Így reagál testünk egy jó pasira

A legújabb, villámrandizással kapcsolatos vizsgálatok szerint a férfiak és nők közti kölcsönös szimpátia esetén a romantikus fellángolások mindkét nemnél minden esetben hormonális változásokkal is együtt járnak.

"A kutatási eredmények arra utalnak, hogy az emberek rendelkeznek egyfajta beépített radarral, ami érzékeli, ha valaki vonzónak találja őket. Azt azonban egyelőre nem tudjuk, hogy a szimpátiát tudatosan, vagy csak tudat alatt érzékeljük" - nyilatkozta dr. Robin Edelstein, a Michigan Egyetem pszichológus professzora.

A mostani kutatás 200 heteroszexuális férfi és nő bevonásával készült, akiknek közel 2000 villámrandin kellett részt venniük. A tudósok négy esetben nyálmintát is vettek a résztvevőktől, hogy meghatározhassák hormonszintjüket . Két mintát még a villámrandik előtt egy héttel vettek le, a másik kettőt pedig közvetlenül a villámrandik előtt és után. Az eredmények szerint a tesztoszteronszint nem változott, ha csak az egyik résztvevőben alakult ki vonzalom a másik ember iránt. Közös szimpátia esetén azonban mind a férfiak, mind a nők tesztoszteronszintje jelentősen megnőtt.

"Sokan azt hiszik, csak a férfiak szervezetében van tesztoszteron , de ez nem igaz" - mondta Eli Finkel, a kutatás vezetője, a Northwestern Egyetem szociálpszichológus professzora. "Igaz ugyan, hogy a férfiak tesztoszteronszintje alapból jóval magasabb, mint a nőké, de a tesztoszteronszint és a szociális kapcsolatok közti összefüggés mindkét nem esetében hasonló. Vagyis a magasabb tesztoszteronszint férfiaknál is nőknél is szoros összefüggésbe hozható a romantikus és szexuális vonzalommal."

"Állatok esetében már körülbelül 50 éve ismert tény, hogy a hímek tesztoszteronszintje akkor a legmagasabb, amikor egy olyan, korábban ismeretlen nősténnyel találkoznak, akivel reális esélyük van a párzásra" - tette hozzá Finkel. "Mivel az embereknél ideális esetben mindkét fél hozzájárulása szükséges a szexuális kapcsolathoz, logikus, hogy a tesztoszteronszint akkor legyen a legmagasabb, ha a szimpátia és a szexuális vonzalom is közös. Ebben az esetben hormonjaink is szerelmi és szexuális kapcsolat kialakítására ösztönöznek." Finkel és kollégái a Személyiség- és Szociálpszichológiai Társaság New Orleansban megrendezésre került éves gyűlésén ismertették kutatási eredményeiket.

Dr. Edelstein szerint a kutatás "rendkívül érdekes kérdéseket vet fel". "Ezek a specifikus hormonális változások szorosan összefüggenek a kölcsönös szimpátiával, ez pedig tényleg megerősíteni látszik a kémia szerelmi kapcsolatokban betöltött szerepét. Ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy mennyire képesek az emberek felismerni azt, ha valaki vonzódik hozzájuk. Vajon vannak olyanok, akik könnyebben felismerik a másik nem közeledését? És ha igen, ez is a tesztoszteronnal lehet összefüggésben? Számtalan kérdés vár még megválaszolásra."

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

Délnyugat, nyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Holnapig fronthatásra nem kell számítani az előrejelzések szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra