Kivonják a forgalomból a bevált nyugtatót

"Nyugdíjba küldi" az Európai Gyógyszerügynökség az Andaxint - írja a Népszabadság. A népszerű nyugtatót kereken 55 éve törzskönyvezték Magyarországon, és most alapvetően gyógyszerbiztonsági okokból kell kivonni a forgalomból, 2013. június 30-ig.

Mint írják, az intézkedésre azért van szükség, mert a hatóanyagával, a meprobamáttal kapcsolatban biztonságossági aggályok merültek fel.

A francia gyógyszerügyi hatóság a mellékhatás-jelentések (köztük a véletlen túladagolás és következményesen fellépő súlyos, olykor halált is okozó mellékhatások) és az ezek kapcsán bevezetett kockázatcsökkentő intézkedések eredményeit felmérve döntött a készítmény forgalomba hozatali engedélyének felfüggesztéséről. Ezt követően kezdték vizsgálni a hatóanyag előny-kockázat arányát. Az adatok alapján az EMA-CHMP megállapította, hogy a szer alkalmazásakor számos neurológiai és pszichiátriai, potenciálisan súlyos és életveszélyes mellékhatás jelentkezhet. Különösen veszélyesnek ítéltetett az idős betegekre, főként akkor, ha az Andaxint más gyógyszerrel együtt szedik - olvasható a Népszabadság cikkében.

Itthon is sokan szedik

Magyarországon körülbelül 30 ezer ember alkalmazza rendszeresen ezt a gyógyszert. Bár a társadalombiztosító nem támogatja, 457 forintért lehet hozzájutni a patikákban. Hozzáférhető a közgyógyellátottak számára is. Van, akinek könnyű nyugtatóként, másoknak az alkoholelvonási tünetek menedzselésére ajánlja az orvosa. A készítmény csökkenti a szorongást, a félelmet, az idegállapot túlfeszítettségét, a nyugtalanságot, véd a műtétet megelőző izgalmaktól.

Mint azt a lapnak a megkérdezett háziorvosok elmondták, a szer lényegében vészkijárat az alkoholbetegeknek, mert az elvonás ideje alatt enyhíti a remegést, a rossz közérzetet - egyelőre azonban nem is nagyon látszik, hogy mivel lesz pótolható. Bevált a gyógyszer nyugtató- és altatószerként is.

A készítmény forgalmazója, az Egis Gyógyszergyár Nyrt. kommunikációs vezetője, Menthy Mariann is megerősítette a Népszabadság kérdésére, hogy ugyanilyen hatóanyagú helyettesítő készítmény valóban nincs a piacon, viszont minden egyes indikációban elérhető helyettesítő termék. Hozzátette azt is, hogy az Európai Bizottság nem azonnali hatállyal vonta ki a forgalomból az összes meprobamát hatóanyagú készítményt, hanem hosszú, 15 hónapos átmeneti időt biztosított. Ezt azért tette, hogy a kezelésben levő betegek átállítására elegendő idő álljon rendelkezésre. Hangsúlyozta: az Andaxint szedő betegek nincsenek közvetlen veszélyben, hiszen ha így lenne, akkor a gyógyszerügyi hatóságok valójában az azonnali kivonás mellett döntöttek volna. A betegek átállítására biztosított hosszabb idő azért is fontos, mert a gyógyszer hirtelen elhagyása megvonási tüneteket idézhet elő. A betegeknek javasolt felkeresni kezelőorvosukat, és legkésőbb jövő év közepéig terápiás tanácsot kérni.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés