És megint dühbe jövünk

Hogyan reagál egy stresszkeltő szituációra? "Piti" dolgokon is felkapja a vizet? Fedezze fel, hogyan képes indulatait kontrollálni! Mélyen szunnyad Önben a méregzsák?

Lecsapja a telefont, amikor folyamatosan csak számítógépes hang felel? Képes kígyót-békát kiabálni valakire, aki elfoglalja az Ön által kiszemelt parkolóhelyet? A falat üti dühében egy házastársi vita során?

Habár a harag, a düh természetes érzés, előfordulhat, hogy a legrosszabbat hozza ki belőlünk. A düh levezetésének vannak egészséges módjai, ugyanakkor sajnos gyakori, hogy agresszív, erőszakos megnyilvánulás lesz belőle. Persze, ha valaki soha nem juttatja kifejezésre dühét, annak sokszor nagyobb a lélektani megbetegítő ereje. Meg kell találni tehát az egészséges, arany középutat.

Merjünk szembe nézni indulatainkkal! A düh és a harag nem egyenlő a nyílt agresszióval. Ne féljünk tehát saját haragunktól, dühünktől! Ezek az érzelmek nemcsak rombolni, pusztítani tudnak. Kulcsszavak a mérték, gyakoriság és megnyilvánulási forma. Ezek alapján eldönthető, hogy kóros és káros-e, vagy lélektanilag hasznos.

Repül a nehéz kő

Tegyük fel, hogy házastársát többször megkérte már valamire, amit égetően sürgős lenne elintézni. Ha ő ezt még mindig nem tette meg, jogosan érezheti magát dühösnek, és nem csoda, ha ennek hangot is ad. Ez egy egészséges érzelmi reakció. Ha azonban már a tányérok is repülnek emiatt, és közben lehordja párját a sárga földig - azt már nyugodtan nevezhetjük dühkitörésnek.

A dühkitörés egy kontrollálatlan lélektani állapot, s ezért veszélyes lehet magunkra és/vagy a környezetünkre is. Az önmagunk ellen irányuló dühkitörés egyik legszélsőségesebb megnyilvánulása az öngyilkosság lehet. A másik ellen irányulóé akár a gyilkolás.

A dühkitörés nemcsak az elszabadult agresszív érzések, indulatok megnyilvánulása, hanem mindenféle belső (akár elfojtott) érzelmi energiák, szabályozatlan kirobbanása.

Nagyon fontos, hogy mennyire irányítható, szabályozható vagy irányíthatatlan ezen érzelmi állapotunk. Minél kevésbé, annál valószínűbb, hogy a "kitörések" jönnek.

Meglepő, de így van. Az általában csendes és nyugodt emberektől gyakran nagy erejű és kontrollálatlanabb dühkitörésekre számíthatunk, mint a nemtetszésüket az adott helyzetben dühösen lereagálóktól.

Ha dühkitöréseink gyakoriak, érdemes rájuk odafigyelni, s feltenni a kérdést: "Ez mi minden miatt is lehetett?" Vegyük jelzésnek, hogy valamit, valamiket el kell rendeznünk magunkban, magunkkal.

Mélyen lakozik

Lelki működésünk s karakterünk a veleszületett tényezőkön és a környezeti hatásokon egyaránt múlik. Különbségek vannak tehát köztünk abban is, hogy milyen a vérmérsékletünk, vagyis milyenek belső energiáink, indulataink.

A legmélyrehatóbban a tudattalan működést is feltáró pszichoanalitikus terápiák segítségével kaphatunk választ a bennünket mozgató lelki tartalmainkról, így düheink, indulataink mibenlétéről is. Persze nem kell ahhoz pszichoanalízisbe járni, hogy képesek legyünk felismerni, megtanulni kezelni is ezeket az érzéseinket. Életünk során, akarva-akaratlanul, közvetlen környezetünk hatására ezt megtanuljuk, hiszen a külvilág állandóan és folyamatosan reagál ránk és düheinkre is.

Forráspontunk

A harag tehát önmagában nem rossz. Megfelelően kifejezésre juttatva egészséges is lehet. Segíthet megvédeni veszélyes szituációktól, erőt adhat problémák megoldásához.

Minden bizonnyal a mindennapi frusztrációk, a türelmetlenkedések, a sérelmek révén előfordulhat, hogy úgy érzi, menten felrobban. A legtöbb ember számára azonban ezek múló pillanatok, melyeket gyors lecsillapodás követ.

De ha állandóan forrong jelentéktelen bosszúságok miatt is - például, ha lecsúszik a vágyott parkolóhelyről - szüksége lehet rá, hogy harag-kezelést tanuljon. A kontrollálatlan harag ártalmas lehet, kapcsolati, munkahelyi problémákat okozhat, a mindennapi örömöktől foszthatja meg, és nem utolsó sorban egészségügyi problémákhoz is vezethet. Arról már nem is beszélve, ha egy esetleges agresszív cselekedet révén még az igazságszolgáltatással is meggyűlhet a baja.

Nos nézzük, mennyire jellemző Önre a düh? Az alábbi táblázat segítségével ezt meg tudja határozni!

Gondolja át, hogy az alábbiak mennyire jellemezték az elmúlt héten viselkedését, gondolatait! Értékelje a táblázatban található megállapításokat az alábbiak szerint!

0 = egyáltalán nem jellemző

1 = némiképp jellemző

2 = meglehetősen jellemző

3 = nagyon jellemző

4 = rendkívül jellemző

Ha több 2-es, 3-as vagy 4-es szerepel a táblázatában, szakszerű segítségre lehet szüksége, hogy megtanulja dühét egészséges módon kezelni. Szóba jöhet ilyenkor valamiféle lelki tanácsadás vagy harag-kezelési tréning.

Szunnyadó méregzsák

A haragra adott válaszaink gyakran rögzült szokásokká válhatnak. Így egy haragkeltő szituációra automatikusan reagálunk, mindenfajta meggondoltság nélkül. Ugye néha még saját maga is meglepődik, milyen intenzíven reagál?

Hogyan fejezi ki dühét? Válaszoljon az alábbi kérdésekre!

  • Olyan módon fejezi ki dühét, ami nyomasztóan hat Önre és másokra is?
  • Gyakrabban lesz mérges, mint a legtöbb ember a környezetében?
  • Általában mérgesebb annál, mint amit a helyzet megkívánna?
  • Ilyenkor káromkodik is?
  • Ha annyira dühös, képes rá, hogy megüssön valamit vagy valakit, vagy földhöz vágjon dolgokat?
  • Órákig képes dühös maradni?
  • Mások előtt próbálja dühét palástolni? Elfojtja érzéseit?
  • Nyúl alkoholhoz vagy drogokhoz, hogy csillapítsa dühét?
  • Tapasztal fizikai reakciókat, amikor dühös? Például izomfeszülést, szívdobogást?
  • Ha levezeti dühét, jobban érzi magát?

Ha sikerül beazonosítania, hogyan vezeti le dühét, tudni fogja, hogy szükséges-e változtatnia azon a módon, ahogyan "izgató" szituációkra reagál. Esetleg túl agresszívan reagál vagy éppen túl passzívan? Mindkét esetben új megküzdési módokat kell tanulnia, hogy helyettesítse a régieket, melyek nem "egészségesek".

Kiereszteni a fáradt gőzt

Ha hamar dühbe gurul, vagy nem a megfelelő módon vezeti le dühét, tervezze meg, hogyan viselkedik legközelebb!

A harag-kezelés nem arról szól, hogy maradéktalanul megállítjuk a harag kifejezését. Az rendben van, ha dühös vagy haragos. Hiszen, ha megpróbálja elfojtani vagy elhallgatni dühét, az problémákat okozhat: fejfájást, depressziót, stresszt, evési vagy alvási nehézségeket. Ha nem vezeti le dühét, az akár agresszív cselekedetté is fajulhat.

A kulcs tehát, hogy dühét tudatos, de kontrollált módon fejezze ki. Higgye el, ez hasznos lesz Önnek és a környezetében élőknek is! Javulhat az egészsége, jobban érezheti magát, és mindezt kapcsolatai is meg fogják érezni. Szóval kontrollálja dühét, mielőtt az kontrollálná Önt!

Forrás: www.mayoclinic.com/print/anger-management/MH00073

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: