A demencia ennyi embert érinthet a század közepére

Az évszázad közepére a becslések szerint megtriplázódhat a demenciával élő idősek száma világszerte - derült ki egy több mint kétszáz országra kiterjedő tudományos előrejelzésből.

Demencia esetén egy olyan tünetegyüttesről beszélhetünk, amely jellemzően krónikus és fokozatosan súlyosbodik, illetve amely esetén a kognitív funkciók romlása meghaladja az életkor előrehaladtával normálisan várható hanyatlás mértékét - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján. A demencia hátterében többféle betegség is meghúzódhat kiváltó okként, leggyakrabban Alzheimer-kór következtében alakulnak ki a panaszok. A The Lancet Public Health című folyóiratban megjelent előrejelzés szerint 2019-ben még mintegy 57 millió demens beteg élt a világban, ez a szám pedig 2050-re elérheti a 153 milliót. Magyarországon az átlagosnál kisebb mértékben, 184 ezerről hozzávetőleg 295 ezerre, 61 százalékkal emelkedhet az érintettek száma.

Mit tehetünk a mindennapokban a demencia megelőzése érdekében?

Az évszázad közepére mintegy megtriplázódhat a demens betegek száma világszerte
Az évszázad közepére mintegy megtriplázódhat a demens betegek száma világszerte. Fotó: Getty Images

Drasztikus emelkedésre számítanak

A drasztikus emelkedés a tanulmány szerzői szerint elsősorban a várható globális népességnövekedésre, illetve a népesség elöregedésére vezethető vissza. Mindazonáltal előrejelzésükhöz a kutatók több rizikófaktort is számításba vettek. Mint azt a The Lancet sajtóirodája közleményben megírta, az oktatáshoz való hozzáférés javulása például 6,2 millió esettel csökkentheti a demencia előfordulását az 21. század közepére. Ezt azonban a dohányzás, az elhízás és a kórosan magas vércukorértékek terén kimutatható trendek teljes egészében el is homályosítják, mivel ezek együttesen 6,8 millió esettel növelik a becslést.

A demencia ma a hetedik leggyakoribb halálok a Föld lakossága körében, illetve az időskori korlátozottság egyik legfőbb oka. Ami pedig a gazdaságra kifejtett hatásait illeti, csak a 2019-es évben becslések szerint összesen 1 billió amerikai dollárnyi veszteséget okozott a demencia világszerte. Fontos hangsúlyozni, hogy bár a demencia elsősorban időseket érint, mégsem tekinthető az öregedés természetes velejárójának. A Lancet bizottsága szerint az esetek 40 százaléka megelőzhető vagy késleltethető lenne az ismert rizikótényezők enyhítésével. Ebbe a körbe tartozik az alacsony iskolázottság, a magas vérnyomás, a hallásromlás, a dohányzás, a középkorúak elhízottsága, a depresszió, a mozgáshiány, a cukorbetegség, a társadalmi elszigetelődés, a túlzott alkoholfogyasztás, a légszennyezettség, illetve egyes fejet ért traumák, sérülések.

Afrikában várható a legsúlyosabb helyzet

A frissen megjelent előrejelzés összesen 204 országra terjed ki. Az adatok alapján a demencia előfordulása Észak-Afrikában és a Közel-Keleten emelkedhet a legnagyobb mértékben, mintegy 367 százalékkal 2019 és 2050 között. Különösen magas arányú növekedés várható ezen belül Katarban (1926 százalék), az Egyesült Arab Emirátusokban (1795) és Bahreinben (1084). A szubszaharai Afrika keleti területein 357 százalékos emelkedést várnak a szakértők a meglévő adatok alapján, aminek elsősorban Dzsibuti (473), Etiópia (443) és Dél-Szudán (396) népességének gyors növekedése adja az alapját.

Közép-Európában 82 százalékkal lehet több demens beteg 2050-ben, mint a 2010-es évek végén, ami nem sokkal haladja meg a Nyugat-Európára vonatkozó 74 százalékos előrejelzést. Arányaiban a legkisebb mértékű emelkedés ugyanakkor nem az öreg kontinensen, hanem Ázsia csendes-óceáni térségében várható, ahol az évszázad közepén 53 százalékkal érinthet több idős embert a demencia, mint napjainkban. Különösen Japánban számítanak csekély, mindössze 27 százalékos emelkedésre a szakértők. A régió viszonylag kedvezőbb adatai a demencia megelőzésére tett intézkedéseknek, az oktatás fejlődésének és a lakosság egészséges életmódjának köszönhető.

A tanulmány szerzői szerint a demencia előfordulásának növekedését megfelelő megelőző programokkal mérsékelhetik az országok. Ebben elsősorban az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, a dohányzásról való leszokás elősegítése , illetve az oktatáshoz való hozzáférés javítása hozhat megoldást.

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +13 °C

A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan - kisebb számban északon - pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Nagy területen megélénkül, néhol megerősödik az északi, északkeleti szél, de zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések. A hőmérséklet délután 26 és 31, késő este 18, 24 fok között között alakul. Ma még melegfronti hatásokra kell számítani, de este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra