Gyulladás az agyban: depressziót okoz?

A legújabb kutatási eredmények szerint a súlyos depresszió kialakulásában az agyban végbemenő gyulladásos folyamatok is szerepet játszanak.

A JAMA Psychiatry című szaklapban most megjelent tanulmány szerzői az elsők, akik bizonyítékot találtak arra, hogy a depresszió és a gyulladás összefüggnek. A gyulladás tulajdonképpen az immunrendszer természetes válaszreakciója betegségekre, fertőzésekre. A szervezet a gyulladás segítségével védi meg önmagát. A túl súlyos vagy éppen túl sokáig tartó gyulladás kifejezetten káros lehet.

Az elmúlt évtizedben több tudományos bizonyítékot találtak arra is, hogy a gyulladás és a depresszió, pontosabban annak bizonyos tünetei (így a kedvetlenség, az étvágytalanság, illetve az alvászavarok) között szoros az összefüggés.

A hatékony kezelés a biológiai, pszichológiai és környezeti háttértényezőket egyaránt célba veszi. Gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésből, a családtagok bevonásából, tájékoztatásából, és a stresszkezelés elsajátításából, készségfejlesztésből áll. Kattintson! A torontói Centre for Addiction and Mental Health’s Campbell Family Mental Health Research Institute szakemberei pozitron emissziós tomográfiával (PET) vizsgálták húsz egészséges és húsz depressziós egyén agyát. Elsősorban az úgynevezett mikrogliákat tanulmányozták, azokat az immunsejteket, melyek az agy gyulladásos válaszreakcióiért felelősek.

A PET-felvételek megmutatták, hogy a depressziós egyének agyában jóval több a gyulladás, és minél súlyosabb volt a depresszió, annál súlyosabb volt a gyulladás is. A legkomolyabb esetekben a gyulladás szintje mintegy 30 százalékkal megemelkedett.

A korábbi kutatások csak a vérben található, gyulladásra utaló biomarkereket vizsgálták. Elsősorban azt kívánták megtudni, hogy a gyulladás oka vagy következménye a depressziónak. Egy 2012-ben publikált kutatás szerint például összefüggés van a vérben található C-reaktív protein (CRP) szintje és a depressziós epizódok száma között. Dr. William Copeland és csapata szerint a gyulladás elsősorban következménye, nem pedig oka a depressziónak.

A depresszió kialakulásában az agyban végbemenő gyulladásos folyamatok is szerepet játszanak

A mostani kutatás szerzői szerint az eredmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy újabb terápiákat dolgozzanak ki a depresszió kezelésére. „A gyulladás csökkentése, az agy öngyógyító folyamatainak beindítása új terápiás cél lehet, mert ez valószínűsíthetően enyhítené a tüneteket” – mondta dr. Jeffrey Meyer, a kutatás vezető szerzője.

A súlyos depresszió a népesség nagyjából négy százalékát érinti, azonban a betegek fele nem reagál az antidepresszánsokra. Dr. Meyer szerint a jövőben azt is érdemes lesz vizsgálni, hogy miként hatnak a gyulladáscsökkentő gyógyszerek a depressziós tünetekre.

„A depresszió komplex betegség, és azt már régóta tudjuk, hogy egynél több biológiai ok szükséges ahhoz, hogy valakinél jelentkezzenek a tünetek. Fontos lépés, hogy bebizonyosodott, a gyulladás is ezen okok között van” - foglalt össze dr. Meyer.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: