Fizikailag is megterhelő a titoktartás

Brit tudósok megtalálhatták a magyarázatot arra, miért akarunk olyan gyorsan továbbadni egy ránk bízott titkot: ez ugyanis fizikailag is megterhelő lehet.

A Tufts University szakemberei szerint minél nagyobb a titok, melyet meg kell őriznünk, annál nehezebben állunk helyt a hétköznapokban. Ennek egyrészt a titok miatt kialakuló pszichés stressz az oka, hiszen a tudomásunkra jutott információt minél több emberrel szeretnénk megosztani.

A "terhet" azonban nemcsak lelkileg viseljük: a titok megtartása fizikailag is kimerítő lehet, ráadásul minél "nagyobb" a titok, annál rosszabbul érezhetjük magunkat.

Michael Slepian pszichológus és társai több kísérletet is elvégeztek: például azt kérték az önkéntesektől, hogy gondoljanak egy titokra, majd pedig becsüljék meg egy hegy meredekségét. Aki kisebb titokra gondolt, az kevésbé meredeknek látta a hegyet, mint az, aki egy igazán jelentősre. Hasonlóképpen, a nagy, jelentős, lelkileg is megterhelő titokra (például arra, hogy évekig csalta a partnerét) gondolt, az rosszul becsülte meg a távolságot egy célbadobós feladatban és azt is rosszul mérte fel, hogy mennyi energia kell egy hétköznapi feladat elvégzéséhez, például egy teli szatyor cipeléséhez.

"Természetesen ez nem azt jelenti, hogy soha ne tartsunk meg egyetlen ránk bízott titkot sem, ám arra legyünk felkészülve, hogy a titkok megőrzése hozzájárulhat a kimerültséghez, a stresszhez vagy a fizikai fáradékonysághoz is" - írták a kutatók a Journal of Experimental Psychology című szaklapban megjelent cikkükben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)