3 ok, amiért nem lépünk ki egy rossz párkapcsolatból

Papíron nagyon egyszerűnek tűnik a dolog: ha nem működik egy párkapcsolat, és nincs esély rá, hogy ez a jövőben változni fog, akkor ki kell lépni belőle. A gyakorlatban azonban mindez jóval bonyolultabb. Vannak ugyanis, akik, bármennyire rossz és reménytelen is a helyzet, maradnak. Miért?

„Úgy tűnik, Glenn jól érzi magát, amikor azt látja, hogy küzdök, szenvedek. Gyakran távolságtartó, sőt, egyenesen goromba velem. Amikor megpróbálom megbeszélni vele a dolgokat, azt mondja, azért vannak problémáink, mert túlságosan érzékeny vagyok. Aggódom, hogy ha elhagyom, akkor talán megváltozik, és a következő párja már a ’jó’ Glennt kapja meg, én pedig lemaradok róla. Glenn azonban, bárhogy is kérem, nem változik meg. Miért nem tudok véget vetni a kapcsolatnak?” – idézi a Psychology Today oldalán megjelent cikkében dr. Jeffrey Bernstein pszichológus a 35 éves Lisát, aki nem mellesleg a páciense.

Mint azt dr. Bernstein hangsúlyozza, gyakran előfordul, hogy jóval tovább maradunk benne a rossz, sőt, mérgező kapcsolatokban, mint ameddig igazán szeretnénk. A szakember szerint ez egy érzelmileg rendkívül kimerítő, lélekromboló helyzet. Írásában végigveszi, melyik az a három fő ok, amely miatt nem vagyunk képesek szakítani ilyenkor.

Sokan képtelenek szakítani, bármennyire is rossz a helyzet. Fotó: Getty Images
Sokan képtelenek szakítani, bármennyire is rossz a helyzet. Fotó: Getty Images

"Elvárás" a rossz bánásmód

Sokan azért nem tudnak kilépni egy rossz párkapcsolatból, mert nincsenek tisztában a saját értékeikkel. Úgy gondolják, nem méltóak a szeretetre, kedvességre, empátiára, és ezért azt érdemlik, hogy rosszul bánjanak velük. Ráadásul, mivel gyengének és bizonytalannak érzik magukat, túlbecsülik azokat a rövid időszakokat, amikor a partnerük némiképp jobban törődik velük.

Rossz, de legalább ismerős

Ugyancsak gyakori oka a maradásnak, hogy a mérgező kapcsolat egyfajta hamis biztonságérzetet ad, amely révén védve érezhetjük magunkat az ismeretlentől. Lehet, hogy súlyos problémáktól terhes a párunkkal való viszonyunk, és rengeteg fájdalmat kell elszenvednünk, de inkább a folyamatos harcot választjuk, mint a változással járó bizonytalanságot, félelmet.

Az egyedüllétnél bármi jobb

Vannak, akik azzal magyarázzák a szakítás folyamatos elodázását, hogy inkább benne maradnak egy diszfunkcionális kapcsolatban, mintsem egyedül legyenek. Számukra ugyanis elviselhetetlen az, hogy nincs mellettük valaki. Látják magukat, ahogy megérkeznek az üres lakásba, és nincs kire várniuk, ahogy egyedül mennek moziba, étterembe, vásárolni, és úgy érzik, az ilyen élet csakis szomorú és reménytelen lehet. Bármilyen rosszul is érzik magukat a párjuk mellett, azzal a gondolattal nyugtatják magukat: „legalább van valakim!”

Ne ostorozzuk magunkat

Cikke zárásaként dr. Bernstein kiemeli: ha olyan helyzetben vagyunk, amelyben rosszul bánnak velünk, és úgy tűnik, hogy nincs remény a változásra, ne ostorozzuk magunkat. Ahelyett, hogy azt ismételgetnénk, „ki kellene” lépnünk a kapcsolatból, koncentráljunk a távozás előnyeire. A „kellene” szó ugyanis fölösleges nyomást helyez ránk, és azt erősíti bennünk, hogy szégyellnünk kell magunkat, amiért nem vagyunk képesek szakítani.

A szakember szerint a következő előnyei lehetnek a rossz kapcsolatból való kilépésnek:

  • Kevésbé leszünk depressziósak, és kevésbé fogunk szorongani.
  • Megadjuk magunknak az esélyt, hogy olyasvalakivel találkozzunk, aki jól bánik velünk.
  • Visszanyerhetjük az önbecsülésünket és a szabadságunkat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)