Ezeket tegyük meg 2022-ben, hogy boldogabbak legyünk

"Új év, új élet" - tartja a mondás, amit felfoghatunk úgy is, hogy újabb esélyt kaptunk arra, hogy boldogabbak legyünk, mint amilyenek korábban voltunk. Mutatjuk, mit érdemes megtenni 2022-ben a lelki egészségünk érdekében.

A koronavírus-járvány miatt talán a 2021-es év sem éppen úgy alakult, ahogyan elterveztük, és sajnos nem tudhatjuk előre, hogy milyen lesz az új év ezen a téren. Ám ettől még tehetünk azért, hogy boldogabbak legyünk. Az alábbiakban ehhez adunk tippeket az Antimaximalist listájából szemezgetve.

Töltsünk időt egyedül is

Miért fontos az énidő? Divatos fogalomról van szó, ám sokan nem tudják, mit is jelent valójában, és miért olyan fontos az egészségünk szempontjából.

Az egyedül töltött idő alkalmat ad az önreflexió gyakorlására. Ha van lehetőségünk arra, hogy csak a gondolatainkra figyeljünk, könnyebben megtalálhatjuk a megoldást a problémáinkra, illetve felfedezhetjük, mire vágyunk igazán az életben. Egyedül töltött perceinkben érdemes kipróbálni a naplóírást és az autogén tréninget is, amelyek szintén hozzájárulnak lelki egészségünk ápolásához.

Tanuljunk a hibáinkból

2022-ben végre ne kudarcként nézzünk a hibáinkra, hanem tanulási lehetőségként. Ne azt lássuk, hogy már megint nem sikerült valami, inkább gondoljuk át, hogy legközelebb mit csinálhatnánk jobban. Ez az apró,hozzáállásbeli változtatás nemcsak megkönnyíti az életünket, de még abban is segíthet, hogy sikeresebbek legyünk a jövőben.

boldogság, 2022, új év, lelki egészség
Minden évben újabb esélyt kapunk arra, hogy boldogabbak legyünk, mint amilyenek korábban voltunk. Fotó: Getty Images

Ne féljünk annyira a kudarctól

A hibáktól és kudarcoktól való félelem sokszor annyira megbénít, hogy inkább ki sem próbálunk semmi újat. Csakhogy ezzel elvesszük magunktól az újdonságok örömét és a friss tapasztalatok lehetőségét. Kísérletezzünk bátran új dolgokkal, hiszen még az is lehet, hogy elsőre sikerül. Ha pedig mégis rosszul sül el, az sem jelenti a világ végét, legalább elmondhatjuk magunkról, hogy megpróbáltuk.

Ne akadjunk fenn apróságokon

Ha arra vesztegetjük az időnket, hogy minden apróság miatt dühöngjünk, akkor nem sok időnk marad a jó pillanatok kiélvezésére. Próbáljunk meg türelmesebbek és lazábbak lenni, és ne rágódjunk néhány percnél tovább azon, hogy milyen zavaró tényezők vannak a környezetünkben.

Ne vegyük túl komolyan a dolgokat

Bizonyos élethelyzetekben valóban fontos a komolyság és az átgondoltság. Más esetekben viszont próbáljunk meg lazítani, és inkább érezzük jól magunkat. Az új évben törekedjünk arra, hogy minden héten szánjunk időt valamilyen szórakoztató tevékenységre, például a hobbinkra, vagy egy-egy közös programra a barátainkkal.

Merjünk ismerkedni

Az új kapcsolatok kialakításának számtalan előnye van. Új ismerőseink segítségével például új lehetőségek nyílhatnak meg előttünk, például kaphatunk egy jobb állásajánlatot, vagy belekezdhetünk egy új projektbe együtt.

Tanuljunk meg nemet mondani

Fontos, hogy megtartsuk a munka és a magánélet közötti egyensúlyt. Ha állandóan dolgozunk, az nemcsak szociális kapcsolatainkra, de egészségünkre is káros hatással lehet. Ráadásul ahhoz, hogy tartósan megbízható és hatékony munkát végezhessünk, a pihenés és a feltöltődés is elengedhetetlen. Fontos tehát, hogy ne vállaljuk túl magunkat, erre pedig van egy nagyszerű trükk, amelyet 2022-ben mindenképpen érdemes kipróbálnunk: mondjunk nemet arra, amire már nem jut az időnkből és az erőnkből.

Fejlesszük magunkat

2022-ben vegyünk részt néhány új kurzuson, hogy fejleszthessük tudásunkat és készségeinket. Új nyelvek megtanulása esetén például magabiztosabban utazhatunk külföldre és jobb álláslehetőségeket is megpályázhatunk. De legalább ilyen hasznos az is, ha önismereti kurzusba vagy egy főzőtanfolyamba fektetünk. Egy év múlva aztán érdemes megnézni, mennyit fejlődtünk.

Telefonozzunk kevesebbet

Bár az okostelefonok hasznos eszközök, könnyen elvonják a figyelmünket a fontosabb dolgokról. Az új évben próbáljunk meg kevesebb időt tölteni a telefonunk nyomkodásával, és a kapcsolattartásban is részesítsük előnyben a személyes találkozást és a minőségi időt. Egyedül töltött perceinkben pedig inkább egy könyvet vegyünk a kezünkbe a telefonunk helyett.

Próbáljunk ki valamit, amit még sosem csináltunk

Igazán izgalmas kalanddá tehetjük az előttünk álló évet, ha olyan dolgokat teszünk, amelyeket korábban még sosem próbáltunk. Kezdjünk bele egy új hobbiba, kóstoljunk új ízeket, próbáljunk ki új mozgásformákat, vagy ami csak eszünkbe jut - lehet, hogy örök emlék marad.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra