Hírlevelek
Regisztráció

Elbutítja a tiniket a fű

Károsul a memória

2013.12.26.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Medipress

Egyesült Államok-beli szakemberek szerint azok a tinédzserek, akik rendszeresen füveznek, károsítják a memóriájukat, és a káros hatások még évekkel azután is kimutathatóak, hogy valaki már felhagyott ezzel a szokásával.

A kutatók úgy vélik, a marihuána a mentális egészségben is problémákat okozhat, melyek később akár skizofréniához is vezethetnek. A vizsgálatban közel 100 tizenéves vett részt, és az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik napi szinten szívtak marihuánás cigarettát már nagyjából három éve, abnormális elváltozások jelentkeztek az agy azon területein, melyeknek főleg az emlékezetben és az információfeldolgozásban van fontos szerepük.

Ezeket az elváltozásokat MRI segítségével mutatták ki az alanyok húszas éveik elején, vagyis átlagosan két évvel azután, hogy már abbahagyták a marihuána-fogyasztást.

A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a fentiek következtében az iskolai teljesítménye is romlott az érintetteknek, illetve, hogy az agyban kialakuló változások hasonlóak voltak ahhoz, amit skizofrén betegeknél lehet megfigyelni.

 A rendszeres füvezés károsítja a memóriát 
 

A rendszeres füvezés károsítja a memóriát

 

A kutatásból az is kiderült, hogy minél fiatalabban kezdett valaki füvezni, annál nagyobb eltéréseket okozott az agyában a marihuána. Amint azt a kutatást vezető Matthew Smith, a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Iskolájának professzora kifejtette, most, hogy egyre több országban kerül napirendre a marihuána legalizálása, nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy pontosan milyen hatása is van ennek a szernek az agyra, ezért a szakemberek még további hasonló vizsgálatokra készülnek.
Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Betegséglexikon