Mesterséges intelligencia: képes ellátni egy haldoklót?

Az életvégi ellátás, azaz a hospice kiemelkedően fontos szerepet tölt be a súlyos beteg, életük utolsó szakaszában lévő emberek mindennapjaiban. Az ellátás célja az érintettek méltóságának és minőségi életének támogatása, valamint a fizikai, pszichoszociális és lelki tünetek kezelése. A technológia fejlődésével a mesterséges intelligencia (MI) is egyre inkább bekerül az egészségügyi ellátásba, így a hospice területén is számos potenciális alkalmazási lehetőséget kínál.

Ugyan még nem alkalmazzák itthon, de az MI számos előnnyel járhat az életvégi ellátásban. Képes lehet folyamatosan monitorozni a betegek állapotát és tüneteit, ami lehetővé teszi az időben történő beavatkozást és hatékonyabb csillapítást. Előrejelezheti az esetleges szövődményeket, például a fájdalom súlyosbodását, vagy a légzési nehézségeket, így az ellátó személyzet időben tud reagálni. Az MI-alapú döntéstámogató rendszerek pedig segíthetnek az orvosoknak és a palliatív szakembereknek a terápiás döntések meghozatalában, figyelembe véve a betegek egyedi szükségleteit – írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Hospice Alapítvány.

hospice, életvégi ellátás, ápoló, beteg
Az emberi részvétel nem pótolható semmivel a hospice-ban. Fotó: Getty Images

Kiválthatja az emberi gondoskodást?

Annak ellenére, hogy az MI számos potenciális előnnyel jár az életvégi ellátásban, mégsem tudja teljes mértékben kiváltani az emberi gondoskodást, figyelmet és törődést. Az emberi tényezők ugyanis olyan egyedi és összetett szempontokat tartalmaznak, amelyeket az MI nem képes megvalósítani. Az emberi gondoskodás és figyelem személyre szabottságot jelent, amely az egyéni betegi szükségletekre való érzékeny reagálást is magában foglalja. Az emberi kapcsolatok, az empátia és az érzelmi támogatás olyan elemek, amelyek a hospiceellátásban elengedhetetlenek. Az MI nem képes helyettesíteni ezeket az emberi aspektusokat, amelyek bizalmat és kötődést teremtenek a beteg és az ellátó személyzet között. A betegséggel való szembenézés, az érzelmek megértése és az empátiás kommunikáció az emberi gondoskodás alapvető elemei, amelyeket az MI nem képes nyújtani.

A mesterséges intelligencia lehetőségeit ugyanakkor jól mutatja, hogy a fenti sorokat szinte teljes egészében az OpenAI által kifejlesztett MI-alapú chatbot, a ChatGPT írta. „Így szerettük volna megmutatni, hogy milyen lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában, de mégsem lehet képes mindenre” – mondja dr. Muszbek Katalin, a több mint 30 éves Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója. „Minden törekvésünk ellenére még így is szerepel pontatlanság az írásában, ugyanis itthon a hospiceellátás főleg a nem gyógyítható daganatos betegek gondozásában tölt be kiemelkedő szerepet. Minden újítást tárt karokkal fogadunk, de az emberi kapcsolatokat, a gondoskodást és az érzelmi odafordulást az MI az életvégi ellátásban nem tudja kiváltani. Lehet, hogy egy cikk megírására és annál még sokkal komolyabb dolgokra is képes már a technológia, azonban egy halállal szembenéző beteg kezét csak egy másik ember tudja megfogni” – húzta alá a szakember.

Itthon a Magyar Hospice Alapítvány egyike annak a néhány, kórházaktól független szervezetnek, amely térítésmentesen nyújt komplex, többféle ellátási formát magában foglaló hospiceellátást. „A NEAK-finanszírozás csupán költségeink egy részét fedezi. Bér- és rezsiköltségeink nagymértékű emelkedése miatt mára működési költségeink majdnem 80 százalékát magunknak kell előteremtenünk. Ebben jelenleg a mesterséges intelligencia még nem, de az adó 1% felajánlások nagy segítségünkre vannak” – mutatott rá az intézményvezető.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra