Szomorúság vagy depresszió? Ez a különbség

Bár hétköznapi szóhasználatban gyakran egymás szinonimájaként fordulnak elő, a szomorúság és a depresszió között különbséget kell tenni.

Szakértők szerint a legegyszerűbben úgy tehetünk különbséget a szomorúság és a depresszió között, hogy az előbbi egy teljesen normális emberi érzés és általában konkrét oka van: például a kisállatunk halála, egy sikertelen vizsga vagy egy balul elsült családi esemény.

Egészséges válasz

"Mindannyian megtapasztaljuk, és a hátralévő életünkben is többször újra átéljük majd, milyen szomorúnak lenni. Rendszerint egy nehéz, fájdalmas, kihívást jelentő vagy csalódást okozó esemény, tapasztalat vagy szituáció válthatja ki belőlünk ezt az érzést. De amikor ez a körülmény megváltozik, enyhül a fájdalmunk. Amikor túljutunk a veszteségünkön vagy csalódottságunkon, akkor elmúlik a szomorúság is" - írta egy korábbi cikkében Guy Winch, író-pszichológus.

szomorú, bánat, szomorúság, depresszió, rossz hangulat, rossz kedv, különbség,
A depresszió az élet minden területére hatást gyakorol. Fotó: 123rf

Egy másik szakértő, Marwa Azab pedig így definiálja a szomorúságot: "egészséges válasz bármilyen veszteségre, csalódást keltő végeredményre vagy fájdalmas hozzászólásra". A szomorúsággal tehát semmi baj nincs. Ha épp ezt éljük át, akkor tudatosítsuk magunkban, hogy egy teljesen normális emberi érzésről van szó, amely csak ideiglenesen áll fenn.

Mindenre kiható állapot

A depresszió ezzel szemben egy abnormális érzelmi állapot. Egy olyan mentális betegség, amely a gondolatainkat, a viselkedésünket, az érzéseinket és a hangulatunkat is jelentősen befolyásolja. Ilyenkor nemcsak egy konkrét nehézség vagy veszteség miatt vagyunk szomorúak, hanem minden miatt. Ez gyakran olyanoknál is előfordul, akiknek kívülállók szerint tökéletes az életük. A depresszió az élet minden területére hatást gyakorol: a beteg nem élvezi többé mindazt, ami korábban örömmel töltötte el őt, elveszíti motivációját és energiáját, sőt, leginkább türelmetlen, ingerlékeny vagy dühös lesz mindentől. Az érintett ilyenkor úgy érzi, minden elromlott az életében.

Így tegyünk különbséget

A fentiek tükrében talán már könnyebben behatárolni, hogy valaki szomorú vagy depressziós, de a következő kérdések is segíthetnek eldönteni, melyik állapotról van szó.

  1. Megváltozott az étkezési rendünk vagy az alvási rutinunk? Ha szomorkodunk valamiért, attól még be tudjuk tartani az étkezéseket, és nemcsak az étvágyunk lesz többé-kevésbé rendben, hanem az alvás tekintetében sem számíthatunk tartós és jelentős változásokra. Depresszió esetén viszont mindezek megváltozhatnak.
  2. Még mindig élvezzük azokat a dolgokat, amikben korábban is örömünket leltük? Ha a kérdésre nemleges választ adtunk, és szinte semmi sem képes szórakoztatni vagy örömet okozni, akkor érdemes szakemberhez fordulni, mert depresszió is állhat a háttérben.
  3. Eluralkodtak rajtunk a negatív gondolatok, esetleg büntetjük is magunkat? Előfordulhat ugyan, hogy egy szakítás vagy egy munkahelyi hiba miatti szomorúságunkban magunkat hibáztatjuk, és negatívan gondolunk önmagunkra, de ennek nem lesz állandó bűntudat a vége. A szomorúságtól még nem érezzük értéktelennek magunkat, és nem gondoljuk úgy, hogy minden elromlott az életünkben. A depressziósok azonban magukat hibáztatják mindenért, ami nem sikerült, és értéktelennek, csődtömegnek érzik magukat.

Fontos, hogy ha depresszióra gyanakszunk, mielőbb konzultáljunk egy szakorvossal, ugyanis a betegséget terápiával és gyógyszeres kezeléssel jól lehet kezelni. A kezeletlen depresszió azonban akár végzetes lépésekhez is vezethet.

Forrás: health24.com

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: