+13° - +25°
Nincs front

Az alacsony önbecsülés szokatlan jelei

HáziPatika

Bizonyos esetekben nem lehet "első ránézésre" megállapítani, hogy valakinek alacsony az önbecsülése.

Az alacsony önbecsülés nem csak abban nyilvánul meg, hogy az érintett félénk, visszahúzódó, vagy éppen nagyon rosszul tűri a kritikát. Vannak az említetteknél jóval szokatlanabb tulajdonságok, viselkedésmódok is, amelyek alapján fel lehet ismerni azokat, akik nem tartják túl sokra magukat. A Psychology Today cikke ezeket a furcsa jellemzőket gyűjtötte össze.

Passzivitás

Biztosan önnel is előfordult már, hogy egy ártalmatlan történés mögött - bár semmi kézzelfogható magyarázata nem volt erre - valami szörnyűséget sejtett. A jelenség neve katasztrofizálás. Mit tegyünk, hogy elkerüljük ezt a fajta gondolkodásmódot? Részletek itt.

"Minél kevesebb dolgot csinálok, annál kisebb az esélye, hogy valamit elrontok" - ez akár az alacsony önbecsülésű emberek hitvallása is lehetne. Mivel nem bíznak magukban, a képességeikben, a tudásukban, passzivitással védekeznek az esetleges kudarcok ellen.

Elszigetelődés

Az alacsony önbecsülésű emberek nem tartják magukat értékesnek: azt hiszik, őket senki sem szeretheti, kedvelheti. Éppen ezért inkább elszigetelik magukat másoktól, mert így megakadályozhatják, hogy elutasítással vagy más negatív reakcióval kelljen szembenézniük.

Túlteljesítés

A kisebbrendűségi érzés arra késztethet, hogy az érintettek állandó bizonyítási kényszerben éljenek. Folyamatosan az lebeg a szemük előtt, hogy meg kell győzniük a főnöküket, a párjukat, a szüleiket arról, hogy meg tudják állni a helyüket. Hiába azonban az örökös küzdés, az elért eredményeket nem értékelik, és soha nem képesek megpihenni.

Halogatás

Tanulmányok szerint az alacsony önbecsülésű emberek azért halogatják a végtelenségig a feladataik elvégzését, hogy elkerüljék a környezetüktől érkező kritikát. Gyakran azonban pont ezzel érik el azt, hogy mások elkezdjék bírálni őket.

Az alacsony önbecsülés szokatlan jelekben is megnyilvánulhat.
Az alacsony önbecsülés szokatlan jelekben is megnyilvánulhat. Fotó: Getty Images

Perfekcionizmus

A perfekcionizmus az alacsony önbecsülésű emberek azon meggyőződéséből fakad, hogy semmit sem tudnak jól megcsinálni. Ennek következményeként még a legkisebb feladat elvégzésével is képesek zavaróan sokat fáradozni.

Unalom

Nehéz bármi iránt is érdeklődni, ha az ember úgy gondolja, nem méltó arra, hogy élvezze az életet. Nem véletlen tehát, hogy a kudarctól, veszteségtől vagy csalódástól való rettegés miatt az alacsony önbecsülésű emberek gyakran küzdenek unalommal.

Döntésképtelenség

Ha túl gyakran vagy túl keményen vádolják őket amiatt, hogy a döntéseik milyen hatást gyakorolnak önmagukra és másokra, számítani lehet arra, hogy egy idő után egész egyszerűen kivonják magukat a forgalomból. "Ne is törődj velem. Te döntesz" - mondhatják azokban a helyzetekben, amikor határozni kellene.

Nagylelkűség

Bár a nagylelkűség alapvetően erény, az alacsony önbecsülésű emberek esetében inkább negatív tulajdonságként kell tekinteni rá. Az érintettek ugyanis csak kompenzálni akarnak azzal, hogy elhalmoznak másokat ajándékkal, figyelemmel, pénzzel, idővel. Tanulmányokból kiderült, hogy az alacsony önbecsülésű emberek hajlamosak megbánni az ilyen "áldozatokat", emiatt pedig kevésbé értékelik magukat.


Aljasság

Az alacsony önbecsülésű ember pontosan azért viselkedhet időnként aljas módon (szidalmaz kritizál, gonoszkodik, panaszkodik), amiért a sebzett vadállat is támad: hogy védje magát, elrejtse (valós vagy vélt) gyengeségeit.  

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag