelleténél alacsonyabb szerotoninszint pedig kényszerességhez, agresszivitáshoz és impulzivitáshoz vezethet, valmint összefüggésbe hozható a depresszióval, a bipoláris zavarral és a szorongással. Termelődését elősegítheted a rendszeres testmozgással, valamint azzal, ha minél több időt töltesz a szabadban napsütéses idő esetén.

Meglepő dolgok, amelyek boldogabbá tehetnek
A boldogság tulajdonképpen a testedben végbemenő kémiai folyamatok eredménye. Nézzük, mit kell tenned ahhoz, hogy serkentsd boldogsághormonjaid termelődését.

Könnyen megbízol másokban?

Bensőséges kapcsolataid kialakulásához és fenntartásához kulcsfontosságú a gyakran csak szeretethormonként emlegetett oxitocin. Erre a hormonra van szükséged például ahhoz, hogy bizalmat, kötődést vagy szexuális vonzódást érezz valaki iránt. Tested a kellemes társas élmények hatására termel oxitocint, érdemes tehát gyakran megölelni, megsimogatni, vagy egyszerűen csak megérinteni az általunk szeretett személyeket. A jógázás és a masszázs szintén segít az oxitocin felszabadulásában, a stressz azonban gátolja a termelődését. 

A mentális egészségre is kihatnak a hormonszintek

A fentiek ismeretében talán már nem olyan meglepő a kijelentés, miszerint a túl alacsony vagy túl magas hormonszintek jelentősen kihathatnak mentális egészségedre, illetve közrejátszatnak egyes hangulat- és személyiségzavarok kialakulásában. Nem véletlen, hogy a skizofrénia, a depresszió, a bipoláris zavar, a szorongás, az ADHD és a függőségek gyógyszeres kezelésében központi szerepet kapnak.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy az említett mentális problémák megoldására a hormonpótlás önmagában nem lesz elegendő – a szerotonin, a dopamin és az oxitocin bevitele inkább megelőzésként, valamint a terápiás folyamat támogatásaként lehet hasznos. Ha vélhetően az ismertetett zavarok valamelyikével küzdesz, mindenképpen fordulj szakemberhez!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Felhőtlen lesz az ég. Hajnalra foltokban párássá válik a levegő, köd is képződhet. Csapadék nem lesz. A légmozgás gyenge marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között várható, de a hidegre érzékeny részeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra