7 jele annak, hogy nagy bajban vagyunk

Honnan tudjuk megállapítani, hogy tényleg depressziósak vagyunk? Ezt teljesen egyértelműen csak szakember tudja megmondani, de ha az alábbi listából a legtöbb igaz ránk, javasoljuk: keressünk fel egy jó szakembert.

Ha nem jönnek össze az élet kisebb-nagyobb dolgai és emiatt nem érezzük jól magunkat, az teljesen természetes: ez az élet része. Amikor azonban huzamosabb ideig úgy érezzük, hogy életünk szomorú, reménytelen és nem haladunk semerre: esélyes, hogy a klinikai depresszió tüneteivel küzdünk.

Többet (vagy kevesebbet) eszünk, mint szoktunk

"Ha az agyunk negatív gondolatokkal van tele, elfelejthetünk enni, nem érdekel sem a főzés, sem az evés" – mondja Yvonne Thomas, PhD, Los Angeles-i pszichológus. De sok esetben ennek az ellenkezője is igaz lehet: túlehetjük magunkat. A depressziót kísérő érzelmek – szomorúság, borúlátás, alacsony önbizalom – késztethetnek minket arra, hogy érzéseinket evéssel csillapítsuk.

Túl sokat vagy túl keveset alszunk

A hatékony kezelés depresszió esetén a biológiai, pszichológiai és környezeti háttértényezőket egyaránt célba veszi. Gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésből, a családtagok bevonásából, tájékoztatásából, és a stresszkezelés elsajátításából, készségfejlesztésből áll. Az alvás révén a depressziósok egy időre megszabadulhatnak szomorúságuktól, ez egyfajta menedék is. Ám mások nyugtalanító gondolataik miatt képtelenek kikapcsolni, és még a regenerálódáshoz szükséges 7-8 órát sem tudják átaludni. Az alvásban beálló változások viszont beindíthatnak betegséget, és ronthatnak is a már meglévőkön – amikor nem alszunk eleget, testünk belső órája megzavarodik.

Az apró dolgok is zavarni kezdenek

A depresszió erős ingerlékenységgel is együtt jár. Ha mogorvák vagyunk, az apróságokon is képesek vagyunk feldühödni és a körülöttünk lévőkön vezetjük le dühünket, az részben azért lehet, mert a depresszió súlyosbítja a hormoningadozásokat. Ugyanakkor mindez az érzelmek súlya miatt is lehet: a dühösek és ingerlékenyek ugyanis nemcsak fizikai, hanem pszichológiai fájdalom hatására is lehetünk.

Pánikolunk

A szorongás sokszor együtt jár a depresszióval, és ehhez esetenként pánikroham is kapcsolódhat. A kényszeres gondolkodás és a pánik hatására olyan fizikai tünetek jelentkezhetnek, mint például a gyors szívverés, az izzadás vagy az alvásproblémák. Amit azonban ilyenkor nem szabad elfelejtetnünk, az az, hogy ugyan a szorongás jelezhet depressziót, előfordulhat, hogy a depressziós páciensnek külön kezelendő szorongási zavarai is vannak.

Egyre több embert érint a depresszió.
Egyre több embert érint a depresszió. Fotó: Getty Images

Képtelenek vagyunk fókuszálni

A szomorúsággal és ürességgel kapcsolatos gondolatok olyan ködöt képesek a fejünk köré vonni, amely munkánkat, memóriánkat és döntéshozó képességünket egyaránt "kikezdheti". Ennek következtében nemcsak rossz döntéseket hozhatunk, hanem egészségünkre káros vagy veszélyes módon viselkedhetünk.

Elveszítjük érdeklődésünket az iránt, amik régen boldoggá tettek

Aki szomorú, az lemondja párszor a találkozóit, összeszedi magát, aztán ismét beleveti magát a dolgok sűrűjébe. Azonban a depressziósok apátiába süllyednek, nem érdekli őket semmilyen hobbi, ami régen örömmel töltötte el őket és emiatt izolálják magukat. Huszonkettes csapdája ez.

Energiaszintünk a padlón van

A letargia, amit érzünk, lehet annak is az eredménye, hogy nem ettünk eleget vagy túl sokat aludtunk. De lehet, hogy a minket kísérő szomorúság és reménytelenség miatt alakult ki. A krónikus érzelmi fájdalom elszívja az energiát, emiatt pedig már ahhoz is fáradtak lehetünk, ha rutinfeladatokat végezzünk, a munkáról és családi kötelezettségekről pedig még nem is ejtettünk szót. Ha ilyet érzünk, ideje szakemberhez fordulnunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: