Irreális félelmek szülés után

Minden újdonsült anya aggódik a gyermeke miatt, de ha valaki attól tart, hogy gyerekét elrabolják tőle, vagy esetleg olyan baja esik, amire nincs reális esély, akkor valószínűsíthető a gyermekágyi pszichózis.

A gyermekágyi pszichózis 500-1000 szülésből egynél alakul ki: ez a hazai születésszámra vetítve azt jelenti, hogy évente nagyjából 70-80 kismama lesz érintett. Leggyakrabban a szülést követő néhány napban, illetve első két héten belül jelentkezik, de előfordulhat néhány hónappal a szülés után is. Az esetek felében minden előzmény nélkül indul, nem más pszichiátriai betegség tünete vagy fellángolása. Fontos, hogy a tünetcsoport nem összekeverendő a súlyosabb szülés utáni depresszióval , amelynél - többek között - nem jelentkeznek érzékcsalódások, és jellemzően nincsenek zavart periódusok sem. Ezzel szemben a gyermekágyi pszichózis sürgősségi pszichiátriai ellátást igénylő állapot.

A kismama magába zárkózik, félelmek gyötrik

Nem tudjuk pontosan, hogy a gyermekágyi pszichózis mitől alakul ki, ugyanakkor ismert, hogy főképp arra fogékony embereknél jelentkezik - a kockázati tényezők genetikaiak -, és elsősorban a szüléshez köthető pozitív stressz és hormonális változások váltják ki. A hajlamosságot az esetek felében-harmadában nem lehet előre látni, viszont tudjuk, hogy a kockázat magasabb, ha az anyának korábban volt valamilyen pszichiátriai betegsége.

Az anya cukorbetegséget, vitaminhiányt is képzelhet
Az anya cukorbetegséget, vitaminhiányt is képzelhet

A gyermekágyi pszichózis első jele, hogy a kismama viselkedése megváltozik. Az érintett magába zárkózik, elfordul környezetétől, és olyan gondolatok alakulnak ki benne, amelyek arra utalnak, hogy elvesztette realitásérzékét, nincs kapcsolata a külvilággal. Hangulata erősen ingadozhat: akár órák alatt is a túlzott jókedvtől a hirtelen mély szomorúságig változhat. A kismamát irreális félelmek gyötrik gyerekével kapcsolatban, megmagyarázhatatlan szorongások alakulnak ki benne. Attól tarthat például, hogy gyerekét elrabolják tőle, vagy esetleg olyan baja esik, amire nincs reális esély. Súlyosabb esetben jelentkezhetnek érzékcsalódások is: a kismama hangokat hallhat, látomások jelenhetnek meg előtte. A téveszmék skálája nagyon széles: a kismama egyebek mellett felismerhet vélt cukorbetegséget és D-vitamin-hiányt vagy gyanakodhat a sóháztartás felborulására is.

Csapatra van szükség

A diagnózist a tüneti kép alapján állítják föl pszichiátriai vizsgálat során. Szülés utáni pszichózis gyanúja esetén azonnali intézkedés kell, mert kórházi kezelésre van szükség. Fő szempont, hogy a pszichózis kialakulása a szüléshez kötődik: a szülést követő második naptól a harmadik hónapig alakul ki.

A gyermekágyi pszichózis kezelésének hazai protokollját 2017 tavaszán határozták meg, akkor jelent meg a szakmai irányelv, amely a terápia részleteit összefoglalja. Az ellátáshoz több szakemberből - pszichiáterekből és pszichológusokból, szociális munkásokból, szakápolókból, csecsemőgondozókból, gyerekgyógyászokból, szülészekből és nőgyógyászokból - álló csapatra van szükség. Optimális esetben a pszichózis kezelésére baba-mama-papa egységben kerül sor. Ha ez nem áll rendelkezésre azonnal, a pszichózisban szenvedő kismamát akkor is sürgősségi pszichiátriai osztályon kell kezelni, mert a tünetek gyorsan változhatnak, és a kismama viselkedése nehezen kiszámítható.

A pszichózis miatt rendszerint szedni kell antipszichotikumokat, de sok esetben szorongásoldókra és ún. hangulatstabilizálókra is szükség lehet. Ha van rá mód, az anya és a baba közötti kapcsolatot a kezelés alatt is fenn kell tartani - kezdetben persze felügyelettel. Sajnos a szoptatás lehetőségét nem minden esetben lehet fenntartani, bár mindig törekednek rá. A kezelés hossza nagyon változó: szerencsés esetben elegendő lehet 2 hét is, de a nehezebb eseteknél több évig is eltarthat a terápia. Általában azonban rövidebb egy évnél.

Megelőzhető-e a terhességi pszichózis, és lehetnek-e szövődményei? Erre is választ kaphat részletes cikkünkből a Betegségek A-Z rovatban !

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)