A csalásoktól még jól is érezhetjük magunkat

A füllentés pozitív izgalmi állapottal járhat - derült ki egy több mint ezer ember bevonásával készült tanulmányból.

Az eredmények alapján a korábbi feltételezésekkel ellentétben a hazudók megbánás helyett kellemes izgalmat éreznek, amennyiben a füllentés senkire sem volt rossz hatással - olvasható a című szakfolyóirat hasábjain.

A címben tett kijelentés igaz. Ám hogy miért, az egy másik kutatásból vált világossá a szakembereknek is. Ha kíváncsi, olvasson róla itt!"Amikor valaki kifejezetten rosszat tesz egy másik ember ellen, például egy kísérlet során elektrosokkot alkalmaz ellene, korábbi vizsgálataink alapján rosszul érzi magát utána. Az ugyancsak etikátlan, ám közvetlenül senkinek sem ártó cselekedetek esetén azonban más a helyzet" - magyarázta a kutatást vezető Nicole Ruedy, a Washingtoni Egyetem munkatársa.

Az eredmények szerint a csalók jobban érezték magukat, mint azok, akik őszinték maradtak - még akkor is, ha a hazug magatartás nem járt jutalommal. A résztvevők több mint fele férfi volt, közülük négyszázan a húszas éveikben, illetve a harmincas éveik elején jártak, többségük egyetemista volt.

Jóleshet a csalás?

Az alanyok a kísérlet előtt azt állították, hogy ha ők maguk vagy valaki más csal egy vizsgán, vagy a valósan ledolgozottnál több munkaórát rögzít, akkor az rossz vagy ellentmondásos érzést fog kelteni bennük. Ezzel szemben egyfajta érzelmi pluszt kaptak az etikátlan cselekvéstől. Matematikai és logikai feladatok megoldása esetén kifejezetten boldogságot eredményezett a puskázás. Azok pedig, akik társuk csalásából húztak hasznot, ugyancsak jobban érezték magukat a vizsga után.

Sőt azok a csalók, akiket a vizsga végén emlékeztettek a puskázás helytelenségére, még kellemesebb érzésekről számoltak be, mint azok, akiket nem. "Ez az érzelmi hatás jelenthet magyarázatot arra, hogy vannak, akik még csekély tétnél is a csalást vagy a hazugságot választják" - magyarázták a szerzők.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: