A szimpátiától is függ az agyműködés

A Dél-Karolina Egyetem (USC) Agy és Kreativitás Intézetének kutatói szerint máshogy fogja fel az agy a számunkra kedves emberek mozdulatait, mint azokét, akiket nem szeretünk.

Ha valaki más mozdulatait figyeli az ember, legtöbbször egy úgynevezett tüköreffektus jön létre, vagyis a motoros képességekért felelős agyi területek aktiválódnak. Az USC kutatása azonban kimutatta, hogy az illető iránti érzelmek valóban módosíthatják a motorikus akciókért felelős agyi területek aktivitását. Ez a "differenciált feldolgozás" abban nyilvánul meg például, hogy a kevéssé szimpatikus ember mozgása lassabbnak tűnik. Az eredmények a PLoS ONE-ban jelentek meg.
"Feltettük a kérdést, hogy a társas tényezők befolyásolják-e az egyszerű cselekvések észlelését" - mondta el Lisa Aziz-Zadeh, az USC adjunktusa. "Az eredmények arra utalnak, hogy nem csak a külső megjelenésbeli eltérések, de az összetartozás absztrakt érzése is érintheti az alapvető szenzomotoros feldolgozást."

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a hasonlóság befolyásolhatja az agyi folyamatokat. Több empátia alakul ki azok irányába, akikkel több a hasonló vonás. A kutatók rögzítették a származást, az életkort és a nemet, de egy háttértörténettel irányították a szimpátiát. A bemutatott személyek feléről azt állították, hogy neonácik, a többiekről pedig azt, hogy kedves, nyílt emberek. A kutatáshoz toborzott férfiak mindegyike zsidó származású volt. Megfigyelték, hogy a nem kedvelt személyek látványára a tüköreffektuskor működésbe lépő jobb ventrális premotoros kéreg másként reagált a nem kedvelt személyekre. Lényeges, hogy a hatás kimondottan akkor jelentkezett, mikor a másik ember mozdulatait figyelték a résztvevők. Nem mutatkozott eltérés a motoros régió aktivitásában, mikor álló képet láttak a bemutatott személyekről.

"Még egy olyan alapvető dolgot, mint a mozdulatok vizuális ingerfeldolgozását is befolyásolják a társas tényezők, mint például az interperszonális kapcsolatok és a csoporttagság" - tette hozzá Mona Sobhani, a kutatás vezetője. "A felfedezések alátámasztják, hogy az észlelési folyamatokat módosíthatják a társas faktorok."

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag