Milyen bajokra utalnak a hőhullámok?

Ha hőhullámok kínoznak minket, rögtön a változókor jut eszünkbe, azonban több problémát is jelezhet ez a kellemetlen tünet. Leggyakrabban hormonális oka van, azonban előfordul, hogy lelki gondra vezethető vissza.

A hőhullám éjjel és nappal egyaránt jelentkező tünet, elsősorban a változókorban találkozhatunk vele. Azonban nem csak a klimax válthatja ki. Dr. Radics Judit pszichiátert kérdeztük, mi okozhat még hőhullámokat. Amennyiben valaki hőhullámokkal küzd, úgy annak elsőként testi oka, háttere tárandó fel vagy zárandó ki - mondja a szakértő. Nagyon gyakori, hogy hormonális - endokrin - eltérés okozza a panaszt, de számtalan gyógyszerkészítménynek is lehet hőhullám, izzadékonyság a mellékhatása. Amennyiben a teljes körű testi kivizsgálás negatív eredménnyel zárul, úgy hátterében pszichés ok lehetősége vetődik fel. Ezek közé elsősorban a szorongásos zavarok tartoznak - fejti ki Dr. Radics Judit.

Mit tehetünk szorongás ellen?
Mindenki szorong, ha valós vagy vélt veszélyt érzékel. Sőt, az tart életben és kényszerít biztonságos viselkedésre, hogy el akarunk menekülni, ha ijesztő dolgokat fedezünk fel. A feszült érzés azonban néha túlmegy az egészséges határon. És akkor valamit tenni kell.

Mit kell tudni a szorongásról?

A szorongásos beteg elsősorban irracionális félelmet érez, melyet érzelmi és testi tünetek egyaránt jelezhetnek.

A testi tünetek közé tartoznak:

  • arcon, nyakon, mellkason jelentkező bőrpír
  • hűvös végtagok
  • száraz száj
  • izzadás
  • tág pupilla
  • szapora légzés
  • hőhullámok

Az ok nélküli hőhullámok szorongásra is utalhatnak

Az ok nélküli hőhullámok szorongásra is utalhatnak

A szorongásos betegségek a leggyakoribb mentális problémák. A népesség 25 százaléka él meg szorongásos betegséget élete folyamán, a 2-4-szer gyakrabban, mint a férfiak.

A szorongásos zavarok lehetnek folyamatosan fennállóak - mint például a generalizált szorongásnak nevezett állapot (amikor valaki folyamatosan aggódik kisebb-nagyobb dolgok miatt), vagy rohamokban jelentkező -, mint a pánikbetegség szorongásos rohamai - mondja a szakértő.

A pánikbetegség hirtelen rohamokban jelentkezik, heves szorongás jellemzi. Ha ezek a rohamok ismétlődnek, akkor beszélünk pánikrohamokról.

A pánikbetegség tüneteit három variációra bonthatjuk:

  • mellkasi pánikra (mellkasi szorító érzés, heves szívdobogás, légszomj)
  • neurológiai pánikra (fejfájás, szédülés, ájulás)
  • hasi pánikra (hasi fájdalom, hányás, hasmenés, émelygés)

A pánikbetegséget is jelezhetik a hirtelen jött hőhullámok, a váratlan izzadékonyság. Ennek oka a vegetatív idegrendszer egyensúlyzavara lehet - fejti ki a szakértő. Ebben az esetben felborul az egyensúly a szimpatikus (izgalmi) és a paraszimpatikus (nyugalmi) irányító rendszerek között, ez pedig a hőháztartás zavarához vezethet.

Hogyan kezelhetők a szorongásos zavarok?

Miután felderítésre került a kiváltó ok, értelemszerűen oki terápia alkalmazandó - mondja dr. Radics Judit. Amennyiben komolyabb, betegségtüneteket okozó szorongás áll fenn, nem mellőzhető a gyógyszeres terápia sem, de elsőként életmódváltás, megfelelő táplálkozás és rendszeres sportolás ajánlott. A relaxációs technikák és a pszichoterápia pedig úgyszintén jó hatásúak lehetnek.

Milyen lehetőség van a megelőzésre?

A szorongásos betegségek kialakulásához számos tényező szükséges, ezek közül jelentős a környezet és a nevelés. Ahol megfelelő szociális körülmények között, szeretetteljes légkörben nő fel a gyerek, sokkal kisebb az ilyen fajta betegségek kialakulási esélye. Az elérhetetlen célok, a bizonyítási vágy nagyszerű táptalaja a szorongásos betegségeknek. Azonban a kialakult betegséget érdemes csírájában elfojtani, ebben segíthetnek a családorvosok, akik a testi tünetekből hamar következtetnek a lelki eredetű problémára.

Orvos válaszol rovatunkban hasonló tünet miatt kereste meg olvasónk a szakértőt. Tegye fel kérdését Ön is!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)