+18° - +38°
Nincs front

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről? A kérdésekre Prof. Dr. Bánki M. Csaba válaszol.

Az "antidepresszívum-korszak" fél évszázada emberek millióinak adta vissza az élhető, teljes életet. A gyógyszeres kezelés depresszióban sem "a megoldás", de hatékony és megbízható eszköz a megoldáshoz vezető úton.

Mit jelent a bizonyítékon alapuló orvoslás?

Azt, hogy az európai orvostudomány természettudományos alapokra épül. Igazságnak ezért azt fogadja el, ami a fizikai valóságban - tényekkel, megfigyelésekkel, adatokkal - igazolható. Az ellenőrzött, mások által megismételhető eredmények fontosabbak, mint a dolgok rendjéről szőtt álmok, az elméletek és a filozófia. A "bizonyítékok" nincsenek kőbe vésve: újabb tények, újabb adatok módosíthatják, pontosíthatják azokat.

Mi a depresszió gyógyszeres kezelésének mai alapelve?

Sokan hiszik, hogy a depresszió elleni gyógyszerek "csak a tünetekre" hatnak, mint ahogy az aszpirin "csak" a lázat csillapítja. Ez alapvető tévedés: a gyógyszerek nem a (lelki!) tünetekre, hanem a tüneteket előidéző agyi, biokémiai folyamatra hatnak - és ha azt sikerül helyrehozni, akkor a tünetek megszűnnek. Vagyis nem a tüneteket, hanem a kórfolyamatot kezeljük. Ezért nincs szükség minden tünet ellen más-más gyógyszerekre, hanem egyetlen jól választott szer megszüntetheti valamennyit. Ahogy a Nobel-díjas Eric Kandel írta: "Egyetlen gyógyszer sem gyógyítja a depressziót - hanem az agyban teremt olyan körülményeket, amitől a gyógyulás lehetővé válik".
Mik azok az antidepresszívumok?

Szó szerint "depresszió elleni szerek". Az angolból másolt, hibás és pongyola "antidepresszáns" helyett így nevezzük helyesen a depressziós betegségben alkalmazott gyógyszereket.

Mitől hatásosak ezek a gyógyszerek depresszióban? Hogyan hatnak?
Olyan neurokémiai változásokat idéznek elő, amelyek végül képesek a depressziót okozó agyi működészavart korrigálni. Legtöbbjük az agyi hírmolekulák: a szerotonin, a noradrenalin, vagy a dopamin agyi aktivitását fokozza, de ez a hatásuknak csak az első lépése. Más szerek más úton vezethetnek hasonló eredményre. Ma azt gondoljuk, hogy a tünetek megszűnése az agyi gének működésének helyreállásával függ össze, ami a gyógyszer hatásának áttételes következménye. Hasonló ahhoz, mint amikor a vércukor vagy a vérzsírok szintjének rendbetétele egy idő után megszünteti a szívtáji szorításokat, a szomjúságot, a szédülést, az ájulásokat...

Mikor kezdenek hatni - és mennyi ideig hatásosak?

Mivel a depresszió tüneteit nem a gyógyszerek azonnali hatása, hanem az általuk elindított agyi folyamatok végeredménye enyhíti, ezért ahhoz időre van szükség. A várakozási idő betegenként és szerenként is különböző lehet, általában úgy 2-4 hét között jár. Onnan fogva viszont a javulás folyamatos. A "végeredményt" 2-4 hónap elteltével lehet megítélni, mert egészen addig további javulás várható.

A másik rossz hír: az elért eredmény fenntartásához a gyógyszeres kezelést hónapokig, néha akár évekig is folytatni kell. Ezzel a tünetmentes ("gyógyult") állapot tartósan, akár "véglegesen" is megmarad. A gyógyszer korai elhagyása - vagy ami ugyanaz: rendszertelen, pontatlan szedése - ezzel szemben védtelenné teszi a beteget a visszaesésekkel, az újabb depressziókkal szemben.

Melyek a gyógyszerválasztás fő szempontjai?

Nincs két egyforma ember, és nincs két egyforma depresszió sem. Azért van (és kell!) annyiféle gyógyszer, hogy mindenkinek megtalálhassuk a neki leginkább megfelelőt. Előfordul, hogy ez csak másodjára, harmadjára sikerül - de kitartással és jó együttműködéssel legtöbbször sikerül. A legjobb antidepresszívumok sem egyformán hatásosak mindenkiben, a mellékhatások terén pedig még nagyobb köztük a különbség.

A választásban segítenek a korábbi tapasztalatok, néha a depressziós családtagok tapasztalata is (a depresszió sokszor "családi" betegség), a tünetek együttese, az eddigi kórtörténet - de ezeket csak szakorvos tudja helyesen értékelni. Egyes tünetek, mint az alvászavar vagy a testi fájdalom, bizonyos gyógyszerekre jobban reagálnak mint másokra, de itt is nagyok az egyéni különbségek.

Hogyan követi az orvos a kezelés hatásosságát?

A depresszió sikeres kezelésének kulcsa a stabil és őszinte orvos-beteg kapcsolat. Az orvosnak mindenről tudni kell, amit a beteg a kezelés során tapasztal - legyen az jó vagy rossz változás. Azt legfőképpen, ha a beteg nem szedi a felírt gyógyszert, ha csak a felét veszi be, vagy ha mást is szed mellé. A félreértésekből komoly baj származhat: túladagolás, felesleges gyógyszerváltás, vagy akár veszélyes gyógyszerkombináció. A javulást a tünetek pontozásával ("skálákkal") is lehet követni, de igazából a beteg saját élménye, "gyógyultság-érzése" a döntő.

Biztonságosság és mellékhatások

Prof. Dr. Bánki M. Csaba

Minden valóban hatásos gyógyszernek lehetnek mellékhatásai - az antidepresszívumok sem kivételek. A jó hír az, hogy a mai készítmények nagyon biztonságosak (= nem mérgezőek), a kezdeti mellékhatások pedig olykor ugyan zavaróak, de igazából ártalmatlanok és a kezelés során többnyire maguktól elmúlnak. A legsúlyosabb terhet a hatás késlekedése jelenti, mert azokban a napokban sok beteg - érthetően - még a korábbinál is súlyosabbnak érzi a tüneteit.
Jórészt ebből ered az a híresztelés, hogy a gyógyszerek fokozhatják a betegek öngyilkossági hajlamát; a valóság ennek a fordítottja, de a hatás megjelenését néha valóban nehéz kivárni.

Kialakulhat-e az antidepresszívumokhoz hozzászokás? Mit jelent az a bizonyos "abbahagyási tünetegyüttes"?

A gyógyszerfüggőség - mint az alkohol, a morfin, a kokain, vagy a régimódi altatók esetében - azt jelenti, hogy a szert növekvő adagokban kell használni, a túlzott használat pedig károsítja az életvitelt és az egészséget. Ilyesmit eddig egyetlen antidepresszívum mellett sem tapasztaltak. Ellenkezőleg: a hatásos kezelés nem rontja, hanem javítja a betegek életét, teljesítőképességét. Igaz, hogy a kezelés hirtelen leállításakor a tünetek kiújulhatnak - mint ahogy a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás is romolhat a kezelés megszakítására. Ez nem "gyógyszerfüggőség", hanem a hatásos kezelés bizonyítéka.
Az antidepresszívumok szedését a kúra végén lassan és fokozatosan helyes leállítani, így az esetleges - múló és ártalmatlan - "abbahagyási tünetek" elkerülhetők.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan gomolyfelhős lesz az ég, délen várható több napsütés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag