Sejtszinten változtatja meg testünket a meditáció

Egy új kutatás szerint azon ráktúlélők, akik rendszeresen végeztek tudatos meditációt, fizikailag képesek voltak sejtállapotukon változtatni.

A tudomány a mai napig nem tudja pontosan, hogyan is működik a placebo: a páciens úgy hiszi, a jó kezelést kapja és állapota javulni kezd, miközben gyógyszerében nincs is aktív hatóanyag - a mechanizmus mibenléte pedig titok.

A sokféle jógairányzat közül legelterjedtebb a hatha-jóga, amely különféle légzési gyakorlatokkal, mozgássorokkal, táplálkozási szabályok betartásával az egész emberi szervezet, sőt, bizonyos mértékig az idegrendszer, az agyműködés tudatos befolyásolására törekszik. Ehhez kapcsolódóan a Cancer szaklapban megjelent kanadai tanulmány arra mutat rá: azon mellrák-túlélők, akik rendszeresen végeztek stresszcsökkentő gyakorlatokat, például tudatos meditációt és jógát, fizikailag képesek voltak sejtállapotukon változtatni, pedig nem kaptak orvosi kezelést.

Az elme képes a testre is hatni

A kísérletben résztvevő páciensek átlagéletkora 55 év volt és legalább két évvel a vizsgálat előtt sikerült túlélniük a mellrákot , ugyanakkor még mindig jelentős érzelmi nyomás alatt álltak. A vizsgálatban összesen 88-an vettek részt, akiket három csoportba osztottak és akiktől a 12 hetes megfigyelési periódus alatt vért is vettek.

Az első csoport heti meditációs órákon és hatha-jóga edzéseken vettek részt, a kontrollcsoportként funkcionáló második csoport pedig olyan megbeszéléseken vett részt, ahol pozitív és negatív érzéseiket egyaránt megosztották egymással, de ők csak egyszer vettek részt egy stresszcsökkentő képzésen. Amikor a 12 hét elteltével újra vérmintát vettek tőlük, jelentős különbséget tapasztaltak a csoportok között: az első csoport tagjainak nem változott a telomérhossza, míg a második csoportnak rövidebb telomérjei voltak.

A telomérek a kromoszómák végén található, védő hatású fehérjerétegek, amelyek osztódást követően rövidülnek, hosszuk pedig utal arra, hogy a sejt milyen gyorsan öregszik. Amikor a telomérek eltűnnek, a kromoszómák gyorsan degradálódni kezdenek, ami rosszabb sejtegészséghez vezet.

Míg a kutatás mögött álló csoport számszerűsíteni akarja a kapcsolatot meditáció és sejtegészség között, az már látszik, hogy elménk és testünk képes befolyásolni egymást - azonban nem tudjuk, hogy ennek mechanizmusa pontosan hogyan működik. Az biztos, hogy a kutatás következő lépcsőfokában azt vizsgálják: megfigyelhető-e a jelenség nagyobb csoport esetében és hosszabb időtáv múltán is, valamint az is kérdéses, hogy a telomérek hosszának változatlansága rövidtávú hatás-e vagy huzamosabb ideig is fenntartható. Továbbá az sem lett még tisztázva, hogy a telomérek hossza milyen kézzelfogható hatással van az egyes emberek egészségére általánosságban nézve.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra