Kivonják a forgalomból a bevált nyugtatót

"Nyugdíjba küldi" az Európai Gyógyszerügynökség az Andaxint - írja a Népszabadság. A népszerű nyugtatót kereken 55 éve törzskönyvezték Magyarországon, és most alapvetően gyógyszerbiztonsági okokból kell kivonni a forgalomból, 2013. június 30-ig.

Mint írják , az intézkedésre azért van szükség, mert a hatóanyagával, a meprobamáttal kapcsolatban biztonságossági aggályok merültek fel.

A francia gyógyszerügyi hatóság a mellékhatás-jelentések (köztük a véletlen túladagolás és következményesen fellépő súlyos, olykor halált is okozó mellékhatások) és az ezek kapcsán bevezetett kockázatcsökkentő intézkedések eredményeit felmérve döntött a készítmény forgalomba hozatali engedélyének felfüggesztéséről. Ezt követően kezdték vizsgálni a hatóanyag előny-kockázat arányát. Az adatok alapján az EMA-CHMP megállapította, hogy a szer alkalmazásakor számos neurológiai és pszichiátriai, potenciálisan súlyos és életveszélyes mellékhatás jelentkezhet. Különösen veszélyesnek ítéltetett az idős betegekre, főként akkor, ha az Andaxint más gyógyszerrel együtt szedik - olvasható a Népszabadság cikkében.

Itthon is sokan szedik

Magyarországon körülbelül 30 ezer ember alkalmazza rendszeresen ezt a gyógyszert. Bár a társadalombiztosító nem támogatja, 457 forintért lehet hozzájutni a patikákban. Hozzáférhető a közgyógyellátottak számára is. Van, akinek könnyű nyugtatóként, másoknak az alkoholelvonási tünetek menedzselésére ajánlja az orvosa. A készítmény csökkenti a szorongást , a félelmet, az idegállapot túlfeszítettségét, a nyugtalanságot, véd a műtétet megelőző izgalmaktól.

Mint azt a lapnak a megkérdezett háziorvosok elmondták, a szer lényegében vészkijárat az alkoholbetegeknek, mert az elvonás ideje alatt enyhíti a remegést, a rossz közérzetet - egyelőre azonban nem is nagyon látszik, hogy mivel lesz pótolható. Bevált a gyógyszer nyugtató- és altatószerként is.

A készítmény forgalmazója, az Egis Gyógyszergyár Nyrt. kommunikációs vezetője, Menthy Mariann is megerősítette a Népszabadság kérdésére, hogy ugyanilyen hatóanyagú helyettesítő készítmény valóban nincs a piacon, viszont minden egyes indikációban elérhető helyettesítő termék. Hozzátette azt is, hogy az Európai Bizottság nem azonnali hatállyal vonta ki a forgalomból az összes meprobamát hatóanyagú készítményt, hanem hosszú, 15 hónapos átmeneti időt biztosított. Ezt azért tette, hogy a kezelésben levő betegek átállítására elegendő idő álljon rendelkezésre. Hangsúlyozta: az Andaxint szedő betegek nincsenek közvetlen veszélyben, hiszen ha így lenne, akkor a gyógyszerügyi hatóságok valójában az azonnali kivonás mellett döntöttek volna. A betegek átállítására biztosított hosszabb idő azért is fontos, mert a gyógyszer hirtelen elhagyása megvonási tüneteket idézhet elő. A betegeknek javasolt felkeresni kezelőorvosukat, és legkésőbb jövő év közepéig terápiás tanácsot kérni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra