+11° - +28°
Nincs front

A dohányzás megfékezése világméretű feladat

Pusztai Éva

Sok évig tartó előkészítés, és igen kemény nézetkülönbségek ellenére megszületett a dohányzás megfékezését célzó első nemzetközi egyezmény. Aláírása után végre kimondhatjuk; elhallgatott információknak is köszönhető a tömeges dohányzás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 192 tagállama a szervezet genfi közgyűlésén jóváhagyta a keret-megállapodást, amely akkor lép hatályba, ha 40 ország ratifikálja. Az egyezmény előirányozza a dohányipari hirdetések és a cigaretta népszerűsítésének betiltását, illetve erős korlátozását rendel el azokban az országokban - például az USA-ban -, ahol a betiltás alkotmányellenes lenne.

Félrevezet a "light"

Nehogy így járjon!
Dohányzás okozta
érszűkület

Az egyezmény javasolja, hogy a cigarettásdobozokon lévő egészségvédő figyelmeztetések - mint a tönkrement fogínyről, illetve tüdőről készült képek - ne legyenek kisebbek a doboz teljes felületének a felénél, miután egy 2002-es kanadai felmérés szerint az egy évvel korábban a cigarettásdobozokon elhelyezett sokkoló képek hatására a megkérdezett dohányosok fele érzett késztetést a leszokásra. A WHO azt tanácsolja a kormányoknak, hogy jelentős mértékben korlátozzák a megtévesztő "alacsony nikotintartalmú" vagy "light" feliratokat a dobozokon. A megállapodás külön kiemeli, hogy lépéseket kell tenni a tisztességtelen, a dohányzást népszerűsítő kampányok ellen.
Épp ezért például a 2003-as WHO Dohányzás Ellenes Világnapjának egyik legfőbb célkitűzése, hogy az érintettek megnyerésével a film és divatiparban korlátozzák a cigaretta szimpatikus és így fiatalok számára rágyújtásra csábító megjelenését. Az 1988. és 1997. forgalmazott hollywoodi filmek 85%-a jelenítette meg pozitívan a dohányzást. Némi túlzással azt is lehet mondani, hogy ezek a filmek indirekt módon növelik a rákkockázatot.
A dohányiparnak küldött egészségügyi hadüzenetként értelmezhető egyezmény csak a kereteket jelöli ki egyelőre, a munka nagy része ezután következik.
A WHO adatai szerint a dohányzás 2020-ra évente legalább 10 millió áldozatot követel majd a világon. A halottak 70 százaléka a fejlődő országok polgára lesz.
A dohányzás az emberiség legkárosabb szokása, amelynek az elmúlt században 100 millió áldozata volt, ennyien haltak meg a cigarettával összefüggésbe hozható betegségekben - rák, krónikus légzőszervi betegségek, agyvérzés, keringési betegségek, pl. érszűkület. A rendszeres dohányzók fele ennek a szokásának lesz az áldozata, a dohányzók egynegyede korábban hal meg, mint az statisztikailag egyébként várható lenne.
Azokban az országokban, ahol a legtöbb a dohányos, a tüdőrákos esetek 90 százaléka írható a füstölés számlájára. A hólyagrákos esetek fele ugyancsak erre vezethető vissza. Kisebb arányban, de bizonyítottan rosszindulatú elváltozást okozhat a dohányzás a vesében, a májban, a szájüregben és a garatban. A passzív dohányzás 20 százalékkal növeli a tüdőrák kockázatát.

Kelet-Európa rossz bizonyítványa

Különösen aggasztónak ítéli meg a helyzetet e tekintetben a WHO Közép- és Kelet-Európában és a fejlődő országok egy részében. Ezekben a térségekben rövid idő alatt nagyon gyorsan emelkedett a cigarettafogyasztás, különösen a fiatalok és a nők körében. A WHO szakértői szerint természetesen az a legjobb, ha valaki el sem kezdi a cigarettázást, de ha legkésőbb a harmincas évei elején abbahagyja, akkor a statisztikai rákkockázat az élete további részére nézve még aránylag alacsony lesz. Akik az ötvenes éveik elején hagynak fel a dohányzással, azok még mindig jelentősen, 60 százalékkal mérsékelhetik a rákbetegség kialakulásának a kockázatát.
Az Európai Unióba való belépésünk előkészítéseképpen a dohánytermékek forgalmazásával kapcsolatos hazai gyakorlatot is összhangba kell hozni az uniós előírásokkal. Ennek egyik fontos lépése, hogy elkészült a megfelelő hazai jogszabály.
A Magyarországon forgalmazott cigaretta dobozain a jövőben az eddiginél lényegesen nagyobb helyet kell szánni a dohányzás ártalmaira figyelmeztető feliratokra. Egy hamarosan hatályba lépő, a dohánytermékek gyártásáról, forgalmazásáról és ellenőrzéséről szóló, a gazdasági és közlekedési, az egészségügyi, a szociális és családügyi, valamint a földművelésügyi miniszter által jegyzett jogszabály célja, hogy a dohánytermékek gyártására, kiszerelésére és árusítására vonatkozó EU-irányelveknek

Jön a hazai jogszabály

A rendelet a fogyasztók számára is szembetűnő változásokat hoz, hiszen hatálybalépését követően teljesen megváltozik a cigarettafélék csomagolása. A dobozokon a jogszabály tervezete szerint a jelenleginél jobban dominálnak majd a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető feliratok. A doboz egyik oldalának harminc százalékán vastag fekete keretben "A dohányzás súlyosan károsítja az egészséget" feliratnak, míg másik oldalának negyven százalékán a tizennégy lehetséges figyelmeztető felirat egyikének kell szerepelnie. A választható figyelmeztetések között olyanok vannak, mint "A dohányosok korábban halnak", "A dohányzás elzárja az artériákat, szívrohamot és agyvérzést okoz", "A dohányzás halálos tüdőrákot okozhat" vagy "A terhes nők dohányzása károsítja a magzat egészségét".
Ezen kívül a cigarettásdoboz egyik keskeny oldalának tíz százalékát annak a feliratnak kell elfoglalnia, amely a füstölnivaló kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalmáról tájékoztatja a fogyasztókat.
A rendelet meghatározza azt is, hogy a Magyarországon forgalmazott cigarettafélék szálanként legfeljebb tíz milligramm kátrányt, egy milligramm nikotint és tíz milligramm szén-monoxidot tartalmazhatnak. Nem szerepelhet viszont a dobozon olyan szöveg vagy jelzés, amely arra utal, hogy az abban lévő dohánytermék más, hasonló termékhez képest kevésbé ártalmas.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag