Dopamin: a hosszú távú célokért is felel

A dopamin nevű idegrendszeri jelátviteli anyag felel a hosszabb távú célok jelentette motivációért - fedték fel a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) munkatársai.

Az időben távoli dolgokra való fókuszálás nehéz feladat, nemcsak a kisgyermekeknek, akiknek például el kell magyarázni, hogy a hosszú autóút végén ott lesz a jutalom (odaérünk a nagymamához, szülinapi zsúr vár az ország másik végén, vagy kezdődik a nyaralás a tengeren), hanem nekünk, felnőtteknek is. A sajátos organizációt egyébként folyóiratban a kutatók.

A dopamin (C8H11NO2) egy kémiai vegyület (katekolamin), mely nagy mennyiségben található az agyban és a környéki idegrendszerben - a hipotalamusz termeli. A dopamin az információ továbbításában szerepet játszó fehérjemolekula, mely serkentőleg hat a szervezetre, energikusabbá tesz minket. A noradrenalin és az adrenalin előanyaga, a központi idegrendszerben ingerületközvetítő feladata van. Gátolja a tejelválasztást serkentő hormon (prolaktin) elválasztását és elősegíti a növekedési hormon kiürülését az agyalapi mirigy elülső lebenyéből.

A dopamin jutalmaz

Számtalan korábbi közlemény napvilágot látott, ami a dopamin jutalmazást jelentő hatásával foglalkozik: a hormon agyban való felszabadulása kellemes érzettel társul. Ez a jutalmazás állatkísérletes körülmények között alapvetően befolyásolta a tanulási folyamatot. Azonban ez az epizód mindössze másodpercekig tart, így nehéz feloldani az ellentmondást, hogy az állatok hogyan képesek fenntartani hosszú távú motivációikat, amit például az élelemkeresés folyamata jelent. Embereknél is hasonló a helyzet: utazás közben a vezető a cél elérésére fókuszál, miközben reagál a közlekedési szituációkra, megáll étkezni, vagy a hátsó ülésen lévő gyermekeket szórakoztatja.

A patkányok segítségével jutottunk el a titkohoz

Ann Graybiel professzor és munkatársai a dopaminjel hatásának ezen késleltetésének megértését tűzték ki célul. A Nature oldalain közölt vizsgálatban patkányoknak kellett eltalálniuk egy útvesztőben a jutalom reményében, melyet a csokis tej jelentett. A kutatók pontosan mérték a striatumnak nevezett agyi régióban a dopamin felszabadulásának mértékét - ez a terület alapvető jelentőségű a tanulás szempontjából.

Az alkalmazott technológiát Paul Phillips, a Washington Egyetem munkatársa fejlesztette ki: egy vékony, szánszálas elektródát ültettek az agyba, mely folyamatosan tájékoztatta a vizsgálókat a dopamin koncentrációjáról. Egyazon időben négy agyi régióban mértek, miközben a patkány szabadon mozoghatott az útvesztőben.

A kutatók nagyon meglepődtek, amikor azt tapasztalták, hogy a kísérlet során a dopaminszint folyamatosan emelkedett, és a csúcsát a jutalom elérésekor érte el. Ugyan az állatok viselkedése eltérőnek bizonyult, azonban a szignál mégsem mutatott változást a futási sebességtől, vagy a teszt időtartamától. Ehelyett sokkal inkább függött attól, minél messzebb volt a cél, illetve milyen méretű volt maga a jutalom. Tehát a legnagyobb emelkedést a nagyobb adag, közel fekvő csokis tejért sikerült gerjeszteni. A vizsgálat eredményei a Parkinson-kór kutatásai szempontjából is fontosak lehetnek, ugyanis abban a betegségben a dopamintermelés csökkenése jellemző.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)