Így enyhíthető a depresszió 10 lépésben

Ha valakit depresszió vagy szezonális depresszió gyötör, több természetes módszert is segítségül hívhat.

Persze az orvosi vizsgálatot sem szabad soha kihagyni!

D-vitamin-pótlás

Erről a vitaminról nemrégiben mutatták ki, hogy szerepet játszik a depresszió tüneteinek kialakulásában. A Massachusettsi Egyetem kutatói kísérletükben kimutatták, hogy minél alacsonyabb valakiben a D-vitamin szintje, annál nagyobb a valószínűsége a depressziós tünetek kialakulásának.

Összetett szénhidrátok fogyasztása

Ha valaki fehérjedús étrenden él, vagy nem fogyaszt teljes kiőrlésű gabonaféléket, hiányozhatnak a szervezetéből azok az alkotóelemek, amelyek a szerotonin nevű idegi átvivőanyagot építik fel az agyban. Mivel ez a vegyület szabályozza a kedélyállapotot, érdemes némi gyümölccsel, zöldséggel, babfélével és teljes kiőrlésű gabonával kiegészíteni az étrendünket.

A koffein kerülése

A kutatások szerint a koffeintartalmú italok elnyomják a szerotonin termelését. Ha lemondunk a kávéról vagy a teáról, nagyobb esélyt adhatunk az agyunknak a kiegyensúlyozott kedélyállapothoz szükséges szerotoninszint biztosítására.

Több omega-3

Egy finn kutatás kimutatta, hogy azoknál, akik heti egynél kevesebbszer fogyasztanak halat, 31 százalékkal magasabb az enyhe-közepes depresszió gyakorisága, mint azoknál, akik heti egy alkalomnál gyakrabban fogyasztanak halat. A legjobb omega-3 forrás a lazac és a szardínia, de a nyers dióban, a dióolajban, az őrölt lenmagban és a lenmagolajban is nagy mennyiségben előfordul.

Alkohol nélkül

Az alkohol depresszáns. Ha valaki depresszióban szenved vagy hajlamos a betegségre, kerülje az alkohol fogyasztását.

Orbáncfű

A gyógynövényt sokat szidják a médiában, mert a gyógyszerek kölcsönhatásba lépnek vele. Ennek ellenére számos tanulmány kimutatta, hogy az orbáncfű hatékony az enyhe-közepes depresszió ellen. Kövessük a csomagoláson feltüntetett utasításokat.

SAMe

A SAMe néven rövidített S-adenozil-lmetionin egy, az élő sejtekben természetesen előforduló vegyület. Alacsony szintje a depresszió kialakulásához vezethet. Pótlása három idegi átvivőanyag, a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin szintjének növelését segíti elő, melyek mindegyike a hangulat szabályozásában vesz részt

Elegendő magnézium bevitele

A magnézium is a hangulatszabályozó szerotonin termelése és működése szempontjából jelentős, ennek ellenére a kutatók szerint a népesség 80 százaléka magnéziumhiányban szenved. A legjobb étrendi források a zöld leveles zöldségek és a nyers mandula.

B-vitaminok

Depresszió ellen érdemes lehet komplex B-vitaminos kiegészítőt szedni. Válasszunk mesterséges színezék és ízesítő nélkül készült termékeket!

Sétálja ki magából!

A kutatások összefüggést mutatnak a testmozgás hiánya és a depresszió között. Bár nehéz rávenni magunkat arra, hogy a téli hónapokban mozogjunk, kiváló kedélyállapot-javító lehet. Ha tehetjük, legalább hetente 3-4 alkalommal menjünk el egy élénk sétára.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: