Sejtszinten változtatja meg testünket a meditáció

Egy új kutatás szerint azon ráktúlélők, akik rendszeresen végeztek tudatos meditációt, fizikailag képesek voltak sejtállapotukon változtatni.

A tudomány a mai napig nem tudja pontosan, hogyan is működik a placebo: a páciens úgy hiszi, a jó kezelést kapja és állapota javulni kezd, miközben gyógyszerében nincs is aktív hatóanyag - a mechanizmus mibenléte pedig titok.

A sokféle jógairányzat közül legelterjedtebb a hatha-jóga, amely különféle légzési gyakorlatokkal, mozgássorokkal, táplálkozási szabályok betartásával az egész emberi szervezet, sőt, bizonyos mértékig az idegrendszer, az agyműködés tudatos befolyásolására törekszik. Ehhez kapcsolódóan a Cancer szaklapban megjelent kanadai tanulmány arra mutat rá: azon mellrák-túlélők, akik rendszeresen végeztek stresszcsökkentő gyakorlatokat, például tudatos meditációt és jógát, fizikailag képesek voltak sejtállapotukon változtatni, pedig nem kaptak orvosi kezelést.

Az elme képes a testre is hatni

A kísérletben résztvevő páciensek átlagéletkora 55 év volt és legalább két évvel a vizsgálat előtt sikerült túlélniük a mellrákot , ugyanakkor még mindig jelentős érzelmi nyomás alatt álltak. A vizsgálatban összesen 88-an vettek részt, akiket három csoportba osztottak és akiktől a 12 hetes megfigyelési periódus alatt vért is vettek.

Az első csoport heti meditációs órákon és hatha-jóga edzéseken vettek részt, a kontrollcsoportként funkcionáló második csoport pedig olyan megbeszéléseken vett részt, ahol pozitív és negatív érzéseiket egyaránt megosztották egymással, de ők csak egyszer vettek részt egy stresszcsökkentő képzésen. Amikor a 12 hét elteltével újra vérmintát vettek tőlük, jelentős különbséget tapasztaltak a csoportok között: az első csoport tagjainak nem változott a telomérhossza, míg a második csoportnak rövidebb telomérjei voltak.

A telomérek a kromoszómák végén található, védő hatású fehérjerétegek, amelyek osztódást követően rövidülnek, hosszuk pedig utal arra, hogy a sejt milyen gyorsan öregszik. Amikor a telomérek eltűnnek, a kromoszómák gyorsan degradálódni kezdenek, ami rosszabb sejtegészséghez vezet.

Míg a kutatás mögött álló csoport számszerűsíteni akarja a kapcsolatot meditáció és sejtegészség között, az már látszik, hogy elménk és testünk képes befolyásolni egymást - azonban nem tudjuk, hogy ennek mechanizmusa pontosan hogyan működik. Az biztos, hogy a kutatás következő lépcsőfokában azt vizsgálják: megfigyelhető-e a jelenség nagyobb csoport esetében és hosszabb időtáv múltán is, valamint az is kérdéses, hogy a telomérek hosszának változatlansága rövidtávú hatás-e vagy huzamosabb ideig is fenntartható. Továbbá az sem lett még tisztázva, hogy a telomérek hossza milyen kézzelfogható hatással van az egyes emberek egészségére általánosságban nézve.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: