Furcsa dolog történt egy prosztatarákos beteggel

Egy amerikai férfinek ír akcentusa lett, miután áttétes prosztatarákkal kezelték, dacára annak, hogy az 50-es éveiben járó beteg korábban sosem járt Írországban.

A BMJ Case Reports című folyóiratban megjelent esettanulmány szerint az akcentus teljesen kontrollálhatatlan volt, azaz a férfi akkor sem tudott megszabadulni tőle, ha tudatosan megpróbált nélküle beszélni. Beszédje ezután haláláig már nem jött helyre. Mint azt Johan Verhoeven, a Londoni Egyetem kísérleti fonetikus professzora és Stefanie Keulen, a Brüsszeli Szabadegyetem neurolingvisztikus kutatója írja a The Conversation oldalán megjelent közös cikkében, ez az első feljegyzett eset, amikor valakinél prosztatarákhoz kapcsolódva alakult ki idegen akcentus szindróma, egyszersmind csupán a harmadik eset, amely bármilyen rosszindulatú daganathoz kötődött.

fiatal férfi, hallgatás
Az idegen akcentus szindróma ritka, de sok nehézséget okozó probléma. Fotó: Getty Images

A két szakértő kifejti, hogy az idegen akcentus szindróma általában agykárosodást követően jön létre, például stroke szövődményeként. A stroke többféle típusú beszéd- és nyelvi zavart is kiválthat, ezek közül is azonban az idegen akcentus a ritkábbak közé tartozik. Az egyéb lehetséges kiváltó okok között szerepelnek olyan elváltozások, amelyek az agy szerkezetét érintik, beleérve például rákos tumorokat, az agyvelőgyulladást, a szklerózis multiplexet, valamint olyan neurodegeneratív betegségeket, mint a demencia.

Német akcentussal a második világháború után

A szindrómát elsőként Pierre Marie francia ideggyógyász írta le 1907-ben. Marie egy olyan férfiről írta beszámolóját, aki eredetileg párizsi akcentussal beszélte a franciát, egy agyvérzést követően azonban átalakult az akcentusa, méghozzá olyanra, mint amilyet a Strasbourg környékén élők beszélnek. Azóta napjainkig csupán mintegy 200 hasonló esetről készült klinikai feljegyzés, ennél fogva egy valóban ritka beszédzavarról van szó. A leghíresebb eset talán a híres énekes-dalszerzőé, George Michaelé, aki egy tüdőgyulladás okozta kómából felébredve rövid ideig délnyugat-angliai akcentussal tudott csak beszélni 2011-ben, holott Észak-Londonból származott.

Az állapot természetesen igen stresszes lehet az érintettek számára, akik lényegében személyiségük egy fontos vonását veszítik el azáltal, hogy megváltozik az akcentusuk. A betegség lehetséges hatásairól Georg Herman Monrad-Krohn norvég neurológus jelentetett meg 1947-ben egy tanulságos beszámolót. Az esettanulmány egy norvég lány történetét mutatta be, aki a második világháború alatt súlyos fejsérülést szenvedett egy bombatámadás során. A sérülés következtében németes akcentusa alakult ki, ami meglehetősen sok nehézséget okozott számára a háború utáni Norvégiában. Nem egyszer megtagadták tőle a kiszolgálást a boltokban, mert azt gondolták róla, hogy német, illetve más helyzetekben is újból és újból külföldinek hitték.

Verhoeven és Keulen kitér rá, a szindróma olyan erőteljes kihatással lehet az érintettek életére, hogy néhányan egészen különös módszerekkel igyekeznek nyugalmat találni. „Hallottunk egy hölgyről, aki a saját bevallása szerint nagyon szeretett hotelekben megszállni, pusztán azért, mert az ottani környezetben természetesnek hatott, hogy külföldi akcentussal beszélnek emberek, így végre el tudott vegyülni” – fogalmaz a két szakember.

Nem csak agyi sérülés okozhatja

Idegen akcentus szindrómát nem csupán a központi idegrendszert ért károsodások okozhatnak, hanem pszichológiai tényezők is, például az extrém stressz. Más munkatársaikkal közösen Verhoeven és Keulen egy 2016-os tanulmányban megalkotta a pszichogén idegen akcentus szindróma fogalmát, amelyet a betegség különálló típusaként határoztak meg. A jelenségre jó példa az a holland nő, akiről 2005-ben jelent meg esettanulmány. Nála francia akcentus alakult ki annak hatására, hogy egy alkalommal majdnem elütötte egy autó. A neurológiai vizsgálatok semmilyen elváltozást nem találtak az agyában, a pszichológiai tesztek viszont fontos zavarokat azonosítottak nála. Végül egy teljes évtized eltelt, mire elmúlt a különös akcentusa.

Ezenkívül létezik vegyes idegen akcentus szindróma is. Az érintett betegeknél kezdetben agysérülés miatt lép fel a panasz, amellyel úgy próbálnak meg megküzdeni, hogy átformálják a szóhasználatukat is. A Közép-floridai Egyetem kutatói 2004-ben jelentettek meg részletes tanulmányt egy amerikai stroketúlélő nőről, aki először brit akcentusban kezdett beszélni, majd egyre több kifejezést vett át a brit angolból. Saját bevallása szerint ez megkönnyítette számára, hogy ne kelljen folyton magyarázkodnia, hanem inkább higgyék csak azt az emberek, hogy Angliából származik. Mindazonáltal ez a fajta alkalmazkodás nem volt tudatosan irányított törekvés a részéről.

Az akcentusváltozásból való teljes felgyógyulás nehéz folyamat, amely gyakran hosszú ideig intenzív beszédterápiát igényel. Ezzel együtt születtek olyan beszámolók is a területen, amelyek viszonylag gyors felépülésekről adtak hírt.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra