Beszélgetések: Presser Gábor

Gondolom, Presser Gábort nem kell külön bemutatnom....

Gondolom, Presser Gábort nem kell külön bemutatnom. Mindenki hallotta már legalább egyszer a "Ringasd el magad", vagy "Neked írom a dalt" című nótát. Pici bácsival, ahogy a kollégái szólítják, egy csillaghegyi stúdióban beszélgettünk az egészségről és a zenéről.

Mennyire tartja fontosnak az egészséget, mit tesz ennek érdekében a hétköznapokban?

Számomra fontos az egészség, de nem vagyok az a típus, aki megszállottan sanyargatja magát. Rendszeresen járok úszni, illetve sokat sétálok a kutyámmal a közeli erdőben. A természet és a séta megnyugtat, segít kikapcsolódni a mindennapok rohanásából. Ilyenkor nyugodtan tudok elmélkedni.

Odafigyel a táplálkozásra?

Az étkezés terén nem különbözöm a nagy átlagtól. Nem követek semmilyen diétát vagy speciális étrendet, viszont odafigyelek arra, hogy ne egyek nehéz, laktató ételeket, de semmi több.

Hogyan vélekedik a mostani "egészséges-életmód-kultúráról" és a fitnesszről? Divat csupán vagy fontos is?

Nem tudok erről komoly véleményt alkotni, mivel nem ismerem ezt a világot. Nem látok bele, hogy miért jó munka után egy fitnessz teremben lefutni egy gépen több kilométert, és mellette diétázni. Valaki így tudja levezetni a feszültségeit, én pedig az erdőben sétával. Nem szeretnék megbántani senkit azzal, hogy elítélem azt a világot, amit ez a réteg képvisel. Nem szabad elítélni egy másik embert, csupán, mert nem azt csinálja, amit mi.

Mennyire függ össze a zene és az egészség? Van a dalnak gyógyító ereje?

Úgy gondolom, hogy a lélek nem vonatkoztatható el a testtől. Ha valakinek nincsen meg a lelki békéje, akkor a fizikai állapota is romolhat. Itt kapcsolódik be a zene. Hiszek a zene gyógyító erejében, hisz' az emberek sokszor a zenében keresnek vigaszt, megnyugvást. A pszichológusok szokták használni ezt az eszközt a gyógyításban. Például Amerikában Eric Clapton nyitott egy klinikát, ahol ilyen típusú terápiát alkalmaztak. A zene fel is fokozhatja a kedélyállapotot, de meg is nyugtathat. Mindenki tudja, hogy a rock zene fokozza a kedélyállapotot. De nem csak ez a fajta zene ilyen, hanem a különféle indulók is ilyen hatással vannak az emberre. A hangerő és a rezes banda abszolút ilyen hatást váltanak ki. A nyugodtabb, melankolikus zenék viszont megnyugtatnak és segítenek kikapcsolódni.

Milyen típusú zenét szokott hallgatni? Mi a kedvence?

Nincs kedvencem, nagyon vegyes a zenei ízlésem. Hallgatok komoly zenét, jazzt vagy éppen a mai slágereket. Sok velem egykorú zenésztársam utasítja el a mai zenét, ami szerintem nem jó dolog. Minket elítéltek és lázadónak minősítettek, amikor elkezdtünk zenélni, s nem szerettük ezt a megbélyegzést. A saját zenémet nem szoktam hallgatni. Nem vagyok az a zeneszerző, aki folyamatosan visszahallgatja és átírja a dalait, mert éppen nincs vele megelégedve.

Amikor zenét hallgat, akkor szakmai füllel teszi ezt, vagy képes kívül állóként élvezni a hallottakat?

Nem tudok elvonatkoztatni, de igyekszem "könnyű füllel" hallgatni a zenéket. Nem akarok mindenben szakmai tanulságot keresni, vagy mások munkáját kritizálni. Inkább élvezem a zenét.

Mennyire megterhelő fizikailag egy koncert, hogyan készül fel rá? Van olyasmi, amire külön is oda kell figyelnie?

Átlagosan két és fél óráig tart egy koncert, amit végig kell ülni, gyakorlatilag szünet nélkül. Mellette énekelni és zongorázni kell, ami erős hasi megterhelést jelent. Ez így elég fárasztó szokott lenni. Az ülő pozíció nagyon kényelmetlen az ember számára. Még mozogni sem tudok nagyon, pedig sokszor vinne a zene ritmusa. Fel kell készülni erre a megterhelésre a próbák során. A legutóbbi turném előtt féltem egy kicsit, hogyan fogom bírni ezt a megterhelést, de aztán nem volt gond.

Nem rég készült el egy mozifilm, melynek Ön írta a zenéjét. Mi a következő feladat? Ha jól tudom, akkor készülnek egy fesztiválra júniusban?

Nem rég fejeztük be a Szerelem utolsó vérig című film zenéjét Demjén Rózsival. A közös munka nagyon jót tett Rózsinak, sokban hozzájárult a gyógyulásához. Igaz, ez nem egy önálló album, de ugyanannyi munkával járt. Az LGT-fesztivál június elsején, a Hajógyári szigeten lesz. Egy igazi "juniálist" akarunk létrehozni a választások utánra. Olyan rendezvényt szeretnénk csinálni, ahol mindenki jól érzi magát - pártállástól függetlenül - és levezetheti a feszültségeket. Egész családokat várunk a Szigetre, ezért a jegyárakat is elérhetővé szeretnénk tenni. Egy kicsit félek a sok szervezési munkától, mert nagyon sok problémával jár, de megéri a fáradtságot. A fesztivál szervezése és az utómunkálatok lekötik az időmet egészen a nyár közepéig. Utána pihenni szeretnék egy kicsit, mert az utóbbi időben nagyon sok munka torlódott egybe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció