Magasabb lesz az IQ-ja, ha így nő fel a gyerek

Egy friss kutatás szerint intelligenciájuk fejlődésére és viselkedésükre is pozitívan hat a több zöldterület.

Kíváncsi, mitől lesz okos a gyerek? Nézze meg!

Egy, a PLOS Medicine című akadémiai folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerzői szerint a zöldebb városi környezetben nevelkedő gyerekeknek magasabb lehet az IQ-juk, és az ilyen közeg pozitívan hathat a viselkedésükre is. Az eredményekről a DailyMail készített összefoglalót . Mint írják, a tudományos munkát jegyző belga kutatók több mint 600 alanyt, 10 és 15 év közötti gyerekek IQ-ját mérték fel, majd műholdfelvételeken tanulmányozták, mennyire zöld a lakókörnyezetük. Az eredmények összevetése után arra jutottak, hogy három százalékkal több növényzet 2,6 pontos emelkedést jelent a gyerekek IQ-jára nézve.

Minél zöldebb környezetben nő fel a gyermek, annál kisebb az esély a viselkedési problémákra. Fotó: Getty Images
Minél zöldebb környezetben nő fel a gyermek, annál kisebb az esély a viselkedési problémákra. Fotó: Getty Images

A tudósok hozzátették, hogy nemcsak a gyerekek intelligenciára, hanem a viselkedésükre is pozitívan hatott a több zöld terület. Azt állapították meg, hogy a növényzet arányának minden, háromszázalékos növelésével csökkentek a viselkedési problémák .

Mi lehet ennek az oka?

A kutatók azt gyanítják, hogy a több zöldterület pozitív velejáróiként jelentkező alacsonyabb zaj- és stressz szint járulhat hozzá a magasabb intelligenciához, valamint a viselkedési problémák csökkenéséhez.

Hozzáteszik, hogy mindezek részben annak is köszönhetők, hogy a nagyobb zöldterület több fizikai és társas aktivitásra teremthet lehetőséget, és ezek bizony segíthetnek az intelligencia fejlesztésében is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás idő valószínű, bár délnyugat felől lassan szakadozik a felhőzet. Időszakos eső, zápor többfelé előfordulhat - utóbbi főként a Dunántúlon, sőt, délnyugaton késő délután zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szél inkább csak a Dél-Alföldön élénkülhet meg néhol. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra