Így szabadulhatunk meg a szokásainktól

Nem minden megrögzött szokás rossz. Sőt, egyesek kifejezetten szükségesek. Jó dolog például, hogy megtaláljuk a hazavezető utat a "beépített robotpilótával", vagy képesek vagyunk kezet mosni anélkül, hogy gondolkoznánk minden mozzanatán. De ha képtelenek vagyunk változtatni ezeken, akkor a háttérben függőség és rögeszmés kényszeres zavarok is lehetnek.

Egy nemzetközi kutatócsoport azt igyekezett feltárni, hogy miként történik az agyban a szokások működésének vezérlésére. A Neuron folyóiratban ismertetett kutatási projektet Christina Gremel, a University of California, San Diego pszichológusa vezette. A kutatást az amerikai Nemzeti Egészségintézet alkoholizmuskutató részlege is támogatta.

A tanulmány az eddigi legerősebb bizonyítékot szolgáltatta Gremel szerint arra, hogy az agy szokásos és célirányos cselekvést vezérlő áramkörei versenyeznek az ellenőrzésért az orbitofrontalis kéregben, az agy döntésekért felelős területén. Bizonyos neurokémiai anyagok, az úgynevezett endokannabinoidok lehetővé teszik, hogy a szokások átvegyék a hatalmat azáltal, hogy többféleképpen fékezik a célirányos áramkör működését.

Egyes szokások nem feltétlenül rosszak

Az endokannabinoidokat az emberek és az állatok természetes módon állítják elő. Az endokannabinoidok receptorai megtalálhatók az egész testben és az agyban, illetve az endokannabinoid rendszer szerepet játszik különböző fiziológiai folyamatokban, beleértve az étvágyat, a fájdalomérzetet, a hangulatot és a memóriát. De ugyanez a rendszer közvetíti például a kannabisz pszichoaktív hatásait is.

A mély agyi stimulációról már korábban tudni lehetett, hogy segít a súlyos kényszerbetegeknek. A legújabb kutatás most ennek okára is választ adott. Részletek!

Gremel és kollégái korábban már egérkísérletekkel kimutatták, hogy az orbitofrontalis kéreg (OFC) fontos agyi terület a célirányos cselekvéshez szükséges információk továbbításában. A szokások akkor veszik át a vezérlést, ha az OFC elcsendesedett – mondta Gremel.

A jelenlegi vizsgálatban a tulajdonságaik ismeretében a kutatók feltételezték, hogy endokannabinoidok lecsökkenthetik az OFC aktivitását, és ezzel együtt megerősítik a képességet a célirányos lépések irányába való elmozdulásra.

Hogy teszteljék ezt a hipotézist, a kutatók töröltek egy adott endokannabinoid receptort, az úgynevezett kannabinoid-1-et, vagy CB1-et, az OFC–striatum útvonalon. Azok az egerek, amelyekben ez hiányzik, nem képesek szokásokat kialakítani, ami azt mutatja ezen az adott útvonalon a neurovegyületek kritikus szerepet játszanak.

„Szükségünk van a megfelelő egyensúlyra szokásos és célirányos tevékenységek között. A mindennapos funkciókat gyorsan és hatékonyan, rutinműveletekkel kel gyakorolnunk, a szokások ezt a célt szolgálják. Ugyanakkor változó körülményekkel találkozunk, és szükségünk van a képességre, hogy megtörjük a szokásainkat, és célirányos akciókba kezdjünk a friss információk alapján. Ha nem vagyunk rá képesek, annak pusztító következményei lehetnek” – mondta Gremel.

Az eredmények arra vallanak a szerzők szerint, hogy egy új terápiás célpontot találtak a kényszerbetegségekkel és szenvedélybetegségekkel küzdő gyógyításához. Leállíthatóvá válik ugyanis a megszokásokhoz való túlzott ragaszkodás, és helyreállítható lesz az a képesség, amellyel a szokásosról a célirányos cselekvésre tudnak áttérni a betegek. Az eljárás bevezetéséig azonban még további kutatások szükségesek.

Forrás: sciencedaily.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: