Céges mobil: munkaidő után kapcsolja ki!

Azok a dolgozók, akik munkahelyi telefonjukat számítógépüket munkaidőn kívül is rendszeresen használják, több egészségügyi problémától és társas konfliktustól szenvednek - derült ki egy kutatásból.

A céges mobil és laptop sokszor kerül be a magánéletünkbe, a családunkba, és ott akár katasztrófákhoz is vezethet - derült ki egy vizsgálatból, amelyről a The Telegraph számolt be. A modern kütyüknek persze megvan az az előnyük, hogy rugalmassá tehetik a munkaidőt.

10 app az agyunknak

Egyes okostelefonos appok javítják pszichológiai vagy kognitív képességeinket, csökkenthetik a stressz tüneteit. Nézze meg, melyek ezek!

Ez előnyös a munkaadónak, de a munkavállalónak is. Az azonban már kevésbé előnyös a munkavállalóra nézve, hogy óhatatlanul állandó készültséget, állandó elérhetőséget is jelent. Ez pedig a munkaidő és a szabadidő határainak elmosódásához, a magánélet és a munka összefolyásához vezet. Előfordult már önnel, hogy a családi vacsora közben keresték munkaügyben, és mire visszatért az asztalhoz, a vacsora kihűlt? Ha igen, érdemes elgondolkodnia ennek a brit kutatásnak az eredményein.

A surrey-i egyetem kutatói 65 korábban készült vizsgálat adatait összesítették. Ezekben összesen 50 ezer munkavállalón vizsgálták, hogy milyen hatása van az életükre annak, hogy folyamatosan elérhetők a munkaadóik számára. Az eredmények azt mutatják, hogy azok, akik a munkaidőn kívül is elérhetők munkaügyben, sokkal valószínűbb, hogy egészségügyi és társas kapcsolati gondokkal küzdenek. A privát szféra és a munka összemosódásának tehát komoly következményei vannak az életünkre nézve, és a modern technika eszközei sokszor nem megkönnyítik, hanem megnehezítik az életünket.

A céges mobil és laptop sokszor kerül be a magánéletünkbe, a családunkba, és ott akár katasztrófákhoz is vezethet

A céges mobil és laptop sokszor kerül be a magánéletünkbe, a családunkba, és ott akár katasztrófákhoz is vezethet


A családdal, barátokkal töltött idő az okostelefonok, laptopok, táblagépek használatának köszönhetően csökken - derült ki a vizsgálatból. Egyre inkább jellemző, hogy a munkaadók azt várják, hogy a dolgozók a nap 24 órájában rendelkezésükre álljanak, ezért is alakul ki sokakban az az érzés, hogy nem kapcsolhatják ki a kütyüiket. A kutatás vezetői azonban arra figyelmeztetnek, hogy a munkaadóknak végig kellene gondolniuk, érdemes-e ezeket a szokásokat kialakítani. Ugyanis az állandó elérhetőség csak első látásra előnyös: rugalmasságot, hatékonyságot biztosít; ugyanakkor hosszabb távon ez stresszhez és az életminőség csökkenéséhez vezet. Így aztán könnyen megbomlik a kívánatos egyensúly a magánélet és a munka között.

Az okostelefon-használok 30 százaléka állítja magáról, hogy munkaidőben rendszeresen a magánügyeivel is foglalkozik, míg ez az arány a hagyományos mobilt használók esetében 23 százalék. Az is igaz, hogy az okostelefonnal rendelkezők valószínűbb, hogy szabadidejükben is foglalkoznak a munkájukkal.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +30 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a változó mennyiségű gomolyfelhőzetből az ország nagy részén kialakulhatnak záporok, zivatarok.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag