10 dolog, amitől boldog lehet

Egyszerű az oka, annak hogy miért nem vagyunk boldogok: mert egész nap el vagyunk foglalva a napi rutinnal. Próbálja ki 10 stratégiánkat, hogy be tudja csempészni az örömöt mindennapjaiba.

Senki nem boldog egész álló nap. De a szakértők szerint egy kis tanulással örömöt találhatunk akár egyetlen pillanatban is. Ez azonban egy képesség, amit el kell sajátítani.

Dr. Fred B. Bryant, a chicagoi Loyola University szociálpszichológusa szerint, egyszerű az oka, hogy miért nem vagyunk boldogok: mert egész nap el vagyunk foglalva valamivel, a gondolataink a napi rutin körül forognak. A napi feladatok súlya alatt azonban, reflexként hárítjuk el azokat a pillanatokat, amik boldoggá tehetnek - írja a prevention.com cikkében.

Dr. Bryant az elmúlt 20 évben azon dolgozott, hogy megértse a szellemi kielégülés metódusát, ami szerint, amit gondolunk és teszünk, az fokozza vagy meghosszabbítja pozitív érzéseinket.

Alább felsorolunk 10 stratégiát arra vonatkozóan, hogy fel tudjuk fedezni az örömöt a mindennapokban, még akkor is, ha éppen semmin nem tűnik rózsásnak.

1. Ossza meg a boldog gondolatokat

Mondja el a lányának, milyen jó volt, hogy az egész napot vásárlással töltötték. Írja meg a legjobb barátjának levélben, hogy milyen szeretettel emlékszik a közös kirándulásukra. Az öröm megosztása mással az egyik legjobb módszer arra, hogy meghosszabbítsuk azt. Dr. Bryant kutatásai azt mutatják, hogy ez segít fenntartani az elhalványuló érzelmeket és megerősíti a kapcsolatokat másokkal.

2. Építkezzen az emlékekből

Emlékezzen vissza konkrét eseményekre és arra, hogy akkor mi okozott örömöt. Szereti az egyik kalapját, de nem azért mert jól néz ki, hanem mert emlékezteti a gyermekkori nyaralásokra? De vigyázzon, hogy ne analizálja túl a boldog pillanatot. Ezeket az emlékeket nem szabad túlzottan kivesézni, csak annyira, hogy megértsük, miben van segítségünkre.

3. Veregesse magát vállon

Legyen büszke a teljesítményére, amiért megdolgozott. Ha egy évet töltött azzal, hogy edzőterembe járt, ne féljen megmutatni izmait. Sok ember úgy érzi, hogy nem kell ezekre a dolgokra felhívni a figyelmet. De a szakértő szerint meg kell találni az egészségtelen álszerénység és az öntömjénező magamutogatás közötti - egészséges önbecsülést építő - határvonalat.

5 boldogságnövelő praktika, próbálja ki!

4. Erősítse érzékeit

Íme, egy egyszerű trükk, amivel fejlesztheti ízlelőbimbóit a szaglása segítségével. Csukja be a szemét és vegyen a szájába egy kis csokoládét vagy szívja be vidéki friss levegőt, esetleg hallgassa a játszótéren viháncoló gyerekek kacaját. Ha az egyik érzékszervét kiteszi valamilyen hatásnak, miközben egy másikra koncentrál, jobban fogja élvezni a pozitív tapasztalatokat.

5. Hasonlítson össze

Gondoljon bele, hogy ami rossz, az lehet sokkal rosszabb. Ami jó az lehet, sokkal jobb. Gondoljon arra például, hogy egészséges, vagy arra, hogy még megvan a munkája. Tényleg úgy sütött a nap, ahogy azt az időjárás jelentésben megjósolták? Gyorsabba befejezte a napi munkáját, mint gondolta? Igen, nem? Nem gond, holnap ki fog sütni a nap!

A boldogság érzését egészen kis dolgokkal is elérhetjük

A boldogság érzését egészen kis dolgokkal is elérhetjük

6. Kösse le magát

Néhány örömteli pillanat szinte kiabál azért, hogy tudatosan gondoljon rá. Hallgassa kedvenc zenéit fejhallgatóval egy sötét szobában. Vesszen el egy regényben, amit nem tud letenni. Hagyjon elég időt magának a hobbijára. Így elérheti az úgynevezett "flow" állapotot.

7. Csináljon úgy, mintha

Mosolyogjon, ameddig nem érzi, hogy tényleg szívből mosolyog, és el nem önti a boldogság. Ne csak élvezze a szezon legzamatosabb gyümölcsét, hanem csináljon úgy, minta minden falat a legjobb lenne. Nevessen hangosan a vicceken. Mosolyogjon magára, amikor egy tükör előtt áll. Elvégre a biztos módja annak, hogy száműzze a boldogságot, ha elnyomja azt.

8. Nagyítsuk fel a kis dolgokat

Nyilvánvalónak tűnik, hogy a gyors pozitív tapasztaltok, könnyebben elillannak, mint a hosszabb ideig tartóak. Azonban elgondolkodtató, hogy az idő múlandó és ez arra késztet minket, hogy felnagyítsuk a legkisebb pozitív pillanatot is, amíg tart.

9. Kerülje a negatív gondolkodást

A világ így is elég pesszimista. A negatív gondolatok - saját kételyei vagy mások ítélete - visszafogják attól, hogy élvezze az életet. Ha talál magának egy boldog pillanatot, hagyja növekedni. Ne arra gondoljon, hogy ez a jó dolog, hogyan múlhat el, hanem arra, hogyan lehet még jobb.

10. Mondja gyakrabban, hogy köszönöm

Legyen eredendően hálás hozzáállása . Mindenhez. Határozza meg minek örül - egy baráti meghívásnak, egy helynek a metrón -, és fejezze ki háláját. Persze erre nincs mindig szükség, de ha azt mondja egy barátnak vagy egy idegennek, hogy köszönöm, attól boldogabbak lesz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra