Az egyedüllét így hat az agyunkra

A tudósok már azt is tudják, mennyit érdemes magunkra maradni, ha az egész napos hajtás közepette újratöltődnénk.

Szakértők szerint a szingliknek sincs semmi okuk az aggodalomra, az egyedüllét ugyanis bizonyos tekintetben akár még jót is tehet az embernek. A részletekért kattintson ide!

Az egyedüllét manapság sok ember számára ijesztőnek tűnhet, részben azért, mert elszoktunk tőle. Ha nincs is mellettünk senki, okoseszközeink akkor is digitális köldökzsinórként kötnek össze minket a családunkkal, barátainkkal, munkatársainkkal. És ha nem találunk épp senkit, akivel beszélgethetnénk vagy chatelhetnénk, akkor csak rányomunk egy applikációra - például egy játékra -, ami pillanatok alatt eltereli a figyelmünket önmagunkról és a gondolatainkról.

Egy friss tanulmány szerzői szerint azonban az emberektől és kütyüktől való tudatos elvonulás szükséges és egészséges lehetőséget biztosítana arra, hogy "túlvezérelt" agyunkat pihentessük és újratöltsük, valamint kikapcsoljuk a negatív érzelmeinket. A tudósok szerint már 15 perc egyedüllét is elég lehet erre.

egyedüllét, énidő, pihenés, feltöltődés, szabadidő,
Már 15 perc egyedüllét is csökkentheti a szorongást. Fotó: 123rf

A tanulmány szerzői egy egyszerű kísérlettel támasztották alá állításukat. Néhány diákot megkértek, hogy csatlakozzanak tudományos munkájukhoz, majd az alanyokat két csoportba osztották. Az első csoport tagjainak egy kutatóval kellett beszélgetniük eddigi tanulmányaikról, a másik csapatba sorolt diákoknak pedig 15 percet kellett teljesen egyedül tölteniük, okostelefonjaik és egyéb kütyüjeik nélkül. Végül csak az utóbbiak számoltak be arról, hogy jelentősen csökkent izgatottságuk, dühük vagy szorongásuk. Az első csoport tagjai nem érzékeltek hasonló változásokat.

Egyedüllét vagy magány?

A tudósok szerint tehát egyszerű dolgunk van, ha szeretnénk kicsit lenyugtatni és újratölteni az agyunkat: negyed óra egyedüllét szinte csodákat tehet. De hogyan érhetjük el, hogy ez az idő a békéről és a nyugalomról szóljon számunkra, és ne váljon kínzó magánnyá ? A szakemberek szerint úgy, hogy az egyedüllétre elkezdünk lehetőségként tekinteni: ha tudatos választásként fogjuk fel, akkor agyunk is másképp fogja érzékelni az egyedül töltött időt.

A kutatók megerősítették, hogy amennyiben az egyedüllét tudatos választás eredménye volt az alanyoknál, akkor kevésbé érezték magukat magányosnak, és nyugodtabbak voltak társaiknál.

Forrás: thriveglobal.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)