Terhesen antidepresszáns: mennyire árt?

Olvasónk, 4 és fél hónapos kismama és depressziós. Antidepresszánst is szedett, de mi a következménye mindennek?

Elkövettem egy hibát

"A terhességem alatt nem szedtem semmilyen gyógyszert, a 16-dik héten voltam ultrahangon és ott minden rendben volt a babával, azt mondták rendesen fejlődik, de sajnos a 18-dik héten elkövettem egy nagy hibát, mert a családom kikészített, elborult az agyam és bevettem 20 szem antidepresszánst." - írja az egyik olvasónk.

A történtek után a pár orvoshoz fordult. "A párom nem tudott róla és csak másnap mondtam el neki, ő egyből vitt is orvoshoz, de a gyomormosást már nem lehetett elvégezni. Megvizsgált a nőgyógyászom, de nem ultrahanggal, csak annyit mondott, egyelőre nincs gond, de nagyon aggódom, hogy lehet-e valami baja a babának. Azóta én jól vagyok és a baba is mozog mégis hány százalék esély lehet a babára nézve, hogy nem lesz egészséges?" - olvasható a levélben.

Terhesen bevettem 20 szem antidepresszánst, pszichológia hang párkapcsolat terhesség depresszió antidepresszáns terhes Orvos Válaszol
"Terhesen bevettem 20 szem antidepresszánst"

A szakértő válasza

Dr. Elek Csaba, nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos szerint semmi baj nem történt, ugyanis az antidepresszáns semmilyen körülmények között nem magzatkárosító. Mint ahogy egyetlen depresszió ellenes gyógyszer sem az. Amennyiben nem kezelik a terhesség alatt, akkor elemi erővel törhet ki szülés után a gyermekágyi pszichózis, ami a babára nézve is közvetlen életveszélyt jelent. A pszichiátriai kezelést tehát gyógyszeresen is meg kell kapnia. A nőgyógyászok ezekről semmit sem tudnak. Még azt sem, hogy a pszichogén gyógyszerek hatásai ultrahanggal nem vizsgálhatók.

Kérdezzen Ön is!

Az Orvos Válaszol rendszerében egyszerűen felteheti kérdését: kérdésének adjon egy címet, majd 2000 karakterben fogalmazza meg problémáját, amire választ vár. Ezután rendeljen szakterületet hozzá, és ha szeretné, csatolja mellé beszkennelt leletét, vagy egy fotót, táblázatot, ami segít árnyalni a kérdést, szemléltetni a panaszt, amivel kapcsolatban kérdése merült fel. Ha a feltett kérdésre a szakértő reagált, arról minden esetben e-mailben értesítjük a felhasználót!

Tegye fel a kérdését a megfelelő szakértőnek, kattintson!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)