Több műszakos munkarend: veszélyben a nők

Az alváshiányt és a napi biológiai ritmus felborulását okozó műszakos munkavégzést ezúttal a reproduktív egészséggel hozták összefüggésbe.

Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) londoni éves konferenciáján közzétett tanulmányában Dr. Linden Stocker, a Southamptoni Egyetem szakértője bemutatta, hogy a műszakos munkavégzés kapcsolatba hozható a menstruációs zavarok és a csökkent termékenység (szubfertilitás) fokozott kockázatával.

Felborul a ciklus

Az összesen 119 345 nőt vizsgáló metaelemzésből az derült ki, hogy a műszakokban dolgozó nők esetében 33 százalékkal magasabb a szubfertilitás (csökkent megtermékenyítő képesség) gyakorisága , mint a normális munkaidőben dolgozó nők esetében.

Dr. Stocker így nyilatkozott a kutatás eredményeiről: "Bár kapcsolatot mutattunk ki a műszakos munkavégzés és a negatív korai reproduktív kimenetelek között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést. Emberek esetében a napi biológiai óra megváltoztatásának hosszú távú hatásait nagyon nehéz vizsgálni.

Az egyértelmű, hogy kutatásunkban a műszakokban dolgozó nők által tapasztalt alvászavar rövid és hosszú távú biológiai zavarokat okoz. A műszakokban dolgozók egészségtelen alvási higiéniával rendelkeznek, alváshiánytól szenvednek, és olyan tevékenységi szinteket alakítanak ki, amelyek nincsenek szinkronban biológiai órájukkal. Ha azonban eredményeinket további kutatások is megerősítik, az hatással lehet a műszakokban dolgozó nők reproduktív terveire."

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

A vastagabb, összefüggőbb felhőzet kelet felé tolódik, mögötte többnyire fátyolfelhős, napos idő ígérkezik. Késő délután az Alpokaljára esetleg már besodródhat egy-egy zápor, zivatar. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. A csúcshőmérséklet 26 és 32 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. A magasban zajló melegedés miatt melegfront jellegű hatás tapasztalható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra