Hasznos tippek a szorongás leküzdéséhez

Mindenki szorong, ha valós vagy vélt veszélyt érzékel. Sőt, az tart életben és kényszerít biztonságos viselkedésre, hogy el akarunk menekülni, ha ijesztő dolgokat fedezünk fel. A feszült érzés azonban néha túlmegy az egészséges határon. És akkor valamit tenni kell.

Amikor a szorongás rendszeresen, valódi fenyegetés nélkül is megjelenik, akkor negatív hatással van a testi egészségre, a hangulatra, az érzelmi jólétre és a másokkal való kapcsolattartásra. A szorongástól és a depressziótól az emberek 10-15 százaléka is szenvedhet. Ezeket a hatásokat pszichiátriai módszerekkel, gyógyszerekkel, masszázzsal, sőt van, ahol könnyű drogokkal, például orvosi marihuánával kezelik.

A szorongás leküzdéséhez azonban nem mindig van szükség külső segítségre. Mutatunk néhány öngyógyító-önsegítő praktikát.

Figyelem

Mindenfajta érzelmi beavatkozás középpontjában a tudatosság áll: az a képesség, hogy észrevegyük, milyen érzelmek vannak kialakulóban és mi volt azok kiváltó oka. A tudatosság körülbelül azt jelenti, hogy képesek vagyunk odafigyelni, amihez nem kell különösebb erőfeszítés, csak a történések megfigyelésére való hajlandóság előítélettől mentes és barátságos hozzáállással.

Mit tesz velünk a tartós szorongás? A szorongás nagyon komoly neurobiológiai állapot, amely számos funkciózavarhoz vezethet. A szorongás olyan készenléti állapotban tartja szervezetünket, ami hosszú távon legyengíti immunrendszerünket. Ilyenkor a szervezet nem képes felvenni a harcot a betegségekkel, akár a rákkal szemben sem. Kattintson!

Ha tehát szorongó érzés jelentkezik, kérdezzük meg magunktól: van-e valós veszély? Ha van, akkor amint lehet, el kell távolodni tőle. Ha nincs, érdemes kicsit "hátra lépni" a drámázás előtt, és helyette figyelni az érzés emelkedő energiáját, amely végül magától elcsitul.

Ha a félelem nem túl intenzív, akkor azt kell megvizsgálni, hogy segítene-e az érzés elkerülésében, ha a kiváltó okot megszüntetnénk. Egy kimondottan nehéz, de elkerülhetetlen feladat esetén például érdemes megerősíteni, megújítani elkötelezettségünket.

A relaxálás hatásos eszköze lehet a szorongás leküzdésének
A relaxálás hatásos eszköze lehet a szorongás leküzdésének (fotó: 123rf)

Kérdések kellenek

Néha a szorongás zavaró gondolatokat ébreszt. Például "azt hiszem, hogy egy két lábon járó tévedés vagyok" vagy "mindenki engem figyel, mindenki velem foglalkozik, mindenki felettem ítélkezik". Amikor ilyen, szorongásból származó gondolatot észlelünk, fel kell tenni a kérdést: van ennek bármilyen igazságalapja? A szorongás ellen őszinte, a valóságon, bizonyítékokon alapuló gondolatokkal lehet fellépni, amelyek meggyőzőek, mert erősnek érezhetjük őket.

Megfelelő módszer lehet még a szorongó gondolatok lejegyzése, hogy akkor lehessen rájuk válaszolni, amikor nyugalmat érzünk.

Ép testben ép lélek

A test-elme kapcsolatra a legnyilvánvalóbb bizonyíték, hogy a szorongásos állapot félelmetes gondolataira a szervezet biokémiai választ ad, s ennek hatására heves szívdobogás, kapkodó légzés, szájszárazság jelentkezik. Ezeket aztán az elme annak bizonyítékaiként értelmezi, hogy valami baj van. Néha az életmódhoz, szokásokhoz kapcsolódva indul el ez a ciklus. Például aki túl sok koffeint fogyaszt, annak olyan választ adhat a teste, hogy szabadon engedi az aggasztó gondolatok szokásos hullámát.

Az ilyen hatások megfékezésére a legtöbb szakértő azt ajánlja, hogy a koffein, nikotin és az alkohol fogyasztását időlegesen (még jobb véglegesen) abba kell hagyni. Ha ez a nyugalom tudatos elérésével párosul, az tényleges eredményt hozhat.

Egy 2014 kutatási jelentés szerint például a kínai csikung gyakorlatok, amelyek a testben serkentik a csi keringését, csökkentik a szorongást. Emellett fontos a jó alvás fenntartása, a nyugodt alvási környezet megteremtése, amihez a mobiltelefonokat, számítógépeket, televíziót száműzni kell a hálószobából.

Relaxálás

Meditáció , tudatos légzés, irányított képi gondolatok, és a test önvizsgálata mind jó technika amely pihentető relaxáláshoz vezet. Ezt bárhol lehet gyakorolni, munkába menet a buszon, házimunka közben, az íróasztalnál ülve, mert pár perc is elég. Meg kell próbálni gyakorolni a céltudatos relaxációt különböző napszakokban, akkor is, ha nem jelentkezik a fáradtság vagy az idegesség.

Nyugodt tér

A hozzáállásunk, érzéseink és gyakran a gondolataink is a környezetünk hatásait tükrözik. Így a gyógyító környezet segíthet, hogy egyfajta béke és öröm legyen az életünkben. Íme néhány tipp.

  • A falakat megnyugtató színűre kell festeni, és például nyugtató színű ágyneműt érdemes vásárolni.
  • Hagyni kell a természetes fényt behatolni a helyiségbe napközben.
  • Több időt kell tölteni az ablak közelében vagy olyan képeket kell dekorációként alkalmazni, amelyek nyugalmat sugárzó természeti környezetet ábrázolnak: tavat, fákat, virágos rétet.
  • Levendula tasakokat kell elhelyezni a szekrényben, vagy a fiókokban.
  • Ki kell alakítani egy elektronikus eszközöktől mentes területet, ahol a kommunikációs szmog nem zavarhat.

Beszélni kell róla

Végül, de talán ez a legfontosabb, a szorongást nem szabad magunkba zárni. Beszélni kell róla a családtagokkal, szakemberekkel és a legkevésbé az internetes közösséggel. A megbízható támogató kapcsolatoknak kimutatható pozitív hatása van és segít a fájdalom, a félelem, a szorongó érzések leküzdésében. Hatalmas ereje van, ha rájövünk, hogy nem vagyunk egyedül a szenvedéssel.

Forrás: Taking Charge

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

A nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet. A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a csapadékzóna is kelet felé halad, délután már csak a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél többfelé lesz élénk, kora délutánig helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet. A február végéhez képest igen enyhe idő az orvosmeteorológiai helyzetet is nagyban meghatározza.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra