A test és a lélek egysége

Mindannyian számos okot tudunk felsorolni, mitől kerülhetünk átmenetileg vagy tartósan rossz lelkiállapotba (pl. gátlásosság, párkapcsolati válság, gyász). Sokszor nem tudjuk az okot, csak a jeleit érezzük: szorongást, feszültséget, ingerültséget...

Gyakori azonban, hogy a rossz pszichés állapot nem, vagy alig tudatosul, és a testi tünetek vagy betegségek megjelenése hívja fel rá a figyelmet.

Nézzük végig, melyek azok a testi tünetek vagy betegségek, melyek hátterében lelki tényezők is állhatnak.

Az erős szorongás ún. szorongásos tünetegyüttes képében jelentkezhet. Fejfájás, szédülés, látászavar, gombócérzés a torokban, mellkasi nyomásérzés, erős és gyors szívdobogás, kéz- láb gyengeség, izzadás, hasi panaszok alakulnak ki. Leggyakrabban az ájulástól, agyvérzéstől vagy infarktustól való félelemről panaszkodnak azok, akik gyakran átélik. Az erős szorongás hátterében gyakran áll pánik-betegség, fóbia, depresszív állapot, stb.

Jelentkezhetnek jól körvonalazott testi panaszok. Ilyen lehet a hirtelen bekövetkező fejfájás, ájulás, megnémulás, bénulások, stb., az egy vagy több szervre lokalizálódó sokféle testi tünet vagy fájdalom. Hátterében állhat tudattalan lelki feszültség, mely ún. converzió (a lelki panasz testi panaszba fordítása) útján jelzi jelenlétét, vagy a testre irányuló félelemként (pl. hipochondria) kerül megfogalmazásra. Leggyakrabban depresszív állapotokban találkozhatunk kifejezett testi fájdalommal.

Szeretném hangsúlyozni, hogy minden testi tünet, panasz megjelenése esetén fontos a megfelelő család- vagy szakorvosi vizsgálat! Azonban a testi betegség kizárása után érdemes végiggondolnunk, állhat-e panaszaink hátterében pszichés ok. Tartósan rossz pszichés állapot számos testi betegség kialakulásában játszhat közvetlen vagy közvetett szerepet.

Az állandó készenléti állapot, feszültség, szorongás fokozott izomtónussal (az izmok fokozott feszülése), és a vegetatív idegrendszer (belső szerveink működését irányítja) adott irányú túlterhelődésével jár együtt. Mivel a vegetatív idegrendszer szoros kapcsolatban áll a hormonháztartással és az immunrendszerrel, meghatározott irányú túlműködése jelentősen befolyásolja ezek működését is.

Nézzünk néhány példát:

Az állandó vagy gyakori szorongás, feszültség miatt megfeszülnek izmaink. A gerinc erős izomrendszerének tartós összehúzódása következtében sérülhetnek a csigolyákat elválasztó porckorongok (pl. porckorongsérv), és lassan deformálódnak, összelapulnak csigolyáink is. A nyaki gerinc esetében ez a tarkóizmok fájdalmával, fejfájással és agyi vérkeringési zavarral (az agyat ellátó négy érből kettő a nyakcsigolyákat átfúrva jut az agyba) járhat.

Van kiút a szorongásból! (Fotó: Europress)

A két részből álló vegetatív idegrendszer adott irányú túlműködése, az ún. szimpatikus túlsúly következtében például a szívműködés gyorsul, az erek összehúzódnak, a vérnyomás emelkedik. Az erek tartós összehúzódása következtében azonban sérülhet az erek belső borítása, s a sérült részbe cholesterin, kálcium, stb. rakódhat le. Emiatt a vérnyomás tartósan magassá válik, és a sérült helyen nagyobb a trombózis kialakulásának veszélye.A szimpatikus túlsúly és egyéb tényezők következtében az immunrendszer működésének hatékonysága romolhat. Ez például gyakoribb fertőzéses megbetegedéshez vezet.

Rendszerint az állandó feszültségnek, szorongásnak, készenlétnek tudatában vannak azok, akik ezt érzik, vagy könnyen tudatosítható. Van a testi betegségeknek egy csoportja, az ún. valódi pszichoszomatikus betegségek (pl. fiatalkori magas vérnyomás, fekélyes vastagbélgyulladás), melyre az jellemző, hogy az abban szenvedő betegben kezdetben nem, vagy alig tudatosítható igen magas feszültségi szintje. A pszichoszomatikus betegségben szenvedőkre gyakran jellemző a nagyfokú önfegyelem, az ambiciózusság és magas igényszint, a szigorú önértékelés, az erős intellektuális kontroll, valamint az érzések és érzelmek kifejezésének nehézsége.

A pszichés állapottal összefüggő testi betegségek gyógyítása - különösen akkor, ha gyakran visszatér vagy krónikussá válik - rendszerint akkor sikeres, ha a megfelelő szakorvosi kezelés mellett, a betegség kialakulásában kóroki szerepet játszó lelki tényezők is megszűnnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: